Бездействат ли институциите по разкритията "Магнитски"?

Не виждам политическа воля, посочи той Димитър Марков
13 фев 2023 13:55, Красимир Ангелов
80

"Този списък ни показва, че от предишния списък не сме направили този напредък, който нашите партньори в САЩ и Великобритания очакват от нас. Българските институции не са си свършили работата и няма последици след тези разкрития. Непрекъснато имаме натиск отвън за реформи, но не се среща с необходимата политическа воля в България". Така коментира в "България сутрин" Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията новия списък със санкционирани българи по закона "Магнитски".

Още по темата
Според него най-притеснително е, че сме получили срамно петно - страната в Европа сме най-голям брой високопоставени политици, които са включени в този списък.

"Попадаме в много притеснително семейство. Не виждам политическа воля да се направи каквото и да било вследствие на тези разкрития. Имаме достатъчно институции, които сме градили в последните 30 години, които имаха достатъчно време да съберат информация какво се случва по тези казуси. По-голямата част от тези институции заемат странна позиция на изчакване и на "дайте ни доказателства", каза още Марков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му решението на американското правителство е достатъчно основание за предприемане на мерки у нас.

"Няма воля в момента, нямаше и в предходните няколко години. Става въпрос за корупция и злоупотреби с държавни пари. Трябва да се намесят Антикорупционната комисия, МВР и прокуратурата. Законът "Магнитски" не е приложим у нас, не е и редно да бъде приложим. Това е решение на чуждестранно правителство. Българските институции трябва да защитят нашия национален интерес. Посочени са конкретни сфери, в които се предполага, че тези лица са извършвали незаконни действия", обясни Марков.

"Това вероятно няма да се отрази директно за влизането ни в Шенген, но е поредният ясен сигнал, че България не предприема ефективни действия за противодействие на корупцията по високите етажи на властта", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
11
 
! Отговори
тема за размисъл преди 1 година
магнитски български закон ли е или колониален?
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Център за изследване на демокрацията е НПО, активирано да руши държавността и доверието в институциите по поръчка от вън.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие не четете ли новини?Тая сутрин всичките наМагнитени са задържани и направен пълен обиск в домовете им????
25
4
 
9
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Е как да действат като всички са назначени от главната мутра и всички са в схемата.
24
0
 
8
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Те ги плюят а се правят че дъжд вали :)
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който не клекне на сащ попада в този списък
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен старец преди 1 година
Хората ни посочват директно кой и как ни ощетява с далаверите си, обаче псевдо-патриотите се засягат, че "краварите" ни давали акъл на нас, дето съществуваме като народ повече от 1300 години, ама сме на нивото на някоя африканска държава
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Диана ???
20
2
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Стига сме се оцапвали когато някой със самочуствие на повелител на света пр-цне!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елементарен въпрос: Кой срина ЕС , още преди войната в Украйна , и защо се ИСЛЯМИЗИРА цяла Европа , не само ЕС ?Моля за коментар , Бг-атлантиците ?
18
1
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Да, бе...да оставят малко и за тукашните корумпета, те само за техните!!! Смях в залата!
17
2
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Kak бездействат, бе? Не е верно. Прикриват ги по всевъзможни начини...
16
3
 
6
 
! Отговори
Тук преди 1 година
Гарван гарвану око не вади. Особено ако си плати добре!!! Битият - бит. Окраденият - окраден.
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрънкане на кухо !Кога най-сетне ВСИЧКИ ще разберем , че :ВСИЧКИТЕ ПАРИ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ , ТРЯБВА ДА ОТИВАТ В ЩАТИТЕ и АНГЛИЯ ?????
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов : ''20 млрд. ,за Бг за 7 г.'' !!Колко от тях са за НАТО , и колко ще дойдат в Бг ?
13
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма "Магнитски" за корупционерите в Украйна или американците, които докараха световната финансова криза? Ако приемем, че корупцията нарушава човешките ни права, защото отнема наши пари, то какво нарушени има в това някой да лобира да купим по-евтино руски продукт, вместо по-скъп американски? Кое повече нарушава човешките ни права върху загубените в единия и другия случай средства? - Богомил Бонев
12
2
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Изчакват се резултатите от изборите. И от войната. Да се види кой ще надделее. Тогава истината няма значение. Кой крал - крал.... :)
11
6
 
20
 
! Отговори
перко преди 1 година
Стига с този закон "Магнитски"! Да си го прилагат в САЩ и Англия а се държат така всеедно корупция там няма! Кой съдаде тези офшорни зони? Айде писна ни от вас! С какво сте по добри от нас, та се налагате на цял свят?
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американските закони, списъци или "разкрития" нямат никаква правна сила в България и не е нужно да предизвикат нищо освен смях. Самите САЩ са тотално дискредитирани като правна уредба, пълен расизъм и тормоз над малцинствата.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те всички са за затвора с малки изключения. 33 години крадат а народа гладува и мизерува. На всичкото отгоре Теменужка освободи цените на ел енергията и цените полудяха. Но не чувам никой да говори и да пише за това по медиите. Всички са лъпналу пар чето и смучкат.