Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щатната заплата, ако е 700 и има малък % професионален опит и сумата
246
7
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
До АнонименНяма начин да е 700лв. Нещо лъжете тука.
245
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сачева" работна"-7 000лв.,медсестра-700 лв.???Дори и 1000лв нема начин да живееш,след като платиш сметките.А деца до гледаш-мисия невъзможна.
244
10
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Само дето никой никъде не казва какви са им заплатите.И не базата върху която се изчисклява заплатата, а самата заплата, усреднено. Едва ли е под $1200 в София.
243
3
 
19
 
! Отговори
4444 преди 4 години
бе какво стана с къщата в Барселона, ай стига с тоя вирус, кака що си е затворила *** бутик?
242
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавата болест се лекува единствено с куршум!
241
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамно е да си гербав!
240
3
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Тримата *** на снимката
239
20
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Говори се в публичното пространство, че тая година Борисов ще получи номинация: Нобелова награда за мир... - според доста хора напълно заслужено...
238
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забележете как уж заплатите би трябвало да са тайна, но щом им изнася на шефовете веднага ги изнасят. Да попитам, 900лв заплата много ли е за София според шефа на Пирогов? Защото според статистиката, за живеене в София са нужни 1600лв заплата. Но явно 900лв са много, на фона на заплатите на социални и всякакви други общински служители, които са около 600лв.
237
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
То вече се доказа по безспорен начин, че Борисов няма нищо общо с къщата в Барселона... - но дори и да имаше какво от това... - 15 години е в голямата политика и една къща, като не може да си купи... - па макар и в Барселона...
236
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно, да *** от глад гадните сестри! И без това всички ги мразят. Разбира се, рано или късно всички ще се махнат от болниците, защото защо да работиш такава отговорна работа за малко пари, като можеш да работиш и нещо по-лежено, за малко повече пари. И тогава може да си внесете медицински персонал от Виетнам. Ама и на тях няма да можете да им платите заплатите. Абе закривайте я тая държава, ясно е, че не знаете какво да я правите. П.С. Сестрите обикновено са наистина зли.
235
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До д-р ПоповАми нали ГЕРБ управлява в момента,те да направят тези закони!Нали техния герберски министър Москов направи така,че някои лекари да грабят като невидели парите от касата,а за останалия персонал и пациентите да няма,ограничиха дори направленията за пациентите,махнаха контрола над медицинското образование и сега бълват недоучени кадри,закриха болници в страната,нали всичко това беше през герберското управление!Сега герберите да поправят грешката си,а не да гледат сестрата на балкона
234
13
 
1
 
! Отговори
д-р Попов преди 4 години
До АнонименИ кой трябва да го направи, филанкишията ли? Защо тъnите сестри не протестираха срещу високите заплати на лекарите? Давай пак с размислите, имаш право на втори опит.
233
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига глупости,направете таван на заплатите на лекарите 3500 лева и ще има за сестрите по 1100 лева заплата!Щото някои лекари източват касата и имат заплати от по 50 000,56 000,70 000,200 000 лева заплати от левчетата на оскотялия народ,а за пациентите и сестрите няма пари!Не е нормално някои лекари да източват касата,а за пациентите да няма и при положение,че закрихте сума болници в страната!
232
5
 
5
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББкаква огромна загуба ще е, ако цопнеш и с двата крака... в гроба де. Само за протокола, никой в световната история не е останал жив, на 100%умират. Някои с кеф, други в мъки, трети внезапно.. Ама това е живота. Та да те жаля ли?
231
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 4 години
когато мафията няма аргументи,заплашва,мен ли ще плашиш бе ***,,моят живот няма стойност,живота на децата ми и на децата на братята ми на Народа ми е стоиностен,аз съм си платил свещите и ковчега...а вие чуждопоклонници и еничари,готови ли сте да платите цената за живота на един български гражданин?..скъпи *** сме,Бог да пази България
230
3
 
2
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББкакви борци те гонят, бъзикам се с междупланетното положение дето предложи... Аман от планетарни комплекси!!!
229
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
упс...хаха,заплашваш ли ме, с единият крак съм в гроба,едната чест ми остана,ще ми пратите борците ли?,отдавна съм готов и ще отнеса доста от вас,аз не съм *** и знам,че живеем в такъв свят,но можем да направим малко по- добре да живеят всички наши братя българи,..заслужават го,Бог да пази България
228
4
 
2
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББтва за марсианците ми хареса, ама да не те нагъзят Марсианско-земния синдикат, внимавай какво пишеш. Лека.