Под крилото на ЕНП Борисов обяви: Правя кабинет сам, ако РБ не иска

Патриотичният фронт е недопустим партньор, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 29 окт 2014 21:05 | 29 окт 2014 12:54,
314
Под крилото на ЕНП Борисов обяви: Правя кабинет сам, ако РБ не иска
Жозеф Дол и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако Реформаторите откажат да подпишат коалиционно споразумение за правителство на малцинството, той ще внесе предложение за кабинет само на ГЕРБ.

Новината дойде след няколкочасови преговори в Народното събрание, които Борисов отново проведе с лидерите на някои от партиите в парламента. Този път това стана под крилото на шефа на Европейската народна партия Жозеф Дол.

Още по темата
Двамата разговаряха поотделно с лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски, с председателя на БСП Михаил Миков, с шефа на групата на АБВ Ивайло Калфин и с лидера на ДПС Лютви Местан.

"Ако подпишем с Реформаторския блок коалиция – внасям това, ако не подпишем, ще внеса само на ГЕРБ. Ако искат правителство, да подкрепят и други”, каза Борисов.

Той обясни, че Патриотичният фронт е недопустим партньор на ГЕРБ заради заявените от формацията приоритети в първия пленарен ден в понеделник.

Председателят на ЕНП Дол обяви, че е реалист за възможността да бъде съставено правителство с премиер Бойко Борисов. Той обясни, че заради трудностите в страната и поради липсата на изразено мнозинство отговорността на десницата е голяма.

"Трябва да се състави правителство в център-дясно”, каза Дол. Той обясни, че партиите, с които е разговарял, са демократичните партии, с които работи в Европейския парламент.

Шефът на ЕНП обясни и че България бързо трябва да сформира кабинет, за да се завърне доверието на Европа към нея и европейските фондове бързо да стигнат до страната ни. "И да се решат проблемите, които са най-належащи, например енергетиката, предвид това, че започва зима", каза Дол.

Той похвали Бойко Борисов за начина, по който провежда консултациите. Дол посочи, че когато е идвал снощи в България, е бил песимист за възможността да имаме кабинет, но вече е реалист. Шефът на ЕНП все пак уточни, че не е тук, за да казва кой да е министър, защото това не е неговата роля.

Жозеф Дол разказа, че по време на всичките си срещи с българските лидери е говорил за това, че не може да се защитава екстремизма и популизма. По време на разговорите са били обсъдени и въпросите на правова държава, правосъдието, банковата система, енергетиката. "България трябва да работи по тези теми", каза още лидерът на ЕНП.

След преговорите Бойко Борисов обясни, че полага битка за кабинет с преговори във втори и трети кръг. „Сами разбирате, че като се върне г-н Дол в Брюксел, ще го питат и г-н Юнкер, и г-н Шулц какво е видял тука. Тревогите за България са огромни”, каза лидерът на ГЕРБ. Той гарантира, че ако се направи кабинет, фондовете ще бъдат пуснати в пълния им обем. „Оттам нататък, ако имаме акъл българските партии да работим, добре”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че разривът с Патриотичния фронт е дошъл, след като Валери Симеонов изчел програмата на коалицията от трибуната на парламента. „С това, което предложи – ракети срещу натовски държави, образователен ценз за шестгодишни деца… Това много възпали неправителствените организации и посолствата на евроатлантическите страни. Категорично е мнението им по въпроса”, каза Борисов и допълни, че не знае Реформаторите какво ще отговарят, като ги питат по темата. Лидерът на ГЕРБ попита и дали някой си представя ракетни системи срещу Гърция и Турция или опашка от шестодишни деца, които чакат за изпит.

Борисов разказа, че партийните лидери, с които Жозеф Дол се срещна, са декларирали, че са против провеждането на нови избори и за сформиране на стабилен кабинет.

Лидерът на ГЕРБ нарече опорна точка подозренията, че работи в задкулисие с ДПС. Борисов попита, ако само ГЕРБ, ДПС и РБ подкрепят вдигане на възрастта за пенсиониране, както иска ЕК, дали това ще е задкулисие. Както и ако гласуват срещу въвеждане на семейно подоходно облагане, срещу което са само ГЕРБ, РБ и ДПС.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
7
 
