НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ за 2,5 млрд. лева

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година
381
НС реши: Купуваме 183 машини "Страйкър" от САЩ  за 2,5 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева, предаде БНР.

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

Оспорваният дебат продължи близо три часа като бяха разменени много остри реплики и взаимни обвинения. От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът.  А това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: парламентСАЩстрайкър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДОСТАВЯМ 200 ВАДЕНКОВИ БОЙНИ МАШИНИ ЗА 5 МИЛИАРДА ЛЕВА. 17 СА БОНУС ОТ МЕН!!!
240
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Край с руските дараци БТР дето горят като кибритени клечки в Украйна.
239
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русофилите са като болни пpaсета от това решение на НС.
238
8
 
26
 
! Отговори
Фатмак преди 7 месеца
САЩ са нация от наркозависими.
237
9
 
31
 
! Отговори
Тото преди 7 месеца
За какво са ни тея военни и техните *** машини.Да се махат всички от БГ.Искаме си туристическата държава а не плацдарм на САЩ.
236
5
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 месеца
До Анонимен 242...Другарю,много си се вдъхновил.Поне си смени червеният партиен речник,та горе-долу да го докараш на НАТОвец.
235
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
После как да повярвам на денковите повтарящи се лъжи, че това правителство работи за българските интереси. НЕ се купуват детски линейки, кувиози мед хеликоптери и др. нужна техника, не се помага на социално слабите, болните... Българите емигрираха по чуждите държави, което е демографска катастрофа, но ние теглим заеми за да купим скрап, ест от сащ, което наричаме "модернизация на армията". ИСКРЕНО И ОТ СЪРЦЕ се надавам скоро всички замесени в ограбването на България да бъдат смленинот съдбата.
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БМП,, Страйкър", има различни модели, и цената им е различна. Нищо не се казва какво количество боеприпаси са договорени в тази цена.
233
4
 
1
 
! Отговори
Не ги разбирате преди 7 месеца
тия неща. Цената е актуалната към момента на придобиване, но за щастие я плащаме сега.
232
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еми мрънкайте на путинака. До преди да нападне суверенна държава никой и не си мислеше да сменя въоражението и си седеше старото. Благодарение обаче на великия геостратег НАТО прави ускорено превъоръжаване и всички са длъжни да си увеличат военните бюджети. А не да викат НАТО имало старо въоражение. Военно промишленият комплекс трябва да работи и ще работи на все по-големи обороти.
231
2
 
23
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Плащането сега, доставката - ще видим. Тоя филм сме го гледали. Интересното в случая е дали тези милиарди са били предвидени в бюджета преди начислението на дефицита? мдааа, това се е знаело още преди половин година.
230
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пожарникаря на държавата не можа да купи хеликоптери за гасене на пожари, планинско спасяване, ремонти на тежки строителни конструкции, полиция, бърза помощ и други, а платиха едни пари за чертежи на стари самолети. Този военния пък ще плаши полските мишки и разсмива съседите ни със сТРАйКТОРИ. Мене редовия данъкоплатец питал ли ме е някой дали искам децата ми да плащат заемите на управляващите ни в момента, за да развиват ВПК на САЩ? За какво тогава си нарязахме ракетите и отидохме в сата НАТО?
229
2
 
20
 
! Отговори
ПЛАЩАТ СИ преди 7 месеца
"ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ" на световната МУ ТРА - РЕ КЕТьОР, за да продължат да крадат и рекетират необезпокоявано и ТЕ на свой ред от народа си !!!
228
1
 
11
 
! Отговори
Ivan преди 7 месеца
Кой каквото прави против България - да го очаква скоропосижна смърт! Казах...
227
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имаше конкурс за тези машини, таен и обявен само в посолството на сащ. Затова го печелят сащ! И нашите пари отиват за подкрепа на перемогата и премахване на Русия от картата на света!
226
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой печели от цялата работа? фАЩ, бедните роби да снасят повече.
225
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Комисионната за Тагаренко се определя от цената. Понеже той няма нищо общо с фирми от този бранш не ги разбира нещата. Вероятно ще бъдат доставяни около 30 години, а гаранцията им ще е 5. Като ф-ките - гаранцията им започва да тече с доставката на първия. На прага сме на поредната национална катастрофа реализирана от светлите сили на доброто за америка.
224
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фашисти.Абсолютни.Като извадени от някой учебник.Решават си нещо там без да се съобразяват с народа си и са войнствено настроени.Фашизмът винаги води до яойна.Тези страйкъри са стари,на прекалено висока цена без да е обявена поръчка.Кой ще прибере разликата в цената в джоба си на наш гръб?!Дано му изгорят комисионните!
223
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От 1992 г. български военнослужещи участват в международни мисии по поддържане на мира. Наши военни контингенти подпомагат омиротворяването на Камбоджа, Ангола, Таджикистан, Република Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, Етиопия и Еритрея, Афганистан. България взема активно участие и в международната коалиция в Ирак. По време на Варшавския договор имаме едно участие в конфликт... Като станеш колония, те използват докато можеш да дишаш - после в канала.
222
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брей,тия опорки на българомразците русо роби нещо не се връзватХем са остарели и нищо ставало от тях, хем били още в чертеж. Истината е посредата. БМП,, Страйкър"са на въоръжение от 20 години и постоянно се усъвършенстват. Ако нищо не ставало от тях, US armi няма да се въоръжи с 4500броя,,Страйкър".