Депутатите не отмениха дерогацията, "Лукойл" продължава с руския петрол

Единствено ГЕРБ и ДПС гласуваха „За“ отпадането й до три дни
85
Депутатите не отмениха дерогацията, "Лукойл" продължава с руския петрол
Снимка: БГНЕС

Искането на ГЕРБ до три дни да отпадне дерогацията за руския петрол, който „Лукойл“ продължава да преработва, не успя да събере подкрепа в парламента.

„За“ него гласуваха само депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Предложението за отпадане на дерогацията в срок от три дни беше внесено от Делян Добрев от ГЕРБ в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Според него изключването на България от европейското петролно ембарго не е понижило значително цените на горивата в страната, както твърдяха неговите поддръжници, нито е довело до по-високи приходи от корпоративен данък.

„Министерският съвет не е предприел никакви мерки за гарантиране на интересите на държавата и българските граждани. При този политически контекст няма икономически или дори технически причини България да запази дерогацията от петролното ембарго на Европейския съюз, което възпрепятства процеса на стратегическо отделяне от Русия в енергийния сектор, се допълва в доклада“, пише още в мотивите.

По време на дебата Хамид Хамид от ДПС коментира, че явно вече има нова коалиция, която е про-Путин в лицето на „Възраждане“, БСП и ПП-ДБ.

„Тези хора подпомагат финансирането на Кремълския режим, това е лобизъм в полза на Путин и на Кремъл и на всички онези концесионери, които пълнят сметки в Швейцария и вината да подкрепяте тези хора е Ваша, г-н Кирил Петков“, обърна се той към ПП-ДБ.

Според него България активно подкрепя заобикалянето на санкциите на ЕС спрямо Русия.

„Да ви е честита новата Кремълска сглобка БСП, "Възраждане" и ПП“, скочи той.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков припомни, че днес е имало съвещание при премиера Николай Денков по темата

„ Днес говорим за националната сигурност и първото нещо, което трябва да направим е да се запознаем с всички обстоятелства, а представителят на българската държава в „Лукойл“ каза, че намаляването на руския петрол от 100% на 50% е нещо много лесно, но от 50% до 0% е трудно, защото базовият петрол до този момент винаги е бил руски и добавяйки други видове петрол е лесно упражнение, което е правени и преди, но големият проблем е от 50% до 0% и представителят заяви, че не може да гарантира, че тази промяна по-рано от 1 март не може да стане“, посочи той.

„И защо трябва да поемаме този риск, когато експертите на държавата ни казват, че има реален риск“, попита Петков.

По думите му вторият аргумент за запазване на дерогацията е, че държавата трябва да има готов екип, ако се наложи да влезе и да управлява рафинерията, а това ще стане на 28 февруари, както е уверил министъра на икономиката Богдан Богданов.

„Защо да не изчакаме да има втори екип, който да поеме управлението, ако това е срокът, който ни дава министърът на икономиката? Освен това ние успяхме да увеличим постъпленията от „Лукойол“ на 100 милиона на месец“,  обясни още Кирил Петков.

Според него технологично най-безопасно е да се изчака до 1 март.

„И докато това се случва ние да имаме приходи в хазната, които сега са по 100 милиона на месец, а след 1 януари ще са между 50 и 100 милиона“, посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Лукойл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради отчаяно закърпване на бюджета с тази такса некадърния Асен Василев ще ви вакара в голям филм със всички засеганти страни, много глупаво гейчи излезе!
42
4
 
10
 
! Отговори
ПП Парите на Путин преди 10 месеца
си вършат работата!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези си мислят, че ще направят бензина 10 лв и никой няма да обърне внимание ли? Това ще се равнява на 1000 пресечени червени линии
40
2
 
