НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
12
 
! Отговори
Още преди 7 месеца
милиарди които ще платим сега пък я получим техника я не. Не можеше ли с тези милярди да построим белене.
260
0
 
23
 
! Отговори
жорето преди 7 месеца
Спирам плащането на данъци - тагаренко да взема пари откъдето намери, но не и от моите данъци /ЕГАТИ държавицата недна/
259
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой че грабне комисионата )
258
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истината е, че купуваме остаряла техника на висока цена. Новият Страйкър няма да е за нас.
257
1
 
20
 
! Отговори
ИВАН преди 7 месеца
КОЛКОТО И МАШИНИ ДА ИМАШ, АКО НЕ ПРОИЗВЕЖДАШ БОЕПРИПАСИ, НЯМА КАК ДА ВОДИШ ВОЙНА! ТОВА СА ПАРИ НА ВЯТЪРА ПОЧТИ!
256
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МОСКВА ЩЕ ОТГОВОРИ С МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ
255
1
 
24
 
! Отговори
Василева преди 7 месеца
Страхотно ,,наливате пари в най- голямата икономика без да имаме нужда от БТР и а пари за нова детска болница няма ..пари за образна диагностика в детската болница няма Магарев и Академика ,Кокорчо и тн не сте българи срам
254
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
значи 3 млрд за хартиени самолетчета, още 2.5 за тия трошки = 5.5 млрд от нашите пари заминават за САЩ без да са ни дали нищо. Това са половината от парите за Белене, които "трябва да се плащат от българския данъкоплатец години наред" , както се изакаха "експертите". Сега щяхме да имаме евтин ток, дори износ.
253
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вува Путин все повече заприличва на себе си.
252
3
 
20
 
! Отговори
До Червените квичат преди 7 месеца
Не ме кефи, че цените на всичко се повишават, защото Путин. Не кефи как ми обясняват постоянно, че пари няма, а теглим милиарди, за да спонсорираме САЩ, защото Путин. Не ме кефи как приоритета на управляващите е да харчи пари за помощи на чужди държави, а нашия народ мизерства, разбира се, защото Путин. Ако това ме прави "червен" хубаво, ама вие сте антихора, при това доста кухи антихора и на ваш гръб също тежат тия повишавания на данъци, такси и дългове. Ако смятате, че ще ви подмине лъжете се.
251
21
 
3
 
! Отговори
Червените квичат преди 7 месеца
Дрогаре: Не ви кефи че се въоръжаваме срещу Руснята нали
250
7
 
4
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 месеца
УКРИТЕ МЕ ДРАХА, ИМЕНЦЕТО МИ РАЗПРАХА
249
0
 
7
 
! Отговори
Папун преди 7 месеца
Абе нещо ми бяга малко математиката, но явно 183 машини плюс оборудването за екипажа ще бъдат тези 2.5 милиарда. Макетата взеха към 50 машини за 210 млн. Долара. Как и да го смяташ .... Пак не излиза 2.5 млрд. Лева за 183 машини. Пак ще си развъртят някое милионче за тях. Ама нищо де. Важно е да се модернизира. Въпреки, че 2025 ...... Сигурно и те са още на чертеж
248
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
единствения шанс срещу врага е ако умре от смях, като види армията ни, а може и само министъра или някой негов съветник да е достатъчен.
247
0
 
15
 
! Отговори
251-ви И ти трябваше преди 7 месеца
да си като болно прасе, от твоя джоб излизат тия пари. Докато ти обясняват, че няма няколко милиона за медицински хеликоптери теглиха заем 10 милиарда, за да дадат 8 от тях на САЩ за несъществуващи самолети. Сега пак нещо ни будалкат, оня ден хората протестират, че вода нямали, а правителството "хоооп!" - 2,5 милиарда на САЩ за техника от, която нямаме нужда. От твоя джоб излизат тия пари, а дълговете са на твой гръб, и ти трябва да си болно прасе.
246
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е много добра сделка, вместо БТР-и които горят по 100 л на 100 км.
245
0
 
3
 
! Отговори
Матрял преди 7 месеца
А познайте от раз кои са по големи скрападжии-ромеите?
244
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Предлагам Тагаренко спешно да закупи няколко ядрени подводници, че да има с какво да се евакуира към Аржентина след като червената армия мине дунава!
243
0
 
10
 
! Отговори
Пояснявам преди 7 месеца
Плащане в брой! От ***.лавият народец!А сага дружно: "Кой не скача е червен!"
242
1
 
14
 
! Отговори
даа ама кога преди 7 месеца
е трябват пари за *** ,а самолети и бронирани коли ще ги видим само на картинка ,те са за евреите и *** ,ка вика кокорчо - да го духат бедните