"Токовият удар" помогнал на всички за НС освен на ГЕРБ

"Среднотраен парламент" прогнозира социолог
66
"Токовият удар" помогнал на всички за НС освен на ГЕРБ
Снимка: flickr

Вдигането на цената на тока помогна на всички партии извън ГЕРБ, заяви социологът от "Екзакта Рисърч Груп" Лидия Йорданова пред БНР.

Според нея това е „целенасочен удар по ГЕРБ“. Социологът прогнозира по-скоро „среднотраен“, отколкото „краткотраен“ парламент.

„Самото влизане на толкова много формации залага нетрайност на парламента, трудно, почти невъзможно постигане на еднозначно и най-добро решение за България“, коментира тя.

Още по темата
Според нея тежестта на големите партии показва, че основно очакванията на хората са свързани с тях, но множествеността на малките партии сочи, че очакванията на хората са свързани с това да има сериозен контрол върху дейността на онези, които ще поемат властта.

Лидия Йорданова заяви още, че фактът, че Реформаторският блок набъбва, означава, че десните хора в България са припознали в него шанса страната да се управлява от дясна коалиция.

Тя обясни, че ГЕРБ са успели да запазят 81% от избирателите си от предходните парламентарни избори от май 2013 г. 5% от бившите избиратели на ГЕРБ са гласували за Реформаторския блок, а по 3 процента са подкрепили ББЦ и Патриотичния фронт.

Близо две трети от избирателите на БСП от миналата година са гласували и сега за БСП. 12% обаче са пуснали бюлетина за АБВ, а по около 3 процента са подкрепили ББЦ и „Движение 21“.

Най-висока мобилизация има ДПС - 91% от избирателите им са повторили вота си.

По думите на Йорданова Реформаторският блок мобилизира десните избиратели, но привлича и бивши избиратели на по-малки партии, които са на изчезване - НДСВ, РЗС и т.н.

Лидия Йорданова коментира, че у нас като националисти се самоопределят не по-малко от 15%. „Многообразието от националистически формации, което бе сведено до две големи - "Атака" и Патриотичния фронт, даде възможност на хората, които се припознават, да подкрепят тези формации“, обясни тя.

"Атака" е разчитала на 5 октомври на 60% от избирателите си от 2013-а. „Като цяло не е успяла да запази твърдостта на своето ядро от миналите избори“, коментира тя. 8% от бившите избиратели на „Атака“ са подкрепили Патриотичния фронт.

По думите й „електоралният“ спринт на партията, с който тя влезе в парламента, е бил много бърз и в последните 3 дни и не е уловен от нито едно социологическо изследване.

Според Лидия Йорданова в парламента ще се води труден диалог и ще има „какафония“, защото всеки ще се опита да утвърди правото си да съществува.

По думите й в момента подозренията за купен вот се изнасят „в много ранни часови зони“ и се разпределят равномерно през деня, докато в миналото са били в последния момент – 18-19 часа.

Социологът смята, че променената стратегия се дължи на засиления контрол от институциите и ЦИК.

„Профилът на купувача – много и много различни, това е голяма тема и за нея трябва да се говори много сериозни“, подчерта Лидия Йорданова.

Рекордният брой на недействителните бюлетини - 188 000, според нея говори за протестен вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
14
 
! Отговори
Хуйстил преди 9 години
Аз предлагам всички партии да се обединят в идеята всичко да си продължава както до сега ...всяка година тока да се покачва , доходите да са замразени , безработица , кражби на огромно суми пари ..........просто да не се отделят лидерите от тази цел ....така е било до сега ...така и да бъде занапред ! Всички ще са пак доволни :) Виждате че човек като каже нещо за покачване на доходите става "луд" ...важно е на Бойко кафеварката за турско кафе да не ми я откраднат ! Грабете , народа е послушен !
13
3
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ИЗБОРИ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ СТУД КОЙТО СПЕЧЕЛИ СПЕЧЕЛИ!!!ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ЩЕ ИМА ПРОМЕНИ ЗНАЧИТЕЛНИ :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
12
8
 
