Депутатите не отмениха дерогацията, "Лукойл" продължава с руския петрол

Единствено ГЕРБ и ДПС гласуваха „За“ отпадането й до три дни
85
Депутатите не отмениха дерогацията, "Лукойл" продължава с руския петрол
Снимка: БГНЕС

Искането на ГЕРБ до три дни да отпадне дерогацията за руския петрол, който „Лукойл“ продължава да преработва, не успя да събере подкрепа в парламента.

„За“ него гласуваха само депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Предложението за отпадане на дерогацията в срок от три дни беше внесено от Делян Добрев от ГЕРБ в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според него изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък.

„Министерският съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани. При този политически контекст няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор, се допълва в доклада“, пише още в мотивите.

По време на дебата Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно вече има нова коалиция, която е про-Путин в лицето на „Възраждане“, БСП и ПП-ДБ.

„Тези хора подпомагат финансирането на Кремълския режим, това е лобизъм в полза на Путин и на Кремъл и на всички онези концесионери, които пълнят сметки в Швейцария и вината да подкрепяте тези хора е Ваша, г-н Кирил Петков“, обърна се той към ПП-ДБ.

Според него България активно подкрепя заобикалянето на санкциите на ЕС спрямо Русия.

„Да ви е честита новата Кремълска сглобка БСП, "Възраждане" и ПП“, скочи той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни, че днес е имало съвещание при премиера Николай Денков по темата

„ Днес говорим за националната сигурност и първото нещо, което трябва да направим е да се запознаем с всички обстоятелства, а представителят на българската държава в „Лукойл“ каза, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е нещо много лесно, но от 50% до 0% е трудно, защото базовият петрол до този момент винаги е бил руски и добавяйки други видове петрол е лесно упражнение, което е правени и преди, но големият проблем е от 50% до 0% и представителят заяви, че не може да гарантира, че тази промяна по-рано от 1 март не може да стане“, посочи той.

„И защо трябва да поемаме този риск, когато експертите на държавата ни казват, че има реален риск“, попита Петков.

По думите му вторият аргумент за запазване на дерогацията е, че държавата трябва да има готов екип, ако се наложи да влезе и да управлява рафинерията, а това ще стане на 28 февруари, както е уверил министъра на икономиката Богдан Богданов.

„Защо да не изчакаме да има втори екип, който да поеме управлението, ако това е срокът, който ни дава министърът на икономиката? Освен това ние успяхме да увеличим постъпленията от „Лукойол“ на 100 милиона на месец“,  обясни още Кирил Петков.

Според него технологично най-безопасно е да се изчака до 1 март.

„И докато това се случва ние да имаме приходи в хазната, които сега са по 100 милиона на месец, а след 1 януари ще са между 50 и 100 милиона“, посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Лукойл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къде изчезнаха евтините горива на Марешки. Къде са бензиностанциите му.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 57На никого не дреме откъде зареждаш...
61
1
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 10 месеца
Ко стана, Боко68178? ГЕРБ клекна на ПП! Януари, март...,което искаха. Мотива на ГЕРБ, да не поема тежестта народът от евентуалния скок на цените. Та нали Добрев ни уверяваше, че даже цените щели да паднат с лев! Да, ама не...!
60
3
 
6
 
! Отговори
ПП --кк преди 10 месеца
дерогацията е превилегия, и голямо преимущедтво за БГ.тъпо е да се отказваме заради партия Продължаваме предателството (ПП).
59
3
 
11
 
! Отговори
Байката преди 10 месеца
Браво на ГЕРБ и ДПС . Явно тези две партии целят дестабилизация в цялата държава . Видни натегачи!!! Когато махнеш единствената петролна рафинерия от пазара . Икономиката ти се срива мощно и бързо . И какво ще внасяш !?!? Петрол от Индия ли ...Ами че той е също руски . Това да не ти е кисело мляко . Фалшиво мляко от хиляда ферми . Седнете си малко на главите дано ви дойде акъла .
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всъщност, всички да доволни. Всичко беше вдигане на пушилка и точки за КОЙ.
57
2
 