! Отговори
Колева преди 9 години
Тия фалшиви евроатлантически ценности не им ли приседнаха. Що за ценности да те направят колониална държава и то с помощта на продажните ни политици и най-лошото при доста голямото безхаберие на повечето хора. Как да се измъкнем от тази хватка?
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борвил се ръкува с него тя ли е лицето за преговори на герб,имаше още 2 мадами,а този е един от тия дето дърпат конците,и той няма да гледа интересите на страната си и ще мисли за нас но някои вярват и стова си остават,а ние за това сме на това дереже!
231
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не лъжи хората - правиш това което ти наредят! Айде , че изгоря- обръщаи палачинката
230
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати безмозъчния Позитански ***! На всеки по интелигантен коментар , е нацвъкал минуси , без дори и да се опита да свие някоя гънка в мозъка ,ако въобще е останала такава.Промили са им мозъците като тоалетни чинии
229
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
228
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що се заблуждавате че нещо зависи от Бойко или Бойковица и другите чуми.Фашисткия запад дърпа конците. Колко години минаха в Нато и Ес. Нещо положително да виждате?????? Доходите да се вдигнаха нещо а. Заляха ни с Ес стоки и утрепаха Бг производството. Хората продължават да бягат от Бг . И сега да ни убеждават пак в светлото бъдеще ли. Аман бе ....нема време. 25 години малко ли са. Вервайте ми ахахахах
227
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов винаги си е играел, каквото му кажат комунистите .Сега си набута Рамаданчо , за Троянско муле...Единственият начин да се разбие дясното.Просто следете поведението на Рамадан и ще видите , че цялото му поведение е в тази посока .
226
2
 
3
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Аз имам спомени от човек който се опитва да ми се прави а приятел и ме оставя точно тогава когато имам нужда от него. Такива приятели са по-опасни от открития враг. Според мен е по-добре да състави самостоятелно правителство. РБ ако са на такива принципни позиции трябва да го подкреят. Тогава ще стане ясно на какви позиции са. Защото нещо ми казва че винаги ще се опитват да отклонят, опетлаят, възелчета и т.н. само и само да не стане. За мен Радан Кънев е един Господин НЕ!
225
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бостан, има ли някой който да твърди че истината е опорна точка?
224
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само един минус ли сложи , нацвъкай ги поне още десетина.Отврат .
223
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много платени Плювалници бе, въобще не се учудвам, че всичко свестно и работливо си би камшика от тая държава .
222
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За последните малко над 1300 години, нас ни е нямало като държава близо 650 (горе-долу, половината време). Междувременно поне три империи и/или военнополитически блока които са ни владели, "присъствали" или сме им били съюзници са изчезнали. А ние все още сме си тук. И тъй като в западния свят не са склонни да учат история, която не им оттърва, има немалка вероятност изчезването да се случи и с ЕС и НАТО.
221
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
БОЙКО Е МНОГО УМЕН МЪЖ!!!!!Мисли като *** в аванс вижда бъдещите събития през девет баира напред.Знаят ли пишещите кой му ръководи "ЛУКОМА" и половиния му частен бизнес.Ами това е не безизвесния Красимир Петров този който пазеше Николай Добрев и Георги Първанов да не ги убият с камани на излизане от НС през Виденовата зима 96/97г.Ама Красимир Петров вече остаря и не може да спаси Бойко от камъните които ще се хвърлят поглавата му след два месеца.
220
1
 
15
 
! Отговори
Жозеф Дол преди 9 години
в превод Йосиф Дох, *** на Сорос,да няма националистически партии!!! Сигурно конспирирам, АААА ????
219
0
 
12
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
провала е ясен , който влезе в управлението губи следващите избори !РЕФЕРЕНДУМ - НЕ на дупедатите!
218
2
 
23
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Хм, дойде му шефа и стана мнооого смел или пък може би изпълнява препоръката на Прецедента .
217
5
 
31
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
PБ не трябва да влиза в общо управление с мутрите от ГЕРБ. Този господин от ЕНП има по просташка физиономия и от нашия Борисов.
216
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво военно положение бе господине.Къде са те. Крилцата им са отрязани отдавна.Наистина сме си *** в тази страна.Докато се продаваш българино за пари и не разбираш от много неща не се прави на компетентен.
215
1
 
18
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
продълж: от 253Кой от бг класици говореше за ***, м? Те я мършата на снимката!
214
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно и се знае, че ще е кабинет на малцинството.Само дето се правите, че все още не можете да го сформирате.Така ви е наредено. Евала на Волен, не съм гласувала за него, но чест му прави, че каза на господина пред цяла България и цял свят - защото има хора които следят това - "защо се месите в нещата на нашата държава". Би трябвало всички като него да постъпват така.