Национализация на ЕРП-та=1.6 млн., изчислиха Реформаторите

Управляващи и опозиция участвали в ограбване чрез "Южен поток"
Обновена: 20 мар 2014 19:29 | 20 мар 2014 19:24, Веселина Йорданова
65
Национализация на ЕРП-та=1.6 млн., изчислиха Реформаторите
Радан Кънев. Снимка: БТА, архив

Над 1,6 млрд. лв. ще струва на държавата, ако се стигне до национализация на електроразпределителните дружества, изчислиха от Реформаторския блок. Сумата ще е само за изкупуване на собствеността на дружествата при постигане на търговско-финансово споразумение, към нея трябва да се прибави и изкупуване на дълговете им, обясни на пресконференция бившият енергиен министър Трайчо Трайков, член на Съвета по енергетика към Блока.

Според него действията на управляващите са "цирк до евроизборите" и е немислимо това да се случва в страна-член на ЕС спрямо частна собственост. Той ги определи като паническа стъпка, чиято цел е да покрие липсата на пари в сектора.

Още по темата
Трайков коментира още, че ако все пак дружествата станат държавни, вероятно цената на тока ще се повиши.

Като изход той препоръча да се оптимизират разходите в държавните енергийни предприятия. Оптимизирането на приходите също се налагало, като това може да стане чрез въвеждане на пазар на балансираща електрическа енергия.

Реформаторите подкрепят и предложението на ГЕРБ държавата да върне на БЕХ близо 200 млн. лв., вложени в проектната компания "Южен поток-България", тъй като на практика работа по проекта няма, предаде БТА.

Според Реформаторския блок причината българският парламент да не приеме позиция по кризата в Украйна е "зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл".

"И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез "Южен поток" по същата схема, по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола "Белене". През "Южен поток" ще бъдат източени 4 млрд. лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси, а всички тези пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени", се казва в позиция на Блока, приета днес на извънредно заседание на Изпълнителния съвет и прочетена от Радан Кънев.

Според Реформаторите българският национален интерес изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за домакинствата и фирмите у нас.

Блокът настоява страната ни да има твърда позиция срещу "анексията на Крим", а нашите представители в Европа да осигурят гаранции за ускорено приемане на България в Шенген, за енергийна и военна сигурност, за достъп до газ на цени, които плащат богатите западни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Ниа преди 10 години
И дай тогава да си ги оставим да си ни грабят,че е по-удобно. Интересно тогава защо премълчавате колко повече милиони ще се влеят в хазната при национализация на ЕРП-тата. Само дрънкате глупости,за да правите впечатление. И вие,като НФСБ взехте да давате мнение преди изборите точно. Преди това гласа ви не се чуваше. После сте седнали да критикувате за същото останалите партии.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
алооо, рИформаторите:) 'пускането' на тръба не е като да ви пуснат нещо продълговато в устата. какви загуби бълнувате, при положение, че България не дава никакви пари? ако се споменава евентуални транзитни такси, то и сега ги няма, понеже няма и тръби, нито пари за тях. Силна европейска политика също няма, защото всяка държава си е уредила доставките навреме. Стига разни пишман политици са се опитвали да спестяват трохи - крайно време е да мислят как да тръгне икономиката..
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък смятам, че общото между всички бг политици е, че се опитват да говорят и да вземат решения по неща (което е по-опасното), от които не разбират нищо. мога да ви кажа, че от близо 2 години преподавам петролен и газов мениджмънт в З. Европа и със сигурност знам, че няма НИТО един български икономист, юрист, мениджър и дори инженер по специалността! Имам студенти от Гана, Уганда и къде ли не, пратени с държ. стипендия, които при завръщането си са топ експерти. Бг политиците явно знаят всичко.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как необразовани, бедни и социално индеферентни хора да ви разберат. Но по-лошото е, че отдавна тази корумпирана коалиция, трябваше да бъде неутрализирана от властта, а вие сте в бездействие и обвързаност с неприемливи от хората лидери /видими и невидими/. Костов помогна на БСП за свалянето на ГЕРБ, както и за безкрайното цепене на СДС. Правите същото и сега, защото е безумие да не сте в единодействие с опозицията. В стемежа си да унищожите ГЕРБ, убивате първо себе си. Грешна политиката.
34
5
 
