Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
20
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
Върнете ограбеното от народа и стройте бе червени ***!Защо пръснахте милиони заради този безмислен референдум като знаете,че нямате пари ,а не ги дадохте на пенсионерите?
47
1
 
22
 
! Отговори
Реалист2013 преди 11 години
****ката са си е*али тия горе!Това не било както трябва, онова не било както трябва, този и онзи били виновни....Ами , оправете го като не е в ред, а на виновните да им се потърси отговорност! Просто и елементарно е!
46
3
 
17
 
! Отговори
OllO преди 11 години
Няма к'во да се ежим. Пак ни въртят на малкия си пръст. Пуснаха мълвата, че ще се качва цената на тока, а сега ни захранват с "добрата новина", че може и да не. Един вид бъдете благодарни, че не ви вдигаме цената (и без туй знаем, че ще ни погнете в такъв случай) и целувайте ръка! А не тука да вземете пак да скачате, задето не я смъкваме. Аааама ха!
45
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето, че си признаха, че парите за референдума са хвърлени нахалост... Кой лъже сега??? *** плюещи по ГЕРБ, къде са?
44
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител".........................................................................................................................................разбирай : Основната цел на това управление е да не падне от власт.Ами доходите ? Ами безработицата ? Ами бизнес климата ? Ами Белене ? смешни, смешни комунисти ...
43
2
 
13
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
до Мен стига Бойко не е виновен само за войната в Косово но и то е само защото си признаха преди Вие комунистите да откриете виновника.КОЙ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ БОЙКО ЛИ КОЙ ЛЪЖЕШЕ СТАРИТЕ ХОРА,ИМАЙТЕ ПОНЕ СРАМ ОТ СЕБЕ СИ ОТ НАРОДА ЯВНО НЯМАТЕ.
42
17
 
3
 
! Отговори
До Мен преди 11 години
Идеята е, защо след като ББ е знаел, че пари за проекта няма, продължи да подписва анекси за неговото удължаване. За 3 години руснаците завършиха оборудването, така че сега ще могат спокойно да ни цакат с топла бира. В иска, доколкото знам, има много голяма сума за пропуснати ползи. Дори да не ги вземат, за оборудването ще ни осъдят 100 процента, а то си е около 500 млн. евро, което е достатъчно. А Белене все пак ще го има, но подготвят почвата за частен инвеститор. Тоя, дето дойде и при ББ.
41
13
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
говориш колкото да не заспиш-я си провери при кое Правителство бяха приватизирани тия ЕРП-то.За да те улесня ще ти кажа ,че при БСП нищо не е приватизирано.И не се упражнявайте върху неща от които не разбирате-министъра ви казва че в бюджета няма пари,но доколкото си спомням руснаците предложиха да го построят за тяхна сметка ,а парите да им се издължат под формата на ток
40
1
 
10
 
! Отговори
_Анонимен преди 11 години
И пак същото: поднасят ни правилни тези, заплетени с неправилни. И така едните подхранват надеждата, докато другите минават незабелязано.Ей! Писна ни да ни будалкате! Да, пари за аеца нема. И толкова. Не си струва да се изгърчим да го правим. Това е вярно. Обаче не е вярно, че трябва да се радваме, ако цената на тока остане същата, вместо да се намали! Нито е вярно, че трябва да се "направи техническа проверка на проекта" и после да се намерят оправдания да се строи. Будалкате ни, стига вече!
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се нормира цената на основните стоки и услуги и то справедливо, та да не може честният частник да обвинява държавата в рекет но спекуланта да му мисли. Например: Разходите за производство на ток и на трите "Марици" са приблизително еднакви. Значи всяка цена с над 5% над тази на Марица 2 си е спекулативна. Всяка такава цена се облага с 120% данък. Иначе, не оспорваме договорите и ги изпулняваме, ама на всеки 100 лв спекулантите трябва да върнат 120 или те да молят да се анулират договорите
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Усещам как И ТЕЗИ няма да направят нищо ... оправдавайки се с предишните въпроса е да изкарат до есента, когато така или иначе - падат.
37
3
 
18
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Вчера молихте и Кристалина да Ви помогне да не Ви спрат всички пари от Брюксел защото за разлика от нас там не ядат доматите с колците.Преведено изказването и значи-Познавам от 30г тъпотията ти Орешарски.
36
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АВЕ ГЕРБерасти, манете ги БСП, вие май забравихте при вашето управление колко пъти се вдигнаха цените на тока, забравихте ли и с колко процент?Бойко обещаваше, че нямало да продава държавните активи, но ги продаде, както царя преди него.Някакви паметници сте ще ли да вдигате, а защо не се прегледате на психиатър. Ще дигате кръвно, това ще вдигате, овце нелепи, мутри и престъпници.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не внесоха ли от АТАКА в парламента предложение за мораториум върху цените на тока?Що не го приемете ?
34
2
 
28
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
пО ВРЕМЕТО НА бОЙКО СЕМЕЙНИ ПРИЯТЕЛИ ВЪВ ВЛАСТТА НЯМАШЕ,ИЗРАЖДАЛАТА АКУШЕРКА ДЕТЕТО НА ЦВЕТАНОВ НЕ СТАНА САМО ЗА ТАЗИ ЗАСЛУГА МИНИСТЪР,НО АКУШЕРКАТА НА МОНИКА СТАНИШЕВА Е МИНИСТЪР.НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАМ А КО ЛИЧНИЯ МУ АВТОМОНТЬОР СТАНЕ МИНИСТЪР НА ТРАНПОРТА.
33
1
 
25
 
! Отговори
жоро преди 11 години
Не знам как ще задържът цената на тока при положение че на 27.05.13 евродепутатите от ДПС и БКП гласуваха в европарламента увеличение на цената на тока за еврозоната и това увеличение мина с три гласа повече дадени от нашите евродепутати от БКП-то и ДПС-то. Това е повече от наглост енергииния министър да твърди в БГ че правили всичко възможно да задържат цената и да няма увеличение. Така господа и госпожи работят новите комунисти да са ни честити.
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение"Ясно, нищо няма да свършите. Ама то вие ни ги докарахте тия ЕРП-та де...
31
8
 
38
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
До тук Бойко се оказва прав на 101%,сега е ясно нови работни места няма да има ,а за капак ще се окаже че и Цветанов е подслушвал законно и само престъпници/политиците са по презумпция такива това е общопризната истина/А да ни е честита СПОЛУКАТА.
30
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно има много причини това правителство някога да падне,но темата АЕЦБелене е основната.Така,че ако то иска да управлява поне година е да се откаже от намеците за рестарт на Белене.И да не лъжат за руския рекет-НЯМАМЕ ДОГОВОР,имаме споразумение за сключване на договор.Няма и лиценз за АЕЦБелене.Няма пари.И за какво само си чешат езиците.Споразумението е между две дружества-НЕК и Атомстрой.Да се съдят.Правителственото решение е отказ от АЕЦБелене.Останалото е корупция.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От написаното в статията става ясно че някой е забранил на България да изнася ток но не е ясно кой и защо го е направилДокога ли ще ни правят на ***