Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари

Смъкват нощната тарифа с 10%, дневната - с 1%
Обновена: 20 дек 2013 21:06 | 20 дек 2013 14:01,
129
Честитка за ЧНГ - по-евтин ток от 1 януари
Снимка: архив, БТА

Цената на тока за бита и за малкия бизнес ще намалее още от 1 януари 2014 година, съобщи на извънреден брифинг новото ръководство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Направен беше обстоен анализ и бяха открити резерви“, коментира Боян Боев, новият председател на енергийния регулатор.

От Новата година нощната тарифа за битовите абонати се предвижда да поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. За малкия бизнес се планира понижение на дневната тарифа в рамките на 1,5%.

"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни Боев.

Решението е взето на базата на обстойни анализи по време на закрито заседание на регулатора. На 27 декември ще се проведе обществено обсъждане на открито заседание на ДКЕВР, а окончателното решение ще бъде взето на 30 декември.

Допълнително ще бъдат намалени технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. Инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени, обясни Еленко Божков, член на ДКЕВР.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

Намалява и цената за пренос на електричество и тя ще бъде 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха от ръководството на енергийния регулатор.

Средната цена на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол намалява с 1,5 на сто, а на ТЕЦ Варна - със 7%. Средната продажна цена на топлозаводските централи намалява с между 2,5 и 4,5 на сто в зависимост от резервите.

По време на брифинга беше съобщено и за техническото разделение на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), като сега предстои вписване в Търговския регистър. Енергийната борса може да започне да функционира преди средата на 2014 година.

Още новини за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: ценаток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
НИКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ОТ 42РОТО НС НЕ ПОИСКА ДА ДЕПОЗИРА ИСКОВЕ ПО ЧЛ.26 ОТ ЗЗД ДО СЪДА, ЗА ДА СЕ ПРОГЛАСИ НИЩОЖНОСТТА НА ДОГОВОРИТЕ ЗА ОСОБЕН ЗАЛОГ С МАРИЦИТЕ- ЗАЩО? КОЙ *** ЗАЛОЖИ БЪДЕЩИТЕ ВЗЕМАНИЯ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ? ПОЛИТИКЪТ И ПАРТИЯТА, ДОПУСНАЛИ ВСЕКИ БГ. ГРАЖДАНИН ДА Е ЗАЛОЖНИК НА МАРИЦИТЕ С ДОГОВОРА ЗА ОСОБЕН ЗАЛОГ, Е ЗА РАЗСТРЕЛ !
56
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената се определя от пазара. Нито са се преборили с монополите, нито нищо, просто решават, че се смъква цената на тока. На каква база? Каква е тая планова икономика в 21ви век в ЕС??? През септември не качиха сметките, както се очакваше, но за сметка на това трябваше да се увеличи цената на въглищата. За да не стане това, уволниха 500 миньори. Не може просто ей така да решиш да смъкнеш цената. Ако беше заради ВЕИ таксата, щяха да го кажат, но не е това, защото законът не е приет още официално!
55
1
 
4
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До Kaleko Aleko Аха,аха .Ти нормален -работещ българин?Ади ,ади не се изхвърляй толкова. Може и да работиш,ама в някоя социологическа агенциика ,или сладка чиновническа службица Щом пък си толкова доволен от предишните,помоли от твоя доставчик на ток,да ти пляскат всяко лято 25% увеличаване на цената за киловат,барем си спомниш за "светлите и добри времена" по време на предишните управляващи. А че и тогава си издържал *** ,нещо си мълчиш
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали се усещате колко сте жалки всичките дето сервилничите по форумите, за жълти стотинки.Аз не искам нищо да ми намаляват а приходите ми да се увеличават.Като изтръскват предприятие в предфалитно състояние не виждам как това ще стане
53
8
 
11
 
! Отговори
xx преди 10 години
Аз не искам да намалят цената на тока - евтин популизъм е .Искам да се намали безработицата,да се увеличат заплати и пенсии.
52
4
 
6
 
! Отговори
акуд преди 10 години
смъкват но за сметка на вдигнатия капитал на държавни фирми от енергийния сектор, както стана ясно със 190 милиона, но не беше оповестено от драгомир стойнеф
51
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
а подзаконовият нормативен акт да е в съответствие със съдържанието на договорите...
50
5
 