16
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 10 месеца
ЛукОйл-Нефтохим и ЛукОйл-България са две различни фирми! Първата е бившата социалистическа петролна рафинерия, понастоящем международна компания с руско участие! А втората, тази дето ни продава скъпия бензин по бензиностанциите, е...холандска фирма със седалище в Амстердам!
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВСИЧКИ СА ЗА ЛУКОЙЛ!
38
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отново в подкрепа на Путин и Мацква! Драйфа ми се вече от русофилия!
37
1
 
5
 
! Отговори
Инженер - химик преди 10 месеца
Пет г. сме ги учили химиите, г-н Вальо. Тази думичка дерогация не я знаем. Тя е само за тези от парламента и политическите им лидери. Ние не сме от тях. ЧЕСТИТО, ВАЛЕРКА! Бизнесътти е почти толкова успешен, щолкото и моите.
36
3
 
4
 
! Отговори
Молния преди 10 месеца
Бавовна във Волгоградско - отминусован склад с боеприпаси. Ура друзя!
35
13
 
6
 
! Отговори
BUAR110ombr преди 10 месеца
Монголоидите от московия повече от 100 години разпръсват болшевишката си отрова по целия свят в търсене на точно оределения робски русофилски ген. Целия свят видя какво представлява фашистка русия в Украйна. Единствения изход за оцеляването на цивилизацията е е пълното унищожение на русия и цялата ос на злото.
34
1
 
3
 
! Отговори
ВХТИ преди 10 месеца
Изобщо не ме интересуват каква са или не са отменили депутатите от поредното НС. За мен е по-важно да се развива успешвж лизниса но г-н Русинов. За мене си е просто ВАЛЕРКАТА от младите ни години. Ами, никой не може, да ни я отнеме, любовта, обичта на хората. А и си я обичаме играта си ни. Тази нашата.
33
2
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 10 месеца
Точно така ще стане.Вече го направиха една път с руската газ през Гърция за повече пари.
32
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Във филма "Терминатор - генезис" имаше реплика: "Помни Генезис е Скайнет" :))))))))))))) Та и тук е така: "Помни ППДБ е ДС"...... ОСТАВКА!!!
31
6
 
15
 
! Отговори
нафърфорий преди 10 месеца
Ами той всичкия Петрол руски, бе, е, ако пък много силно настоявате да не е руски, поръчайте си петрол от Бл. Изток, но на два пъти по-висока цена, но се страхувам, че той по "магически начин" отново ще се окаже...... руски, но, както казах по-горе на два пъти по-висока цена!!! - )))))))
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евала всичко което е в противоречие с политкоректните е руско. По какви учебници учихте за висше - по руски. Къде тогава се пънете евроатлантици, май-празноглавието е много модно и изгодно в услуга на кукловодите!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този път като как са се въздържали да заковат още пирон в ковчега на България не знам. Чак се изненадвам, че има и малко мисла в иначе празните им продажни тикVи. Който предлага да даде веднага по-евтина алтернатива или да се пръждосва с продажните си глупости.
28
5
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА: преди 10 месеца
ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА СА РУСКИ!
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Забранявате, че Киро е работил във фирма, която е правила бизнес в Росия.
26
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
ПП е ДС. Боко да бута сглобката.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Новото име на ПП е Подкрепа за Путин
24
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ША ВЛИЗАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ В ХАЗНАТА АМА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ПО ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА БЕНЗИНА КОЙТО Е С РЕАЛНА ЦЕНА ПОД 2 ЛЕВА КАКТО БЕШЕ ПРЕЗ 2009-ТА ГОДИНА ПРИ СЪЩИТЕ ЦЕНИ НА ПЕТРОЛА КАТО СЕГА! НО ОТ ПП-ДБ ОБЯВИХА, ЧЕ НАРОДА ТРЯБВА ДА СЕ СТРИЖЕ КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ! И ТОЧНО ВЪЗРАЖДАНЕ КОЯТО УЖ Е ЗА ИНТЕРЕСА НА НАРОДА Е ПРОТИВ НАРОДА ЗАЩОТО ПУТИНУВИЯ ИНТЕРЕС НЕ Е ИНТЕРЕСА НА НАРОДА!

Спонсорирани публикации