Цветанов говорил с евродепутати за чистката в МВР

Атакуват ви, защото имахте успех, успокояват го те
165
Цветанов говорил с евродепутати за чистката в МВР
Цветан Цветанов и Манфред Вебер. Снимка: ГЕРБ

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е запознал евродепутати от ЕНП с актуалната политическа обстановка у нас „след поемането на властта от коалицията БСП, ДПС и националистите от "Атака", съобщиха от пресцентъра на Групата на ЕНП. 

През втория ден от работното си посещение в Брюксел Цветанов разговарял с германския евродепутат Михаел Галер. Бившият вътрешен министър го информирал „за драстичните промени и политическата чистка, започнали от първия ден в МВР“. По думите му изваждането на ГДБОП от структурите на МВР води до освобождаване от парламентарен контрол и отчетност пред обществото.

С мотива "слаби резултати" вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев поиска оставките на директорите на областните дирекции във Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище. "Неупражнен контрол" струва поста на шефа на СДВР старши комисар Валери Йорданов и на началника на столичното Трето РУ „Полиция” комисар Валентин Симеонов. Йовчев беше категоричен, че не става дума за чистка и даде месец на останалите областни директори за резултати в работата.

Галер бил силно притеснен, че предприетите реорганизации в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат не само сигурността на България, но и сигурността на целия Европейски съюз.

Още по темата
Манфред Вебер, зам.-председател на Групата на ЕНП, е уверил Цветан Цветанов, че е респектиран от успехите, постигнати в борбата срещу организираната престъпност при управлението на ГЕРБ и че изцяло го подкрепя. „Видно е, че тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009“, отбелязал Вебер. Според германския евродепутат Европа трябва да се замисли дали да инвестира в региона, когато голяма част от европейските средства биха могли да попаднат в нечисти ръце, или да не бъдат използвани по предназначение.

Френският евродепутат Вероник Матъо, координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и в комисията за организираната престъпност и прането на пари, е категорична, че не трябва да се допуска обезсмисляне на направеното досега в системата на сигурността. Според нея предприетите промени в МВР ще доведат до неефективност в контрола и борбата с организираната престъпност.

„Атакуват ви, защото имахте успех в тази борба и сега искат да ви унищожат политически. Оздравихте част от съдебната система, засилихте функционирането на ГДБОП в консултации с евроатлантитеческите партнъори. Трябва да се устои на този натиск, за да не се разпространи заразата на организираната престъпност в цяла Европа“, подчертала Матьо.

И тримата евродепутати смятат за необходимо да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те обещали да алармират колегите си от ЕП за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
13
 
! Отговори
chach преди 11 години
za takiva kato sese ne ni iskat v evropa.
10
15
 
37
 
! Отговори
политически труп! преди 11 години
Този престъпник, Цецо Лажецо, така се държи, че все едно още е министър и все едно, че народът не го е изхвърлил на улицата, заедно с кирливата му "герб"! Престанете да показвате уродливата му и омразна физиономия! Разберете, че "герб-Буда" умря! Цецо е един, вече разложил се, политически труп!
9
37
 
24
 
! Отговори
историк-анализатор преди 11 години
Новата тройна коалиция не може да прости на ГЕРБ успехите при залавянето на Килърите, Наглите, Октопода, Г.Ганчев и всички олигарси приближени до БСП-ДС. Драги сънародници не ви ли прави впечатление, че тройната коалиция БСП-ДПС-Атака-ДС се занимава само с Цветанов и Борисов. Това ми прилича на филма за Робин Худ, който е защитавал обикновенните хора, а управата само е крадяла и назначавала свои верни партийци по места.
8
15
 
29
 
! Отговори
кака сийка преди 11 години
Ха така, Цецо, покажи на Европата бълвочите в нашия *рник. Те европейците - не че не знаят за какво става въпрос. Иначе защо ще ни пъдят като мръсни котета отвсякъде.
7
20
 
33
 
! Отговори
дядо преди 11 години
баси глупостите"атакуват ви защото имахте успех"-това едва ли го е казал някой от Европата,измислил си го е *** Цецо или някой негов съветник бивш дс-рин(ако може да има бивш *** или индианец)
6
17
 
34
 
! Отговори
1 преди 11 години
До Анонимен,да има успехи,нито един европеѝски депутат или министър,за толкова кратко време си е купил 6 апартамента,а СРС-тата са по-вече от СРС-тата на 250ми,ионния САЩ,това са успехите на др.физкултурник.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mislq che vze da pisva na horata i shte si hodqt na kraq naistina vsichki i gerb i turci i nacionalisti i komunisti...
4
15
 
33
 
! Отговори
Бочо Тиквочо преди 11 години
Ужасно става за мен и Цвъчи щом и шефа Ердоган го подкараха...Не се сърдете приятели,ама Галевите ни чакат и скоро ще се съберем и нивга няма да се разделим!Очаквайте подробности във вестниците!
3
16
 
40
 
! Отговори
bojinkata преди 11 години
За цигари да ти пращат в килията разбрахте ли се? ЦЦ стягай багажа и в Централния!
2
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те еуропейците да не са по малко корумпирани ?
1
20
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хайде в затвора