21
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
МУТРАТА ГАЗ ПИКАЕ ТОЙ НЕ ОБИЧА НАМАЛЕНИЯТА ОБИЧА ДА ЗАМРАЗЯВА УВЕЛИЧАВА ДА СЪКРАЩАВА САМО ЗА ДА ГО ПОТУПА МЕРКЕЛ ПО РАМОТО
49
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До neni4a Смешен си, но то е ясно, че под тази статия ще пишат 99% платени хейтъри...Както и да е- има юридически проблем да се състави нова методи. Най- просто казано- има си договори, подписани ПРЕДИ съставянето на тази нова методика и докато ТЕ не бъдат прогласени за нищожни пот съд със съдебно решение, влязло в законна сила, ВСЯКА нова методика Е ДЛЪЖНА да се съобразява с тях. ТОЗИ ПРАВЕН АБСУРД е върха на сладоледа- не договорите да са въз основа на закона,
48
4
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н neni4a,"В крайна сметка,щом издържахме почти 4 години предишните,то сегашните също ще можем." - издържайте си ги вие, издържайте и *** им електорат, щом искате, ама не карайте нормалните работещи българи да правят същото :D
47
10
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Браво на правителството!!!Най-доброто правителство в новата история на България!!!Пак бих гласувал за тях.
46
1
 
12
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Дянков, юдея ще ви го намали(ще ви намали) повече...
45
7
 
6
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н az-,По-странното е, че въпреки всички намаления, сметката ми не е кой знае колко по-различна. Да не кажа, че си е същата. А не харча повече.
44
1
 
14
 
! Отговори
az- преди 10 години
До софиянец - 36Ами ти си баровец и теб фара не те боли от нищо :). Аз пък си пускам бойлера да грее през нощта, пералната, сушилната и миалната също, като при нощна тарифа увеличавам и градусите на климатика и съотношението дневна-нощна тарифа ми е фифти-фифти. А ти прави каквото искаш. Има хубава луканка за 25 лв. на промоция има я същата и за 35 лв. От къде ще си я купиш е твой проблем. Но да ревеш, че намалявали нещо, *** теб не те греело щото си баровец е смешно :)
43
3
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До софиянец Мене ко ме интересува,че не ползваш бе? Ко да те направя,че си лягаш с кокошките,да плача ли ? В крайна сметка,щом издържахме почти 4 години предишните,то сегашните също ще можем.
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кат го намалиха с 5% някой да усети?Ама честно.
41
6
 
15
 
! Отговори
Дебили преди 10 години
Сега осъзнавате ли колко сте прости ????? Гроб ви го нахакваше по всякакъв начин и ви втълпяваше че е за ваше добро!!!!!!Когато реално има нещо хубаво на лице вие плюете....гнусни хейтъри!
40
7
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До neni4a Не съм гербер,ве , тиквич- гербер или изобщо симпатизант на пп знае ли какво е чл.26 от ЗЗД и защо го намесвам в цялата ситуация?:) :D
39
14
 
10
 
! Отговори
СОЦИАЛИСТ преди 10 години
НЕПРИЯТНО МИ Е ДА ГО КАЖА, НО БСП СЕ ОПИТВА ДА СПЕЧЕЛИ ХОРАТА С ПОДАЯНИЯ. ЗА БСП ГЛАСУВАТ ХОРА, КОИТО СЕ РАДВАТ ТОКА ДА ИМ ПОЕВТИНЕЕ С 5 ЛЕВА И ПЕНСИИТЕ ДА ИМ СЕ УВЕЛИЧАТ С 10 ЛЕВА. ИЗЛИЗА ЧЕ АКО НЯМА БЕДНИ НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА СОЦИАЛИСТИТЕ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИМА БЕДНИ. ТОВА НЕ Е И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ. ТОВА Е ПРОСТО ПОДДЪРЖАНЕ НА МНОГО БЕДНИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ МАЛКО БОГАТИ.
38
1
 
12
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Kaleko Aleko1% пада дневната, 10% нощната тарифа това ти прави около 4% надолу. Ти ако искаш пусни си искане към ЧЕЗ твоя да не ти го намаляват, а да ти го калкулират по старите цени. Законът го позволява. А когато някоя цена пада, пък било то и с 0,01 процент няма как поне аз да рева и да съм недоволен от това.Разбира се ще съм още по доволен ако падне с 40% или стане безплатен, но за сега не става :). Поне не за белите българи