Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите

Пазете държавата, защото друга нямаме, зове Дончев
Обновена: 6 мар 2020 18:55 | 6 мар 2020 18:48, Красимир Ангелов
302
Министри искат толерантност, няма да изпълнят исканията на сестрите
Снимка: БГНЕС

"Надявам се цялата ситуация да се разреши с толерантност. Никой не желае да бъде груб с няколко дами. Никой не иска, надявам се, този пример да бъде последван и то не заради политическите неудобства", заяви в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата
По думите му при такива действия социален диалог и държавнически решения са невъзможни. "Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст. Това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове", категоричен бе Дончев по повод исканията на сестрите.

Исканията на протестиращите медицински сестри са политически и няма да бъдат изпълнени, заяви от своя страна социалният министър Деница Сачева.

От Министерството на здравеопазването уточниха, че малко след 15 часа са получили проект на споразумение с искания от Мая Илиева, лидер на протестиращите. Представителите на правителството заявиха, че изпълнението му ще доведе до подмяна на настоящия здравноосигурителен модел и дестабилизация на системата.

Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво.

Деница Сачева бе категорична, че няма да се съгласят със споразумението, защото е безотговорно да се подписва документ с физически лица.

"Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент. Той не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и в частност медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Томислав Дончев заяви, че няма да поставя под въпрос правото им на протест, но добави, че демонстрациите не трябва да създават рискове за нарушаване на обществения ред.

"Към всички политици, които се опитват да овладеят държавата – да я пазят, защото друга нямаме. Това е част от политическата игра – да пазят закона и институциите", уточни Дончев.

"Ако сведем политиката само до представляване на интересите само на една група или подгрупа, това означава пълен разпад на политическото и невъзможност под някаква форма да се изведе обществен интерес. Боя се, че сме близо до подобна ситуация, въпреки цялото ни желание да бъде отворени и кооперативни и цялото ни желание да изпълним всички желания", посочи още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
0
 
5
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББАко излязат всички далавери, кофти сделки, "пишман" приватизации наяве... ще има разстрели.
226
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 4 години
пази Боже,Бойко и кражби...не съм казал такова нещо...само преди месеци си стискаха ръцете с Божков и Цацаров ама те по спортни въпроси,ама Божков май дължи доста пари и някои го е прикривал...по тв-та ги гледа цял Народ,гледам паспорта на Божков издаден на 19.02.2020...от Масква е издаден,от марсианците и комунистите..вървим на зле...вие вървите на зле..против Народ не се върви и срещу вятър не се пикае...викаше дедо ми бог да го прости...бъдете здрави,Бог да пази Народа ни
225
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям по-горе изброените искания на сестрите!Борете се докрай!Дори когато иглежда невъзможно!Колективните трудови договори са най-доброто за всеки работник/служител!
224
7
 
2
 
! Отговори
упс преди 4 години
Реално погледнато, всеки краде, при възможност. Някои крадат така, че да не остане нищо за другите, другите крадат така, че да има за тях, ама да има и за останалите. Бойко и да краде, поне не си личи, не са ни спирали еврофондове, в чакалнята на Евросъюза ще сме в скоро време... Краднете, ама с мярка.
223
5
 
1
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББсори, тва не го разбрах. Кого точно нападаш в днешната обстановка? Всички са смъртни. Политик, независимо от коя партия е е *** дума.И Христос да слезе, и Буда, и Аллах, и Маниту, не могат да оправят нещата. Няма страх от народа, няма "чуваемост". За БГ де. Работил съм в Германия, уважението го има, парите ги има, и защо е така? Само в бившите комун държави го има това нещо. И искат да се върнат на власт... Ми няма да стане.
222
0
 
10
 
! Отговори
ББ преди 4 години
инжинер викаш..упс,то гробарите и на инжИнери не случиха,бъди здрав ама не забравяйте хан Омуртаг..."..човек и добре да живее,умира..."ковчезите нямат чекмеджета,да убиваш бъдещето на децата си,да останеш като *** в Историята,като ***,да се отричат децата ти от теб след време,осъзнали греховете ти...не е далавера,Бог да пази Народа ни
221
5
 
