НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те колко милиарда дадоха за ваксини, дето никой не иска да си ги бие и трябваше да ги подаряваме на африканските държави накрая, пък за нови оръжия ли няма да дадем?
200
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Национални Предатели !
199
13
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Тези машини успешно денафицират и демилитаризират башибозушките орди на Путин!
198
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кефи ме как Тагарев възпалява копейкитe толкова тежко, че сигурно имат кошмари от него. Значи това е най-правилният човек за тази позиция!
197
1
 
14
 
! Отговори
Весо преди 7 месеца
Купете и малко бял джинджифил за тях, защото раша ги хрупа на закуска ,като топъл хляб!На кого му трябват тези бутафорни машини в България!Това не се ползва вече никъде!Отживелица и не върши никаква работа!Живи наглеци!
196
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво
195
2
 
17
 
! Отговори
АЛО Европата преди 7 месеца
АЛО фон дер Лайен КВО стана с ЕВРОПЕЙСКАТА идея за ОБЩО закупуване на въоръжения - един вид на едро за ЕС държавите, за да е хем по-евтино, хем да са повече оръжията, А ? ИЛИ и на вас ви дърпат конците от Вашингтон ? А България която произвеждаше БТР-и и МТЛБ-та - бойни бронирани машини сега ще закупува ...... камиони. И камиони си произвеждахме за сведение !!!!!!!!!
194
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всяко едно дронче за 500-600 евро без никакви грижи ги праща в небитието тези Страйкъри. С какво точно ще са ни полезни на нас (с какво ще са полезни на тия, дето ще вземат комисионните е ясно)??? Вижте клиповете от Украйна, гледайте и слушайте какво казва украинските войници за тях. Пълен тестикул! Нашето "независимо" правителство пак е получило команда от посолството!
193
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тотално съм отвратен вече от това корумпирано продажно и лобистко правителство. Даже и новини спрях да гледам вече. Така е, защото има безнаказаност, и не носят отговорност за действията си. Един Сталин ни трябва на нас. Вместо да отделя пари за борба с корупцията, Сталин подписал указ за определяне на 2 парцела за нови гробища за борба с корупцията в СССР.
192
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
пионките на посослството решиха... there, fixed it for you
191
2
 
15
 
! Отговори
Реджо преди 7 месеца
Страхотна новина,откога я чакаме! С тези ялови машини "Страйкър" можем да ловим срамни буби по калинките на Тагаренко,Бабата,Свинята и още за когото се сетите в движението !Другото за тях е дълбок и безполов размисъл! За машините,де!
190
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да купуваме остарели американски БТР-ри за милиарди е върха на глупостта.За какво са ни.Кого ще нападаме!?На нас ни трябват средства за защита.ПВО,,изтребители, дронове.
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ПадаряНа Ланцета му е все тая танк ли е насреща, Краб ли е, Леопард ли е, или е Страйкър. И с FPV дроновете е така. Зая какъв козлодУй са ни??? Пари на вятъра! По- добре да създадем с тия пари дронови и противо- дронови войски! Всяка армия (за да се нарече съвременна) вече трябва да има такива, иначе е обречена. И евреите претендираха, че Меркава бил чудо танк, ама арабелите като подпалиха първите 11 танка, и евреите почнаха и те да заваряват решетки по танковете.
188
1
 
6
 
! Отговори
Модернизация е добре преди 7 месеца
Модернизация на заплати нещо , че с 1200 лв войник неможе да се изхрани, камо ли семейство да гледа.
187
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой нищо не налага на България.Налагат ни го продажните и корумпирани политици.Другити страни се отърваха от руските железа, а в замяна им дадоха модерни самолети,танкове и ракетни системи.Другите страни си купуват по 24 самолета F-35 , а ниe на тая цена чертежи на F16.Е-кой ни е виновен,Европа е САЩ ли!?
186
2
 
10
 
! Отговори
bay to6o преди 7 месеца
това е данък спокойствие всъка година го плащаме от както п са на власт
185
2
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 7 месеца
А къде пропадна идеята да ги купим със завод за оборудване за тях,резервни части и въоръжение? Каква ни е далаверата просто да ги купим като пак сме зависими за поддръжка и оборудване?
184
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак ще настъпим мотиката с тия наши "партньори". Сума ти пари платихме за самолети, ама самолети НИЦ МАМАТА! А сега и за тия Страйкъри. Ще платим и пак нищо няма да получим. И с кого ще воюват Страйкърите? Юг - НАТО (Гърция и Турция). Запад Сърбия и измислената Македония (също не), Север НАТО (Румъния). Остават само изтока (евентуално руснаците). Ама те, руснаците ги трепят тия Страйкъри даже само с поглед, като гледам новините. Интернет е пълен с клипове на горящи Страйкъри, Леопарди, Краб- ове
183
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Важно е да се отстрелват повечко солдате от източната орда, другото са подробности.
182
0
 
6
 
! Отговори
Падаря преди 7 месеца
Танковете М1 Ейбрамс от ново поколение според Викито струват 4,3 млн.$ .Може да вземем над 200 танка за теа пари дето ги даваме за 180 БТ от ново поколение ама пак БТ-и.Друго си е танка .