Нарушения в МО, парите не били харчени прозрачно

Фирми били избирани без критерии за "Граф Игнатиево"
30
Нарушения в МО, парите не били харчени прозрачно
Снимка: БГНЕС

Финансовите и материални ресурси на МО не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавата. Това обяви служебният министър Георги Панайотов след приключилите проверки във ведомството.

„Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно и при липса на ефективен мениджмънт и административен и финансов контрол“, коментира той.

Министърът съобщи, че са били избирани фирми без ясни критерии за извършване на дейности по инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ за F-16.

Още по темата

„Изборът на фирмите основно за „Граф Игнатиево", както и в авиобазите „Крумово“ и „Безмер“, е правен въз основа на никакви критерии. Не намерихме документи, които да покажат, че изборът на фирмите е извършен след преглед на пазара, опита им и възможностите. Намерихме докладни записки, които са изготвени от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ и през зам.-министъра на отбраната са били предоставени на министъра за подпис. Записките съдържат текст: Ние се срещнахме с някоя си фирма и решихме да ви предложим договор с нея. Защо - без аргументи и причини", посочи Панайотов.

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите.

Авансовото разплащане за обществени поръчки е на 100%. 95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Според план-графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това обаче се случвало само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект, каза още Панайотов.

Според него някой е решил, че разходите по „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори.
 
"Извършваме действия по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобаза "Граф Игнатиево". Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца", заяви още министърът.

Той заяви още, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ - 220 лв.
Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях били 23 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две министерства с чиновници и накрая непрозрачно харчени пари, ама найстина се питам защо още плащам данъци в тая скапана държава.
24
0
 
0
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
Сега е най добре да си в армията на ръководни а позиция с над 30 години стаж например като в Терем или някъде на заплата и пенсия. Стой си съветската техника стария строй само че парите са без отчетни давай на воля докато може да се изкара така ли иначе вече сме за пенсия по три заплати за 8 март и за любовницата да има. Те хората на по ниско ниво нали правят чудеса. Яж пий и се весели.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новата дума за хората, които си вършат работата е"реваншизъм." На всеки, който свърши работа, колкото някои за години не успяха, му лепнаха етикет "реваншизъм".
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И все пак ще ви окачваме накрая по стълбовете, вас, гербавите крадци !
21
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Всичките критерии, които излага са абсолютно субективни, зависещи от стила на управление на ръководството - важен е крайния резултат, не бумагите, точките и запетайките, етапите на които са резделени...Не било прозрачно защото нямало нужната документация, според буквоядните бюрократи, но въпреки това, проблемите са решени напълно успешно, с нужния контрол за постигането на този успех...Как ли става този номер, значи?!...Много странно!..Мистерия!..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото на Радевите тролчета е, че поради ниска интелигентност бързо им се изчерпва репертоара, почват да се повтарят и стават неефективни, защото се вижда какво правят :))))))
19
3
 
6
 
! Отговори
Десислава Атанасова преди 2 години
Допълвам госпожа Бикова - Радев е и дронаджия и воайор и завижда на господин Борисов за Мата Хари и за кюлчетата.
18
1
 
3
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Извиняваме се за допуснатите граматически грешки към пост 13. Да се чете в България само ние не крадемЕ и не лъжемЕ.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Панайотов, на обществената поръчка за машините за гласуване на изборите колко кандидата имаше?
16
3
 
6
 
! Отговори
Тома Бикова преди 2 години
Правилно, Радев е само фигурант, шафьор на самолет, грипен, фурашка и зелен чорап. Освен това е превратаджия, хунтаджия, американофил, предател, хомофоб и мракобесник.
15
4
 
2
 
! Отговори
отговор от ЦК преди 2 години
До другари и другарки "Не ти се удава патоса" :))) Личи ти, че си от новите кандидат комсомолци ..... Даже и троленето на червените не е каквото беше. Путин трябва да внесе малко туристи да ви стегнат и да ви покажат как се прави :))))
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До другари и другарки "Не ти се удава патоса" :))) Личи ти, че си от новите кандидат комсомолци ..... Даже и троленето на червените не е каквото беше. Путин трябва да внесе малко туристи да ви стегнат и да ви покажат как се прави :))))
13
5
 
5
 
! Отговори
другари и другарки преди 2 години
членове, членки, членчета и зародишчета на ГЕРБ на борба за защита на Нашия Велик кормчия, Вожд и учител на народа. Да го предпазим с гърди, крака, ръце и *** от попълзновенията на радевата хунта, която иска ТОЙ да бъде изяден от прасетата в Белене. НО дори прасетата в Белене не са канибали и не искат да го изяждат. ГЕРБ и лично ТОЙ пак ще бие наред!! Победа будет за нами!!
12
2
 
5
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 2 години
Черния ПР на ЦК на ГЕРБ/БКП-2/ иска да направи обръщение към всички герберчета, гербераси и герберисти - в България само ние не крадем и не лъжем.
11
3
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
До Анонимен 6 "На това правителство им е много лесно. След крадливата хунта където и да пипнеш откриваш корупция, рекет, далавери!'На това правителство му е много лесно: каквото и да си изфантазират, в България е пълно с неграмотници, които ще го разпространяватЖалко Панайотов , ти подриваш авторитета наРадев , защото и той беше комадващ ВВС. Но какво да се прави , в стремежа си да угодите забравяте някои нрщаЯсна е идеята на Радев - да се покажече всичко е било корупция. Балко че понякога заради такива неа загиват невинни хора .... :))))
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черния ПР на ЦК на БКП иска да направи обръщение към всички чавдарчета, пионери и консомолци - в България само ние не крадем.
9
1
 
1
 
! Отговори
другари и другарки преди 2 години
по времето на бсп всичко се харчеше прозрачно , и не само в МО . то не беха фалити , то не беха кризи . а при р. овч беше най прозрачно :) но прозрачното харчене започна още при другаря костов ( който трябваше да е в затвора още ) . тогава бсп мълчеше , нямаше ревизии . ама как да правиш ревизии на наши хора ?
8
3
 
3
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Народа и аз признаваме само генерал Бойко Борисов за ГЕНЕРАЛ. Радев е само фигурант, шафьор на самолет, грипен, фурашка и зелен чорап. Така каза и Тома Биков.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 "На това правителство им е много лесно. След крадливата хунта където и да пипнеш откриваш корупция, рекет, далавери!'На това правителство му е много лесно: каквото и да си изфантазират, в България е пълно с неграмотници, които ще го разпространяват .... :))))
6
3
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Жалко Панайотов , ти подриваш авторитета наРадев , защото и той беше комадващ ВВС. Но какво да се прави , в стремежа си да угодите забравяте някои нрщаЯсна е идеята на Радев - да се покажече всичко е било корупция. Балко че понякога заради такива неа загиват невинни хора