ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея

Обвиниха партньорите си в едностранни действия
21 мар 2024 13:40, Александър Попов
249
ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме Промяната" излезе с позиция в създалата се политическа криза и разрушен диалог между водещите две коалиции. Според тях отговорност за създалата се ситуация носят от ГЕРБ-СДС и трябва да поемат своята отговорност и да предложат план за излизане от кризата. Ето и позицията:

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите.

Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
7
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 5 месеца
Да се махат и гербиджа и тияСьрбахме им вече попарата
175
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 178 Приятелю , извини ме че се намесвам в спора ви , но трябва да сме коректни с датите . Това за което говориш се случва през демокрацията след 1989г . До тогава България си беше една чудесна държава , не си спомням колко е бил долара , но е бил под 1 лев със сигурност , защото на лева пишеше че е защитен със злато и всички активи на банката .
174
8
 
6
 
! Отговори
Кметът преди 5 месеца
Една година бай Ставри чака банкяра в затвора, Сарафов ко сА бави.
173
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПАК ИСКАТ С 26 ДЕПУТАТА ЦЯЛАТА ВЛАСТ, НА дб СА ДАЛИ САМО ЕДИН МИНИСТЪР... ИМАТ ВИСОКА ТОТАЛИТАРНА КУЛТУРА.
172
5
 
4
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Кире и буци я нулираха по успешноБезпорно
171
2
 
8
 
! Отговори
Един там преди 5 месеца
Вън мошеници и долни крадци от България!
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо ще влязат французите, а после ще обединят и други в коалиция около себе си.
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде като не щете , за ръчички и доброволци в Украйна
168
2
 
16
 
! Отговори
Много преди 5 месеца
Добре знаят от ППДБ че само с ГЕРБ И ДПС могат да са във властта.При нови избори ще гледат Парламента отвън.Затова сега ще видим пълзене и молби.
167
2
 
11
 
! Отговори
До 159 преди 5 месеца
Аз пък помня как наще понеделник ми дадоха 100/200 лв за училище и си купих баничка , вторник същите пари не стигаха и за солети - това помня . Никой не може да нулира държавата както комунистите от БСП могат
166
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кокорчо , вече имаме наши хора по островите .За да се скриеш , трябва да откриеш Шамбала
165
5
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 5 месеца
Закакво да се извиняват ПП,те казаха самата истина,но с една забележка: красивото лице трябваше да е с много кавички.
164
2
 
3
 
! Отговори
Разум преди 5 месеца
Борисов, разчупи тупика, предложи среща, ти си опитния, няма да ти пострада егото!Истината е, че дори и да сте имали някакво основание, малко преиграхте, или жените те подведоха може би. Оставихте се на емоцията. Погледнете си от двете страни портретите на стената и си кажете: България над всичко! Не я хвърляйте на лъвовете! Василев е нужен, не се подвеждайте, разум вместо емоции!
163
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо да се извинят.
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ръководителят на Европейската комисия изпрати писмо до лидерите на страните от ЕС, в което се казва, че на следващата среща на върха на ЕС те ще вземат решение за прехвърляне на икономиката на обединението на "военни релси".
161
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо да върнат парите , само техни фирми са с пари по ПВУ .После да свалят инфлацията (ама наистина ) , да разкарат мигрантите , да оправят цената на газа и тока , да не кажа и на водата .После от онези офшорни сметки малко да разтоварят .Накрая може и да им разрешим да върнат и почистят паметника
160
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Колко мигранта ще трябва да храни работещ за статистиката питам
159
0
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 5 месеца
Тия от сглобката са се запънали като магарета на мост и никой не иска да даде на задна. Като козлетата от приказката, които се срещнали на моста, никое не искало да отстъпи и след като се сбили и двете паднали в реката.
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейската комисия създава нов механизъм за приемане на нови членове в ЕС, предполагащ "постепенна интеграция" и при това вече няма да е необходим принципът на съгласие на всички членове на обединението.
157
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.