Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докога ще обгрижваме техните хрантутници? Толкова са неблагодарни тези украинци, просто не е истина! Отвратително! Че и ни плюят в Ютюб - погледнете Ольга Папсуева - пенсионерка украинка с над 1 милион абонати - представя се за бедна "бежанка" , използва ни най-безсрамно и плюе по България. Живее на Слънчев бряг. Най-новото й видео е : " Замерзаю от ХОЛОДА в Квартире. Начала обклеивать стены тряпками!" ....Докога ще ги търпим ....ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ!
385
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
дано русия да ви нападне този тип ще каже направихме грешка и пак ще се спаси от народният гнев
384
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този е т е п е г ьо з, а също тъй и предател, но е генерал и не е чак такъв глъм, че да не осъзнава, че изрича абсурди. Повече от ясно е, че украйна няма шансове, дори и да се случи невъзможното. Каквото и да тръби пропагандата, всички факти го потвърждават и стават все по-красноречиви. Ерченето има само един смисъл: да вкара и България във войната срещу Русия (втора Украйна) от всичко това се надяват да спечелят отвъд океана. Все пак, някой умира за техните интереси.
383
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ти си заплаха за България, шльоко!
382
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тоя *** само Украйна е обект на мислите в главата му, вече стана досаден и изключително неприятен със своета рабополебие към тази измислена държава, която в крайна степен си е руска територия.
381
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи"--------------Заплахата за България си ти и дружките ти сглобкаджии, а интересът ни е да не се месим въобще във войната.
380
24
 
5
 
! Отговори
българин преди 9 месеца
българите сме с Украйна в борбата срещу руските фашисти и терористи.
379
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До мдаа Над 40 000 са пострадали от фашисткия терор в България преди 1944! Затова марионетките на посолството правят всичко възможно да изтрият това от паметта на народа, като повтарят като повредена латерна за "престъпленията на комунизма". Целия зор е преформатиране на съзнанието на младите, които нарочно са неуки вече с образователната реформа, а след това да ги ползват като лесно управляема маса за своите цели.
378
1
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 9 месеца
Втори Горбачов няма да се роди, а ако се роди няма да порасне поне в следващите 100-200 г. Такава обица е станал на ухото на Русия че Юда изглежда като светец пред него. Ритуално ще го разфасоват на червения площад.
377
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този *** или не е наред с главата или пари до последно ще поддържаме шефа му. Нали е съветник на надрусанко.
376
3
 
25
 
! Отговори
Ха ха преди 9 месеца
Така става когато си най-последна дуупка на кавала и инструкциите от Господаря при тебе пристигат последни.... Приказваш гглупости. Дори Байдън въпреки деменцията си вече е убеден че Украйна е загубила и няма никакъв шанс срещу Русия ... Европейските политици и те получиха своите указания и вече говорят за капитулацията на Украйна и се чудят кой ще я възстановява ... ама наш Тагараненко не спира да бълнува за някакви победи .
375
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересът ТИ, е украина да победи, не на България.
374
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе, Тагаренко, ти си по-заинтересуван от интересите на украина, отколкото от българските такива. Предател мръсен!
373
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагаренко, не ни внушавай нонсенси. Даже Байдън схвана, че Украйна е кауза пердута и никога не може да победи.
372
7
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
Трябва да стане преврат в Москва , да дойде нов Горбачов ... и тогава Русия ще се изтегли от своите бивши територии . Исторически рядко може да се види такъв голям и велик народ да си избира *** и глупави политици . Като се започне от Хрушчов и се стигне до съвремието . Може да се повторят събитията от 1990 г. и песен с нова мелодия "Вятърът на промяната " да зазвучи в Москва . Чрез война не може да бъде победена втората по големина ядрена държава в света .Мирни преговори
371
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя пак бълнува Путин ,ти ако беше истински военен ,трябва да знаеш че украйна никога няма да победи)
370
5
 
21
 
! Отговори
Коментар преди 9 месеца
Твоят интерес няма нищо общо с интереса на повечето българи. Така че "Блаженни са вярващите" и " А дано, ама НАдали". Верно че ако не ти се сбъднат желанията доста тесничко ще ти стане в северното полукълбо. Ако пък тръгнеш на юг, препоръчвам ти ЮАР!
369
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарев пак лошо резна русофилите. Все едно с флекс направо ги резна!
368
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарев, тагарев гледам те на снимка с пионерска връзка , молба за членство в Комсомола, и още една за военно училище....Имаш проблем с идентичността ...двуличие му викат
367
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а поглед от страни - значи всичи работници са роби на този който е против български народ мисли как да се предстви на хамериканците за да го потупут по рамото ! НО И ПЪК КАКТО И ВСИЧКИ ХАМЕРИКАНОФИЛИ ИМАТ ДЪЛГИ ШИИИ И ТРУДНО ИМ СТИГА ДО МОЗЪКА