АБВ ще подкрепи кабинета "Борисов 2", Калфин става вицепремиер

Ще отговаря за социалната политика в правителството
Обновена: 6 ное 2014 17:57 | 6 ное 2014 14:25, Веселина Йорданова
60
АБВ ще подкрепи кабинета "Борисов 2", Калфин става вицепремиер
Ивайло Калфин и Георги Първанов Снимка: БТА

АБВ се присъединява към програмната декларация за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ и ще подкрепи правителството при гласуването в пленарна зала.

Националният съвет на партията е дал и съгласие зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин да бъде избран за вицепремиер по социалната политика и демографското развитие и министър на труда и социалната политика в бъдещия МС. АБВ ще подпише отделно споразумение с ГЕРБ.

След заседанието на Съвета Калфин заяви, че декларацията не е програма на бъдещия кабинет, но дава широката рамка на бъдещото управление. „Във вида, в който документът е днес, ние виждаме голяма част от нашите приоритети, поети в предизборната кампания, не всички“, съобщи той.

Още по темата
Голяма част от нашите предизборни ангажименти и позиции са защитени по убедителен начин, подчерта и лидерът на партията Георги Първанов.

Според Първанов в рамките на новото управление АБВ може да изпълнява ролята на своеобразен социален коректив.

Той обаче даде да се разбере, че партията не е част от бъдещата коалиция ГЕРБ – РБ и ще подпише отделно споразумение.

АБВ не е част от коалиционното споразумение, не сме част от коалицията и подписваме отделно споразумение. Няма по-подробна, по-детайлна и убедително разработена програмна декларация, подчерта бившият президент.

По думите му запазва се и възможността за автономно гласуване в пленарна зала в зависимост от идейните различия.

Първанов каза още, че ръководството на АБВ се е постарало да подходи отговорно и не е дало ухо на подмятанията и упреците, защото смята, че за България нови избори биха били катастрофа и че едно управление, зависимо от ДПС, не е добро управление.

Калфин заяви, че за партията са ясни и политическите, и личните рискове, които се поемат в тази ситуация, но смята, че е по-безотговорно да се гледа отстрани.

„С пълното съзнание съм за рисковете, които поемам. Социалната система е една от тежките системи, с огромни очаквания и с ограничени възможности“, подчерта той.

Калфин обяви амбицията АБВ да покаже различен начин на правене на политика. По думите му в НС парламентарната група ще гласува консолидирано, докато стои зад програмната декларация.

„Проблемите ще тръгнат, ако правителството се отклони значително от това, което е договорено, ако се откаже да прави реформи“, коментира той, но допълни, че тогава не само АБВ, но и останалите участници ще оттеглят подкрепата си.

Калфин отчете, че има над 40 конкретни мерки в програмната декларация, които изцяло съвпадат с поетото от АБВ като ангажимент. Той посочи, че по една от най-важните сфери за партията – социалната, в декларацията се предвижда увеличаване на доходите и пенсиите в унисон с икономическия растеж, пенсионната реформа пък се обвързва с демографските параметри.

За следващата година възрастта за пенсиониране ще бъде замразена и няма да се увеличава. "Присъства ангажиментът за активни усилия за намаляване на безработицата и особено младежката", каза още Калфин.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво като гласуваме правят си каквото си искат а вие си мислите че живеем в няква измислена демокрация.къде си бай Тошо...
40
0
 
18
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
GOCE E NAY DOLNIYAT PREDATEL
39
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ГЕРБ -АБВ -коалиция ". Мишо бирата". Срам. Първанов,ти пак предаде БСП. Май ти стана навик.В коалиция с тези който ти искаха "импичман" Заради властчицата ?
38
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Добрата новина е, че това е началото на края на групировката ГЕРБ!
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин е читав човек. Добре се разбрахте ,сега се захващаите за работа. И да знаете че докато не размажите сдружението ,,Пенсионер ДС ,, Нищо няма да промените.
36
0
 
27
 
! Отговори
Иванова преди 9 години
Да 4увате да се говори нешо конкретно за безработицата , за бедността ,за народа като цяло - НЕ. Днес НПФ , АБ и РБ си показаха истинското лице. Вси4ко е било предварително уговорено, а тия преговори бяха само да си разпределят кокалите. Браво Гоце . ББ каза, 4е сме те познавали добре, но тои не е прав , наи- накрая тои и другите лидери си свалиха маските.
35
0
 
