Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне"
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 09:23,
200
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев
Снимка: архив, Булфото

Енергийният министър Драгомир Стойнев бе категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене".

"Бившето управление подписа няколко анекса, така работата по АЕЦ "Белене" се задълбочи - спряха проекта, последва иск, наета е кантора с доста добро реноме, която ще ни защитава. Нещата ще се решат в съда", заяви той пред bTV.

Стойнев допълни, че кабинетът "Орешарски" не е преговарял с Русия за рестарт на "Белене".

Още по темата
"Нямаме финансова възможност да строим, което означава, че на този етап проектът няма развитие", допълни той.

Според него е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на централата, отбеляза още Стойнев.

"Добрата новина ще бъде, ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви още министърът.

По думите му в момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това.

"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.

Енергийният министър обясни, че такса "пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), като до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и да се махне тази такса, която по думите му пречи на българската енергетика да бъде конкурентоспособна.

Стойнев посочи, че ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора.

"Основната цел на това управление е да не се увеличи цената на тока за крайния потребител", категоричен бе той и подчерта, че е възможно да има ток на две тарифи, нещо, което БСП обеща в предизборната си платформа.

"Законът е в Народно събрание и зависи от депутатите", посочи Драгомир Стойнев.

Той настоя още, че не иска да е министър, оправдаващ се с наследството.

"Проблемът е как да помогнем на обществото, положил съм клетва, държавата не трябва едностранно да прекратява тези договори с ЕРП-тата, а да седне на преговори и да се намери решение, не можем да продължаваме на тези цени обаче, хората не могат да го понесат", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До otneseniteОт къде ще се платят тези 51% апортна вноска - от джоба на българския данъкоплатец (поне 10 милиарда от джоба на БЪЛГАРИНА). А другарите от новото правителство си взеха техните комисионни при сключването на договора, независимо че заплатите и пенсиите на българина са мизерни
27
1
 
7
 
! Отговори
tribun преди 11 години
Нищо ново под слънцето.Хората отдавна са казали ,,Едно е да обещаваш ,друго е да даваш "Ако някой си мисли ,че ГЕРБ, БСП,ДПС и Атака ще оправят икономиката ни жестоко се лъже ,просто всички икономисти са завършили икономика ВИИ,,Карл Маркс"по Живково време ,а икономиката на социализъма се различава коренно от тази на капитализма.
26
4
 
37
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Значи признават че нямаме пари за Белене, но пък предните са виновни, защото са го разбрали това и са го спрели. Нещо.. аз ли не разбирам ?
25
4
 
36
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
След това управлени явно на Дянков и Борисов ще им правим паметници,дано поне остане с какво.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И за малките деца е ясно, че и пари няма и нужди няма и едва ли ще има в обозримо бъдеще. Сега е редно да излезете и да кожите на ***, защо ги излъгахте, че като се докопате до властта автоматически размразявате строителството!
23
1
 
28
 
! Отговори
Евросиганин преди 11 години
А пари за плащане на ФЕЦа и ВЕЦа на корумбашев имате ли?
22
5
 
41
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Обикновен червен лъжец, като всички останали. Наговори куп глупости. Досега Бойко се оказва прав за всичко на 100%. Тумора се очертава.
21
2
 
33
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Ами то ГЕРБ това го твърдеше и преди референдума,само опукахте 20млн.Хората на 2лв сметка правят ВИЕ НЕЩАСТНИЦИ ПОХАРЧИХТЕ 20МЛН.ЗАЩО .Нито едно обещание не сте и имали намерение да изпълнявате,въпросът беше да се докопате до кокала.Дано поне не съсипете всичко както до сега сте правили,че и камък в/у камък няма да сложите е ясно.
20
3
 
32
 
! Отговори
ААА преди 11 години
Нямаме пари за "Белене", призна министър Стойнев!!!! Ми като няма пари що ручахме жабетата на референдума??? комунистически НАГЛЕЦИ!!!
19
1
 
27
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Що бе,нали пари имаше бол.Затуй ги избрахте я щото са чак.Все хора Адам акълии.Сега май идва време за голата истина.
18
1
 
22
 
! Отговори
OllO преди 11 години
Има имаааа. Има пари, ама ви е страх, че това е прекалено дългосрочен проект и вас няма да ви има никъде когато започне да снася. Одрахте народа с една камара такси ежемесечно, да не сте луди да влагате готови левчета в проекти, дето няма да ви ги удесеторят най-късно до месец!
17
1
 
23
 
! Отговори
Лина Малина преди 11 години
Освен че нямаме пари, не ни и трябва, освен че не ни трябва засилва руското влияние в страната ни, освен че засилва руското влияние намалява европейското, за което се натискахме 20 години, тогава за какво е всичко това????????????????????????
16
16
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Преходът у нас ще е завършил ,когато в правителствата има млади и грамотни хора ,като това момче. Дано такива като него са повече.
15
1
 
27
 
! Отговори
РАД преди 11 години
До otneseniteRWE се оттегли,защото проектът е неефективен. Единствените, които изкарват "анализи",че Белене е изгоден и ефективен са... руснаците. Няма никакви гаранции, че произвеждания ток ще може да се изнася, напротив. традиционните ни купувачи намаляват вноса и в момента. Освен това има куп неясноти в търговската документация. няма нормален търговски договор!Тези,дето държат на проекта са именно енергийните кръгове от БСП. никой друг!
14
1
 
14
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
16 ОТНЕСЕНИЯ , колко евтин ток би ли уточнил , нали си запознат , а на останалите добро утро и успешна седмица
13
6
 
4
 
! Отговори
Бай преди 11 години
"Следователно сектор "Енергетика" у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток. Защо не работи секторът сега?! Защо не можем да изнасяме?! Защото има такса "износ", която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", подчерта той.Е, казаха го!
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая сутрин видях на пътя 5 нови *** да прашат с метлата но от онез - калайджийките. Е на това му викам откриване на работна ръка. Повишаване на квалификацията и икономически ефективна и иновативна техника за метене на уличен прахоляк. Мазната *** мете и прахоляка полепя по нея .... няма нужда от оросяване:)Ето така се вдига БВП на държавата...
11
0
 
19
 
! Отговори
макето преди 11 години
Чорбаджията сака или паре или дупе ,войводата отсече паре нема действай
10
30
 
8
 
! Отговори
otnesenite преди 11 години
Министърът честно и почтено постави проблема. Доколкото съм запознат с проекта, идеята му е оборудването до сега да е апорт за 51% от проекта. Останалото от инвеститор, какъвто след прозрачен търг бе RWE. Накрая идват ГЕРБ и си просят техни фирми да строят, което доведе проекта до никъде. А трябваше вече да имаме един работещ реактор, който да произвежда евтин, подчертавам евтин ток!
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така няма пари ,нали имаше референдум да се строй?Нали ще увеличавате заплатите на 1000лв и пенсиите на 450 ?Нали знаете и можете ? - Тази комедия я гледаме 23 години,важно е да се докопат до топлото мляко ,да се налочат до пукване ,а народът кучета го яли,който не знае това СА КОМУНИСТИТЕ.