3
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Според "социолозите"?!? Е нали вие атакистите искате същите социолози да ги бесите, че ви давали ниски проценти, пък сега те са ви аргументите...Ама какво да търсиш логика от фен на атака.. Атака не купува гласове защото няма пари, субсидийката ви вожда я изпи и изпуши с деница.
11
4
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
В ПАРЛАМЕНТА В МОМЕНТА Е ОРЕЛ, РАК И ЩУКА!!!!!!!НИТО ГРОБА МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА В МОМЕНТА НИТО БЕСЕПАРИТЕ :DНОВИ ИЗБОРИ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ СТУД ТОВА Е РЕШЕНИЕТО !
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАТогава БСП ще се срине. Кой пенсионер ще тръгне в леда?
9
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Избори на Йорданов ден, когато кръстът замръзва...
8
2
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ИЗБОРИ В КРАЯ НА ЯНУАРИ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ СТУД ДА СЕ ПРИСЕТЯТ ТИЯ 50%-НЕГЛАСУВАЩИ КОЙ ИМ ВДИГА ТОКА НЕПРЕКЪСНАТО А ТОВА РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ ВСИЧКО!!!!АКО ГРОБА НЕ СЪСТАВИ СЕГА ПРАВИТЕЛСТВО ТОЙ-НИКОГА НЯМА И ДА ГО СЪСТАВИ САМО СЛУЖЕБНИ ЩЕ ИМА! :D
7
1
 
8
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Нови избори докато партиите, които пазаруват гласове останат без пари!Толкова ли е сложно! Всички врещяха преди, че това е механизъм на демокрацията, а сега никой не иска да го прилага!
6
3
 
3
 
! Отговори
стига с тези избори преди 9 години
Аре стига с тези избори!И на малките деца от градиата е ясно,че БКП-ДС пак си управлява и никога не са се измитали от власта,но не и без подкрепа от запада.Не може некви провалили се червени *** за 45 години прилагайки абсолютен контрол и терор да направят демокрация,това не го ли разбрахте?
5
5
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
МНОГО ИМ СЕ ИСКА НА ГРОБАРИТЕ БУДА МАФИОТА МУТРА ДА СЕ ВЪРНЕЛ НА ВЛАСТ КАТО ПРЕМИЕР *** ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ!!ПАТЕРИЦАТА НФСБ И ИЗМАМНИЦАТА КУНЕВА НЕ СТИГАТ ЩОТО РЕФОРМАТОРИТЕ ЧАСТ ОТ ТЯХ НЕ ПОДКРЕПЯТ ПРОДАЖНИЦАТА КУНЕВА КОЯТО ЗАЯВИ, ЧЕ НА ВСЯКА ЦЕНА ТРЯБВА ДА ИМА УПРАВЛЕНИЕ ГРОБАРСКО!
4
5
 
20
 
! Отговори
КОШМАРА-АТАКА преди 9 години
КЪДЕ СА ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ АТАКА? КЪДЕ Е АТАКА? КЪДЕ Е ПАК ПИТАМ? КАК КЪДЕ......РАЗБИРА СЕ ОТНОВО В ПАРЛАМЕНТА И НЯМА ДА ДОПУСНЕ ПАК МУТРИТЕ ВУВ ВЛАСТТА! ОТ ТУК-НАТАТЪК РЕЙТИНГА НА ПАТРИОТИТЕ ЩЕ РАСТЕ ВСЕКИ ДЕН! А ЯНУАРИ ПОВЕЖДАТ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО ПРИ ПЪРВИТЕ НЕПОСИЛНИ СМЕТКИ ЗА ТОК И НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИМАТ ПЪЛНО И АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО!АТАКА-ПОБЕДА!НИКОГА ПОВЕЧЕ МУТРАТА НА ВЛАСТ!
3
8
 
1
 
! Отговори
citizen преди 9 години
щото който и да дойде, разбираш ли, ще свали цената с магическа пръчка. Не случайно за популистите гласуват главно необразованите мързеливи селяни.
2
3
 
26
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Днес ЕК е излязла с препоръка за ново увеличение на тока.Като знаем, че нашите политици са всъщност колониални администратори и слуги на Новия световен ред, трябва да очакваме, че ще възприемат препоръката на ЕС като заповед.Така ще е, докато България е член на ЕС - ще ви вдигат цените, ще ви замразяват заплатите, ще ви циганизират и ислямизират държавата, а вие нищо няма да можете да направите.Защо ?Защото зад гърба на вашите колонизатори стои могъщата ария на НАТО !
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой трябва да назначи екип от психолози които да изследват патологичния нарцисизъм, лъжи и мании на Борисов. Дори жена му го напусна. Някой трябва да осмее пред целият свят медиите, чиновниците и "експертите" които му *** *** ежедневно. Този индивид освен да се опита да направи тоталитарно управление завземайки всички власти, и да обслужва интересите на чужди държави нищо не е постигнал и нищо не е направил за България. Всичките ленти са параван за дългогодишни концесии и чуждо влияние.