Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари

Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%
Обновена: 20 дек 2013 21:06 | 20 дек 2013 14:01,
129
Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари
Снимка: архив, БТА

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
ЕС е чума преди 10 години
Не се сърдете на ***!Те са свикнали само да разрушават и да сеят анархия!Обичат толерастията и да мачкат всичко свято за България!!!!!!!
36
10
 
8
 
! Отговори
инкасатора преди 10 години
всячески се опитват да изкупят простия електорат за евро-изборите :) Сега ще си замълча, ама като дойде крайната сметка на тока за България пак ще се включа
35
11
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До наблюдател Пич- нищо не смесвам. "...Да, нормално е да спиш през нощта, но това какво общо има с формиране на цената на тока през нощта?..." СЪС СТОЙНОСТТА НА ИЗРАЗХОДЕНОТО РЕАЛНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА НОЩНА ЕНЕРГИЯ,ВЕ, ПИЧ! КАКВО МЕ БОЛИ ФАРА, ЧЕ НОЩНАТА ЕНЕРГИЯ Е НАМАЛЕНА С 10% , СЛЕД КАТО НЕ ПОЛЗВАМ НОЩНА ЕНЕРГИЯ ЗА ГОТВЕНЕ, ПРАВНЕ, ПРАХОПИЩЯЛКА И Т.Н.???
34
11
 
19
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Браво.Да живее БСП.Много по-различно от геноцида на герб.
33
5
 
11
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До софиянец Ти пък преди 22 часа ли си лягаш бе? После пенсионерите били кокошкари. Еми супер е ,че ще намалят нощната енергия с 10 % ,е подобно дневно намаление е безмислено,ама карай. А вие мазни герберчета си затвараите плювалниците.
32
2
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До наблюдател Що се отнася до методиката- а защо не поискаха нищожност по чл.26 от ЗЗД за ВСИЧКИ договори, сключени с ЕРПтата+ на договорите за особен залог с мариците? Вие получавате от мен 2.50- нова методика не може да проработи , след след като регулаторната рамка се задава от подписаните договори с ЕРП тата, с Мариците и с ВЕИ, а не от законовата правна рамка- ПЪЛЕН АБСУРД в една правна система!
31
2
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
До софиянецПич смесваш понятията. Да, нормално е да спиш през нощта, но това какво общо има с формиране на цената на тока през нощта? Ами нали точно това е причината да ти е ниска цената тогава - няма консумация. И за това ти казах, че в белите държави те стимулират да ползваш ток тогава, защото иначе отива на вятъра и генерира само разходи, защото няма как да намаляваш всяка вечер производството му. А тока не е салам, че като ти остане да до вкараш в хладилника за утре.
30
9
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До наблюдател "...Дали ще переш и готвиш през нощта е твой избор.." НЕ, НЕ Е ИЗБОР! НОЩТА Е ВРЕМЕ ЗА СЪН! Много трудно се възстановява липсата на нощният сън в човешкият организъм. ДКЕВР си прави гаргара с потребителите на обществени услуги, а Вие даже не разбирате това! Не е нормално хомо сапиенс да живее през нощта, а да спи през деня - има си индивидуален биологичен "часовник" за всеки човешки индивид.НЕ Е НОРМАЛНО българските потребители на публични услуги да бъдат така третирани!
29
1
 
7
 
! Отговори
24 преди 10 години
До СпиндерманИ като как чехите ти надуват сметките? Пишеш глупости. ЕРП-тата няма как да ти надуят нищо. Проблемът е ясен за всички и го знаят и малките деца - тока в БГ е безумно скъп, прекаран през индексите на доходите. За това и сметката ти е "висока" и докато тази тенденция е факт ще ти става все по-скъпа и все по-непоносима.
28
10
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Цената на тока пада с 1%, партийната субсидия - с 1 лев.Е това е популизъм на кило :D
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1%:) тея са изпълнили абсолютния минимум та да могат кажат, че са намалили тока.При сметка 300-600 лв. ако не бяха казали, някой щеше ли да го види
26
5
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
До софиянецДали ще переш и готвиш през нощта е твой избор. Това е правилен ход, дори намалението е доста малко. Само да те информирам, че в повечето страни от ЕС със свободен пазар е често явление за конкретни периоди нощната тарифа да ти е с нулева ставка, като има случаи дори да "ти плащат", да консумиращ нощен ток. Така че в случая за това получават оценка твърдо 3. Ако бяха сменили методиката за признаване на разходите на ЕРП-тата и намалили цената на заводските централи може и 4 да им дам
25
11
 
12
 
! Отговори
Един преди 10 години
To хубаво, ама двата милиарда задължения на НЕК кой ще ги плаща. Или кво викате - където два, там и два и половина милиарда задължения - важното електората да плаща 50ст. за ток по-малко. Даваме му 50ст. за ток, и го заробваме с някой друг милиард, няма проблем.
24
7
 
8
 
! Отговори
БУДА-ла преди 10 години
Хм, оказа се че протестите били Не към настоящото добро правителство, а остатък от Енергията, която щеше да залее предишното Самохвално правителства и от която Оня побърза да избяга!!!
23
3
 
8
 
! Отговори
Спиндерман преди 10 години
До АнонименСметките ти ги надуват чехите, ***, а пък ти ги надуват, защото правителство им позволява!
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Опорните партизани сервилничат по форумите, ама ако вярват, че 3лв ще задържат хората да не наизлязат февруари много се лъжат
21
4
 
3
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Тодор, има си списък acaunti_medii, ползвай някой акаунт оттам, като нерегистриран не си особено убедителен :)))
20
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** това намалени да не е като последното 5% дет стана с 30% по-скъп.
19
12
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
"...Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%.." Все си мислех, че демагогията не може да ме изненада с нищо, но явно не съм прав:) И сега какво- ще превърнем нощта в ден- през нощта ще се пускат пералните, ще се готви, ще се пускат прахопищялките...:) Ахахахаха...:D Не знам с какво да сравня това предложение- с идиотизъм или с имбецилност:):)
18
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яко удариха ВЕИ-тата на Бойко Тиквата и Цветелинка Бориславова. ЗА хората това намаление е добре дошло. Това правителство започва да ми става все по симпатично, действа в кратки срокове с реални резултати. И най-важното нещата се случват наистина, а не само празни думи и обещания какво правеше Банянското генетично отклонение, по известно като Тиквата.