Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
8
 
14
 
! Отговори
този лис каскет преди 1 година
няма думата при редовно правителство.
171
5
 
1
 
! Отговори
Математик преди 1 година
Така, от една страна приемам думите на Дайнов, но от другата страна на уравнението Радев = Правителство виждам абсолютно същата зависимост. Интересно е, коя от двете страни реално е права и коя е крива. Същото, може да се напише в полза на Радев, нужно е само да се сменят местоположенията на думите "Правителство" и "Президент". The same shit for me, sorry. И двете страни на уравнението са ми противни. С еднакъв кафяв цвят са, затова сложих и знакът '=' между тях. Извинявам се на засегнатите...
170
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев като главнокомандващ трябва да извика армията и да ги вкара тия по затворите барабар с трооловете и протестърите им като няма прокуратура съд и мвр. Тук не е Сащ и Канада.
169
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно президента пречи на крадливото правителство да краде.
168
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това правитрество ни го натресоха...не сме го искали.А за президента сме си гласували.Явно Радев ви пречи да крадете и затова ви е трън в очите...не ви ли писва всеки ден да го плюете и да плащате на тpoлове даже с програмки лайкове да кликат?!Онзи СатаНиста пак е кликал с програмката...
167
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се чете обратното на умен
166
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази пародия на президент по добре да мълчи някой може да си помисли че не е ***.
165
7
 
9
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
До 173: Абе *** българите преценяват кой има визия за БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ !!! Оня зъбатия Петър Стоянов беше с перфектна визия !?!?!?! От словореда ти личи ти пък какъв "интелект" си - вземай си дипломите и ходи да миеш кен.ефите !!!
164
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рундьо няма визия на президент, никой не го кани, измислят му вицове, беше избран с исторически най-ниската избирателна активност. Доказан руски агент, с нисък рейтинг сред съюзниците ни. Нисък интелект, биполярно поведение. Липса на дипломатичност и уважение към останалите. Грозна съпруга. Тъмночервена рода.
163
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте му само физиономията на Резидента! Същи бай Тошо! Точно толкова красив и почти толкова умен. То ще да е от селташкия произход и сАвецкатазакеаска.
162
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЛОБНО И СЪСКАЩО, ЗМИЯ
161
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е винаги против България. И при царизма и при пещерния комунизъм и дори сега. Създавайки ни нестабилност и опити за дрязги със съседите, щедро предлагайки ни помощ, такава с която да станем тотално зависими и неспособни сами да съществуваме, така както от слънцето и въздуха. Питайте арменците, грузинците, ташкенците. Това им е вековната политика.
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Он назначи Кирчо за да свали Боко. Така сам взе ролята на пешка в провокирането на нестабилност от просията. Целта бе пт нестабилността новата Атака, разграждането да набере електорат. Га Кирето се усефери, он остана в изолация. А га кирето се съюзи с боко против проводника *** нестабилност бе пълен шок за него.Е това е. Сега всички пруски нпо-та ще се включат. По кресливостта ще ги познаете.
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 164. Не "дори и да крадат" , а "като крадат". Това не е предположение а факт.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбрах само за какво са ни ПП, ние и само с ГЕРБ можем да борим Радев.
157
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев доведе Божков за кошаревски свидетел, щото от злоба и омраза към Боко се чуди какви да ги къдри.)) Да не се обърне накрая срещу него и да му се изкривят сметките. Помня репортажа как Рундьо следеше Боко с дрон през оградата на резиденцията. )) Детска градина!
156
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 162Радев им пречи да крадат.)))Дори и да крадат ,как Радев може да им попречи ?Я ни обясни.
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па он си е вагабонтин от малък ,цело село пропищя от него.
154
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев им пречи да крадат.
153
10
 
16
 
! Отговори
Импийчмънт преди 1 година
Като толкова иска да управлява да си направи партия с *** около него и да видим какво и как може, а не само с лакардии против ЕС и НАТО