16
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Няма по-долна пасмина у нас от тая клика *** и майкопродавци, дето са се събрали в Реформаторския блок. Всички люспи и отпадъци, дето за нищо не стават и никъде не са ги избрали са се събрали в глутница и тичат да докопат кокала, за да разпродадат и съсипят каквото е останало от България!КАКВО СТЕ СЪЗДАЛИ, ЧЕ ДА ГО РЕФОРМИРАТЕ, БЕ??? 25 ГОДИНИ РЕФОРМИРАТЕ СЪЗДАДЕНОТО ОТ НАС И НЕ СЕ НАЯДОХТЕ, ОЩЕ ТЪРЧИТЕ ДА РУШИТЕ И ДА "РЕФОРМИРАТЕ"!
33
4
 
6
 
! Отговори
тнт преди 10 години
През "Южен поток" ще бъдат източени 4 млрд. лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси, а всички тези пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени".............само 4 млрд.ли?:)))Аз викам 44 млрд. :)))тоя *** ще задмине и Тиквата по простотия.
32
1
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 10 години
ПОКАЖЕТЕ СПИСЪК С ЛИЦАТА ОГРАБВАЛИ ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ ЧЖЕН ПОТОК . НАП МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ ДАНЪЧНИТЕ ИМ ДЕКЛАРАЦИИ С ДЕКЛАРИРАНИТЕ ИМ ГРАЖДАНСКИ ДОГОВОРИ!!! ЩЕ БЪДЕ ИНТЕРЕСНО !
31
1
 
2
 
! Отговори
RAD преди 10 години
До KonduktoraЯвно познанията ти се изчерпват с тази "полезна" книга по "политикономия".Има и доста други интересни книги, в които има фундаментални неща, обясняващи функционирането на национално-значими отрасли като енергетика, добив на полезни изкопаеми, банков сектор и пр., както и фундаменти на външната политика. Ето някои заглавия:Международни финанси (Кийт Пилбийм)Външна политика и дипломация (Дж.К.Гълбрайт)Обща теория на заетостта,лихвата и праите (Дж.М.Кейнс)
30
1
 
6
 
! Отговори
любопитно преди 10 години
Всичко написано в статията е познато и не изнендва хората с нормален разсъдък, само тези които преди и сега да плячкосваха България си мислят, че това може да продължи безкрай. Има точна дума за съществуващото в родината ни и тя е клептокрация. За жалост, никой не се наема да каже кои може да бъдат припознати като такива.Колкото по-бързо се напише истината, толкова по-малко ще са бедите ни!
29
5
 
3
 
! Отговори
дааа преди 10 години
и отново рамадан....аре стига ве,то само помаци тука....то цецка цачева,то расим,то румето желева...ей.....
28
1
 
8
 
! Отговори
do 42 преди 10 години
верно ли изнасяме нещо,не ми се вЕрва,я кажи кво изнасяме освен слуги?
27
6
 
14
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
Раданке, ти си на всяко гърне-мерудия! Я отивай с колежките си деформаторки и Гаргамел да лижеш подметките на американския посланник и не досаждай на хората с присъствието си!
26
3
 
5
 
! Отговори
манго преди 10 години
тези неуки и продажни *** тръгнали вкупом да бранят интереса на чуждите кърлежи не правят разлика между милиони и милиарди.
25
3
 
7
 
! Отговори
Konduktora преди 10 години
""Реформаторите" обясняват математическия модел на казуса.Когато пасивите са извън пазарната стойност(по думите им) -става въпрос за елементарна Геометрия.Липсата им познания по икономика и политика-показва желаниетоим да се конфронтират.Имаше една доста добра книга някога,които в нея неща,доста от тях още са актуални,и се нарича Политикономия.Става дума в случата за Рекет срещу държавността и срещу стабилността в България-двустранно обезпечена в полза на "минуса".Чисто външо-политическа СПЕКУЛАЦИЯ
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези пари трябва да ги дадат хората които са си сложили подписа за продажбата на ЕРП-тата. Не може всеки да подписва наляво и надясно и накрая целия български народ да плаща. Някой пита ли народа при продажбата, не, а тогава защо той да го отнася. Време е тези на високото да носят отговорност за действията си, лично.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно за джурналиста който ДЖУРКА новините няма разлика между 1.5 млн и 1.5 млрд.Исто *** , казват сърбите.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как ще стане евтин газ и за нас? като нато завземе Русия ли?
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идва 20.04.!Да го посрещнем достойно! ZIEG HEIL!
20
4
 
16
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
Тия дето унищожиха икономиката на България искат сега да я реформират ли? Абсурдно е! Просто защитават интересите на тези, които им плащат. Защо трябваше нещо общодържавно да се подарява, а сега да ни обясняват колко е зле да искаме справедливост? Колко скъпо ще ни го върнат защото не желаят да спрат ограбването на бедния български народ? Заслужават як шут от политиката в посоката към затвора за тия негодници.
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На България "Южен поток" не и трябва за да не и се случат кримски работи !