3
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББОще малко ще кажеш, че "италианец" със нула стаж трябва да взима 1000 лева пенсия. Сори, не си прав.
220
7
 
3
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББПлащат ми добре, мерси. Инженер съм. Както и да е. Минималната пенсия е за хора, които не са работили през живота си, крили са си реалните доходи, бичили са на полето и не са се осигурявали или нещо друго. Майка ми с пълен стаж в БTK взимаше 700 лева пенсия. Май не е зле. ДАма друго си е да се правиш на тарикат, да взимаш минимална по документи, а да ти дават още 1000 под масата, за да си траеш? И после .. ама Олеле. И в такива фирми съм работил.
219
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 4 години
упс..хаха..то преборихте днес терористките/5 жени/ та и луди,аз нямам нужда от пари,изкарвам си ги с честен и тежък труд,нямам къщи и любовници из чужбините,пари..тъпотия,при праг на бедност 343 лв. да даваш 250 лв.пенсия на хора чийто животи продаваш на скрап,платили си осигуровки,удобно да не виждаш години наред как Божков,Лукойл и подобни не плащат данъци...порно...еничарство,дано ти плащат добре,Бог да пази България
218
1
 
15
 
! Отговори
Симеонофф преди 4 години
ГЕРБ за всеки протест се изказва еднакво "провокации", "политически", "дестабилизиране на държавата" и т.н. Какво ли ще говорят от ГЕРБ когато се случат следващи протести?
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мишо бирочетоко?
216
1
 
6
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
порко интернешънел представя "семейство адамс". сценарист жоро шоросът. режисьор херо мустафин.
215
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Конкретните искания са осем, сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, без търговски дружества в здравеопазването, задължителен колективен трудов договор на национално ниво." Ами много разумни искания имат тези жени даже. Как е възможно нещо безценно като здравеопазването да има нещо общо с търговия!? И в исканията си за възнаграждение бих казал че са скромни, имайки предвид че най-тежкото в грижите за здравето всъщност е за мед. сестрите
214
11
 
4
 
! Отговори
Бивш БеСеПеец преди 4 години
До Анонименами ако оная на прозореца както се изметка с отскок като влезе охраната на сградата, по същия начин се беше метнала към прозорците като влезе Манолова, щях да им повярвам и да стоя до тях. Е да, ама НЕ.
213
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки, който е на противноъо мнение на мутрите..веднага бива охулван, обиждан...комунист, човек на Нинова и т.н.Нападнахте всички гербаджии и тези 5 жени! !Нахвърлите им се като вълци.Пасмина сте гербаджиите.
212
6
 
5
 
! Отговори
упс преди 4 години
До ББсамо като чета какви тъпотий пишете, направо ми пада IQ-то /специално за тебе превеждам - коефициента за интелигентност / и започвам да се чудя, в различни държави ли живеем. Я ми кажи, ей така, дето се вика, един приятел пита, ти лично каква заплата мислиш, че ще ти стигне? Не ме интересува какво работиш и на колко си, питам колко ти трябва, че да си доволен
211
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната е в колапс...Перник,вирус,плащания за членството в НАТО,ЕС, бежанци,грабежи...Чакаме големи изненади.Защото ПАРИ няма!И туризъм няма да помогне...Вода няма по язовирите...Нали уж "господ" е с теб,Боко?Забрави ли,как го каза при първия сняг? Да.Ама Не.
210
2
 
13
 
! Отговори
ББ преди 4 години
баце ти не намери смешни пари за българските медицински сестри,няма икономика,Божковци не плащат данъци,плащаме за КТБ още,пияният му авер в ЕС вече е безгласна буква и отказват да ви плащат кражбите европейците,стяга куфарите май...вие му мислете...Белене все още е български остров,Нема правда нема мир...анонимни
209
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце без много церемонии му намери колая.Просто спря да обръща внимание на всеки вопъл и каза БАСТА,без да навлиза в дебати с противниците си! Така и трябваше,и този подход даже доста закъсня.
208
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТбегай у руско и си взимай ***.