НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
А бе, коза, ние знаем, че ще гласувате против всичко, което е предложено от президента. Даже и ако ТОЙ предложи да управлявате още 50 години, например.
74
7
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Колкото по-скоро, толкова по-добре, за да може да се структурира Централната изберателна комисия , да се подготвят изборните книжа, да се организира провеждането на изборите по ясно законодателство, в противен случай има риск да започне прилагане по стария закон
73
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Добре де, ако отговорите на Майчето са правилно отразени, то накой от въпросите отговори въобще тая? При контролирано мнозинство в парламента колко е голяма работа да каже че ветото няма да издържи. А за промените в изборния кодексрабрах че не бил перфектен бил смел, бил с голямо гражданско участие и е много лесно да се пренареди листата, все пълни тъпотии.
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"мотивите изсмукани от пръстите...", също и като новият Изборен кодекс.
71
12
 
4
 
! Отговори
галба преди 10 години
интересно къде беше този така наречен президент когато се приемаше изборният кодекс Фидосово .Мълча като глухоням и то нямаше как да не е така като се знае как е избран за президент .Стига циркаджийски номера .Закона ще го има и най после ние ще си кажем кои да ни представляват .
70
0
 
5
 
! Отговори
xxx преди 10 години
lele maiche kakvi sa ti izcakleni ochite!
69
1
 
20
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Толкова долна и противна жена не съм виждал в българската политика. Това изчадие го съдиха с Корнелия Нинова за корупция и сега е зам. председател на НС. Боже господи докъде го докарахме.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До чичоДа разбираме ли, че сега бюлетините ще се печатят след изборите?
67
2
 
15
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тоя "нов" изборен кодекс е 80% същия като стария. Какво разбира тая кукумявка от исканията на хората та толкова често казва "гражданите искат". В същото време гражданите искаме референдум по въпросите предложени от президента, но тая същата ни обяснява, че не това всъщност искаме. Ще дам банкет в деня, когато тая *** се разкара от парламента.
66
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плюнчо винаги е работил срещу България. Какво да кажем за ветото върху закона за лекарствата. Плюнчо иска нашите лекарства да се изнасят, а ние да си внасяме. Ето за това до сега плащахме най - скъпите лекарства в Европа. Този защитава едрия корпоративен капитал, и то много едрия. Президента на разделението, президента който е фалшив и който явно работи против народа. Незнам докога ще го траем и защо не го изритаме с шут отзад да се маха.
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената роля на манолова в политика в страната е да генерира шум и да пречи на истинските политици да свършат нещо полезно.
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най - тъпо е да искаш електронно гласуване при положение че Конституционния съд не го приема. Единственото което може да постигне това вето е да забави приемането на новия изборен закон. А и Тиквата не беше ли 3.5 години на влас, защо не намериха начин да вкарат електронното гласуване при положение че дори съда беше техен. Справка разговора в Банка.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставка за некадърниците които един изборен закон не мога да направят.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ne moga da razbera masata bednqci komunqgi za6to glasuvat za milionerite ot bsp v narodnoto sybranie?Kvo o4akvat da im dadat osven 30lv milqrderite Stani6ev i sie ne davat ni6to
61
5
 
12
 
! Отговори
лютов преди 10 години
Няма случай до сега вето на президента Плевнелиев да не е било отхвърлено. Така се получава, когато работиш напук, защитавайки само собствените си интереси.
60
3
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
Аз имам предложение за нов изборен закон.Нека политиците в парламента да се избират мажоритарно със смс гласуване. Всяка седмица българските граждани да могат да гонят по един депотат от къщата със смс гласуване а парите от смс да се дават намясто на данацъте за пътищата. Хем ще има хляб, хем ще има зрелища, хем изповедалнята ще е пълна нонстоп, хем и депутатите ще ги е страх да правят глупости че ако ги извикат в изповедалнята лошо става.
59
13
 
5
 
! Отговори
белият чичо преди 10 години
Герберугите са в пълен състав - около 20 - тина бройки. В какво ви плащат, в бело или в течно?
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 58Колкото и да си злобен, много вероятно е да разбира повече от теб от право.
57
2
 
4
 
! Отговори
чичо преди 10 години
Важно е никога повече да не се провеждат избори с предварително надпечатани бюлетини, които променят волята на гражданите-другото са подробности!
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбрахме, че ще бутнете ветото - все пак имате хора и за кворум и за гласуване.