25
 
! Отговори
работник преди 9 години
Нали сме най-бедната д-ва в ЕС?Защо са толкова вицепремиери -кому е необходимо?Само пари се пилеят,проекти,командировки и уреждане за 100 г. напред.Вместо малко министерства, с малко и качествени хора,те се чудят на кого какъв пост да предложат.Сравняват се с Германия,но забравят,че там един депутат струва пъти по-евтино от нашия тунеядец.Първанов се съгласи да участва с реформаторите(нищо,че взаимно се нападаха)като разбра,че на дясната му ръка дават такъв висок пост.Калфин става за всичко.
34
5
 
28
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
Съдраха се Костов, Първанката, Бойко и псевдорусофила от ПФ, барем и Жан Виденов да го бяхте взели, но знае ли си може да е с АБВ то
33
0
 
42
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Всеки олигархичен кръг с вицепремиер!
32
3
 
35
 
! Отговори
в кочината преди 9 години
Тия айдуци нямат стратегия, нямат план, нямат концепция, как да измъкнат *** от ***, в която те сами я вкараха. Тях ги интересуват само държавната хазна и кинтите от Евро-фондовете. А когато започват парите, свършва партньорството.
31
10
 
22
 
! Отговори
ДА, да преди 9 години
И това не ви харесва. Този бил такъв, онзи онакъв, нови избори неможе веднага, защото пак ще е същото. И, какво да правим? Да стоим и чакаме да се роди новият месия да дойде и да ни оправи. Всеки да се вземе в ръце и да върши нещо, а не да чака държавата да го оправи. Всички тези дето ги избираме , а после плюем са се родили , пораснали и покварили в БГ. Те не са ни внесени от някъде. Това е българина, от всичко разбира и нищо не харесва.
30
2
 
36
 
! Отговори
Иванчо преди 9 години
Браво, АБВ! Браво за това, че показахте лицето си! сега дето са гласували за вас ще гризвнат дръвцето. На следващите из0бори и вас няма да ви има. Нормално е - не са нужди 100 партии на такова малко население.
29
1
 
35
 
! Отговори
УУУУУ... преди 9 години
ЗА ВЛАСТ И МАЙКА СИ ЩЕ ПРОДАДАТ - НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА АБВ - НЕ НАПРАЗНО СЕ ГОВОРЕШЕ ЧЕ ЩЕ СЕ СЪБЕРАТ ПЪРВАНОВ И БОРИСОВ А НИЕ МУ ПОВЯРВАХМЕ НА ПЪРВАНОВ ЧЕ ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ ИЗЛЪГА НИ КРАЙ С АБВ
28
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупав , но алчен ! Социалното министерство в нашата антисоциална държава, която всеки момент ще избухне е много продухливо място. И после Боко ще си измие ръцете с него . Абе горкият народ.............
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българска пародия. Всяка партия де-факто идва на власт, но никой "по принцип не подкрепя" ГЕРБ. Буахахаха. Най-смешните в случая за жалките националисти от ВМРО които и майките си продадоха за да бъдат на власт. Не им прави впечатление дори една българска гражданка която гореше като жива факла пред сградата докато националистите целуваха д*пето на Президента.
26
1
 
30
 
! Отговори
До 21 десен преди 9 години
Пак не си си пил хапчетата!Каква почтеност търсиш при първоначалното натрупване на капитали в Българоия, при която вече 25 години изчезваме като етнос? Принудата всяко правителство да води дясна политика е резултат на това, че в България управлява мафията, а не че е има някакви икономически правила, които да налагат дясна политика. За да не изчезнем като етнос, в България трябва да се появи поне една силна лява партия, за да има конкуренция между лявото и дясното. Сега лява партия няма.
25
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж бяха врагове Бойко с Първанката, ама това са игричкети зад кулиса, върна се Първанката, ще го смени Доганката и така, само царя понеже е стар и куц.....
24
3
 
38
 
! Отговори
ivza преди 9 години
Боже,от сърце те моля-ела и си прибери вересиите.При ляв президент,при две леви правителства нищо социално, та сега ли?Ще правим добра социална политика.Калфин ли ще я прави-ояден от постове, от Европарламент.Демагози и това си е.Боже,моля те поне да пазиш България,в нея живея, няма къде да отида.
23
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става въпрос за подкрепа на една или друга пария.Трябва всички партии да се обединят и с общи усилия и професионализъм да извадят държавата от пропастта,от която вече 25 години не може да се измъкне.
22
6
 
31
 
! Отговори
погр ебален агент преди 9 години
Правителството ще бъде монархистично-републиканско-ляво-дясно-горе-долу-по средата най-добре-либерално-демократично-нелиберално-недемократично-народно-антинародно-прогресивно-консервативно-патриотично-непатриотично-фашистко-социалистическо, но най-вече съставено от болшевики. Като Бойко Калфин!