4
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 10 месеца
От април очаквам да започнем да внасяме украински петрол. Да по същата схема по която румънците в Констанца внасят азерския и казахски. Инашия и техния идват от Таман и Новорусийск. Просто признаваме Крим и Кубан за част от Украйна и ето ти украински нефт. Чиста работа.Всъщност точно по коя схема във Варна кораб под руски флаг стоварва автогаз на вагони,при положение че едното и другото са абсолютно забранено от ЕС. Значи може! Има ли далавера санкциите не играят.
56
3
 
3
 
! Отговори
Гларус небесен преди 10 месеца
Такъв дол популизъм няма никъде. След нас потоп! Това е веруюто на нашите управници.За всички е ясно че никъкъв "неруски" петрол в Черно Море няма.За това баш евроатлантите от ПП-ДБ натискат деродацията да остане до март а тогава Бойко и Делян да се оправят т.е. да ядат хурката. От тогава всъщност оставаме без завод и в най-добрия случай с вносни 40-50 Ст. по скъпи горива.Отдава първите ще кажат ето нали се борихте срещу Лукойл айде на избори с нашите машини и настроен срещу ГЕРБ народ. Хитро!
55
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Незнам от къде е по изгодно, но откакто имам автомобил никога не зареждам от бензиностанции на Лукойл.
54
2
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 месеца
Или как ти е по-изгодно -да си купиш цигари от близкия магазин или да попътуваш до... примерно Румъния ? А?
53
4
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 месеца
Откъде е най-изгодно да си купиш един танкер нефт? От Русия която е на 600 км, или от Персийския залив ,който е на колко хиляди км? Танкера трябва да плава през Атлантика покрай Африка, после през Средиземно море, после през Босфора и Дарданелите (плаща се такса ) да влезе в Черно море до Бургас. Евтиния!
52
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 57 преди 10 месеца
А защо например цената да не е 20лв, а 10?
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
без руски петрол цената на бензина 10 лева , нали това искаш хасковски тпрютюнкьо с дебела джука ?'
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гласувате за ПП ДБ и получавате повишаване на данъците, унищожаване на големи фирми, после ги обезценяват и препродават и фалират. Парапетните парашутисти щели да ни оправят. Кой ще дойде от вън като дърво без корен и ще милее за родното. Това е гастарбайтер дошъл на зелено да се награби с каквото и колкото може и да си ходи.
49
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро току що си го призна в директен ефир - ако отменят дерогацията сметките на Асен да прибере данъци от Лукойл и ДДС от нас не излизат, нагъл и долен мошенник!
48
14
 
8
 
! Отговори
У бре преди 10 месеца
Най-голямата група гласували, са тези от ПП!!!Точно тези, които толкова уж недолюбват Русия по всички параграфи, а се оказаха на друг акъл,когато дойдоха на власт? И какво са гласували днес? Да продължат да мажат филията на руската мечка с български мед и да ръкопляскат на нейния апетит!?Такава ПРОМЯНА нефт да я гори...
47
3
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
ДПС са шефовете, а ГЕРБ подчинените!
46
5
 
19
 
! Отговори
Право на мнение! преди 10 месеца
Дерогацията НЯМА как да падне нито за ден, нито за три дни. Това изисква поне 2-3 месеца, за де се предприемат стъпки за нови доставчици. Освен това сега лукойл си праща данъците и пълни държавния бюджет. Ама ГЕРБ и ДПС се занимават с политически интриги и извиване на ръцете на ПП-ДБ!
45
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПО ГЛАСУВАНЕТО СЕ ВИЖДАТ РУСКИТЕ ШПИОНИТЕ МНОГО ОБИЖДАТ РУСИЯ НО ВЪВ ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ СА ЗАД РУСИЯ. ИМА НАРОДНА ПОГОВОРКА ЗА ТАКИВА НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ПРАВЯ А КАКВО ГОВОРЯ.
44
4
 
3
 
! Отговори
ква излезе тя сега преди 10 месеца
Нещо не го сфатам , сви и е криво на това де му викат " дерогация " , това ли че руският петрол бил евтин кък се връткал вече като горива на високи цени , тия високи цени от къде идат , не е ли от т.н. Запад , всъщност там едни държави с някакви болни амбиции , значи евтиното от Русия , другото от Запада и Русия е крива , много се е напутинизиряла за крехките западняшки префинености . Е кой е лудия тук не разбрах , не е ли тоя що си не гледа интереса , а уйдисва на чуждия .