НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
18
 
! Отговори
@224 преди 7 месеца
Ние сме роби на сащ македонците не са роби на сащ, чаткаш ли защо за тях е на половин цена? Ето една сделка, която не е от преди 100 години: 2019 ""The US State Department has approved the possible sale to Thailand of 60 Stryker armoured infantry carrier vehicles with equipment and support for an estimated cost of US$175 million"."" Цена по-малко от $3 милиона за брой и то при покупка по на дребно от нашата. Има и от тази година сделка за партида 30 машини за друга държава. Цена $3,3 мил. за бр
220
2
 
25
 
! Отговори
Милен преди 7 месеца
Такса спокойствие към господарите е платена.
219
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези машини са на въоръжение само в САЩ, и разбира се, в Украйна. Произвеждат се в завода на Дженерал Дайнамикс в Канада. Интересното обаче е, че самата Канада се отказва да ги закупи. Отказват се също и Израел и Литва. Засега кандидати са само Сев. Македония и България.
218
0
 
6
 
! Отговори
Манол преди 7 месеца
Драскайте си!Всеки може,колкото си иска!Какво правим на дела?А?
217
2
 
28
 
! Отговори
Пари на вятъра преди 7 месеца
Прословутите немски танкове "Леопард" станаха за секунди на безполезни консервни кутии на бойното поле в Украйна, та тия "Страйкъри" ли ще ни опазят?!? Робите си плащат рентата на САЩ.
216
0
 
22
 
! Отговори
от Русия - с любов преди 7 месеца
183 ирански дрона ги очакват!
215
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малко са тези машини за пехота от 15 000 войници
214
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
машините не са лоши но цената е много висока, иде реч за около 7,5 млн $ на машина, това е цена на среден танк и само ще кажа че Северна Македония сключи миналат година договор за същите при цена под 4 млн $, та поради каква причина нашите са по-скъпи близо 2 пъти ?
213
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Декември на Тагарев 40 дена да му струват.....
212
12
 
3
 
! Отговори
Нищо не е преди 7 месеца
Русия губи по 300 машини на месец
211
2
 
7
 
! Отговори
Да попитам преди 7 месеца
190 машини по 6 войници = 1200 войници, това ли е българската армия?
210
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези Страйкари ще са от Украйна
209
0
 
14
 
! Отговори
вода, а не оръжия преди 7 месеца
Правителството не се интересува, че голяма част от населените места имат сериозни проблеми с водоснабдяването, включително областни градове Никакви машини няма да помогнат, ако рши сащ или Русия да ни нападнат. никакви. Всичко се командва от сателитим които ние нямаме. ....
208
10
 
4
 
! Отговори
Nikos GALLIS преди 7 месеца
Помня Пияния до козирка Борис Елцин как беше диригент, и ръководеше като същински Херберт фон Караянис, Руския Военен Оркестър, на Финалното и Прощално изтегляне на Последните Съветски (вече Руски) воиски от казармите в ГДР (вече Германия) -- на 8 септември 1994 година, на красивото и голямо Нацистко Летище ''Темпелхофф'', до Берлин....Тогава Елцин ми напълни душата и очите, като играеше РОКЕНДРОЛЛ, И едновременно с това -- ръководеще Класическия Оркестър качен на Сцената !!...Муахахахаха..ВЕЛИК
207
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дай ги от собствения си джоб бе, Наци! Защо ние ще ги плащаме?
206
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин209Охоу, цяла вечер гледам клипове с тези машини и интервю с украинците. Много ще са им полезни в студените украински нощи на фронта. Няма да замръзнат ВСУ- то. Ще се топлят безгрижно! Пълно е с клипове и интервюта, дето се вижда колко са "полезни"
205
1
 
15
 
! Отговори
Славка преди 7 месеца
На това и тази нова поръчка ,пак за много,сладки пари,у наше село е известно ,като отваряме нов бардак, със старите уруспии,но на касата други вече прибират парсата!Отвратителен национален зоопарк!Жалко за децата ни!Има само един изход,бой с черпака по пу....та@!Не се наядохте с баница!
204
3
 
24
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
Народът тъне в бедност - а управляващите го вкарват в нови милиардни дългове. Ционизмът ("демокрацията") иска жертви и това са обикновените хора, които (щом не са юдеи) са нищо повече от доби тък, и с тях, и без тях - все тая. 500 000 украинци и още 500 000 руснаци защо ги избиха? За целите на Ционизма, пардон - на "демокрацията". Краят на всяко безумие е масова погибел...
203
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРЕСТЪПНИКО! Спри да харчиш парите ми, защото скоро може да похарчиш здравето, живота, късмета и щастието на децата си!
202
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента почти всички държави в света си увеличха многократно производството на оръжия и муниции. Сещате се какво означава това. Ще предизвикат много нови войни и конфликти, като тези в Украйна и Палестина. В някой от бъдещите конфликти може и ние да сме замесени, затова трябва да сме подготвени.