ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея

Обвиниха партньорите си в едностранни действия
21 мар 2024 13:40, Александър Попов
249
ПП КЪМ ГЕРБ: Създадохте криза, предложете план за излизане от нея
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме Промяната" излезе с позиция в създалата се политическа криза и разрушен диалог между водещите две коалиции. Според тях отговорност за създалата се ситуация носят от ГЕРБ-СДС и трябва да поемат своята отговорност и да предложат план за излизане от кризата. Ето и позицията:

"Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:

1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;

2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;

3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите.

Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Кирчо, кризата я създадохте вие когато гели изнесе записа. Сега отново записи и искате Борисов да подмине ей така с лека ръка, въпреки че не е изключено. Въпросът е кога ще го хванете в настроение.
155
2
 
6
 
! Отговори
До Помня преди 5 месеца
А помниш ли че долара беше 3 хиляди и средната заплата за страната бе около 100 долара - недей да остроумничиш и си стой вкъщи на изборите , ако се опитваш пробутваш БСП. Каквито и да са сегашните са по-добре от БСП в управлението
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Първо се извинете бе!
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тагарев отива колега на Залужни в Лондон.
152
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
151
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Клоуните от ПП,ДБ мислеха че ще управляват вечно, с цялата власт, подкрепяни от първата политическа сила ГЕРБ. Докато крадат, живеят в лукс и разврат. Е, няма да стане.
150
0
 
5
 
! Отговори
До виденов преди 5 месеца
Долара хич не ме интерсува пазарувал сьм в магазина с левовеМлякото бе -50 ст хляба -60 стОлиото -1,20 доматите бяха левПонялТок вода даже не ги броя бяха мижави суми
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ко става с Тахарев ?
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сглобкаджиите ви разказаха игратаМалко цирк и отново с -200
147
3
 
6
 
! Отговори
1МБ памет преди 5 месеца
До ПомняНищо не помниш . При Виденов долара за една седмица стана 3000 лв. , зпалатите бяха по 6 $ месечно . Помнел .... Виденов ликвидира България за една седмица...
146
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решението е кабинет с втория мандат на ПП-ДБ. ГЕРБ ще са принудени да го подкрепят, инъче Борисов отива в затвора за дълго!
145
0
 
1
 
! Отговори
ПЕВЕЦ, ОТ НАРОДНИТЕ преди 5 месеца
Холитиците на БЪЛГАРИЯТА ВИ ИМАТ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ С ПАРИТЕ. Освен с РОТАЦИИТЕ ИМ. Ами, цяла да е г-жо ГЛОРИЯ. Щуе се НАЗПЯВАМЕ В БУРГАС. А пък, приятелите ми са повече от твоите. Но пък, ПАРИТЕ ЩЕ СИ ГИ ДЕЛИМЕ ПО РАВНО. Така си е честно и справедливо. тя си е от РУСЕ но не е МАКЕДОНКА. НИТО ПЪК АЗ. С тази за БЕЛИТЕ НИ МАНАСТИРИТЕ НИ. Ако някой рече. ЗА ДА БЪДЕ ЦЯЛА. Ами, НЕ ТРЯБВА ДА СИ ГИ ПЕЕШ САМО СЪС СЛАВЕЕВ. Има и по-добри от него. Дори и от лидера им на тези от ИТН. НЕ Я ПОЗНАВАМ ЛИЧНО.
144
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма такъв сериал просто .Първо арестуват , сега се молят
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Завале леко и минавам да кажа да сложите течност за чистачки на Тойотата
142
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тия все някой им е виновен.Що не се изнесете най малко марс или по далече
141
1
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 5 месеца
Коя дьржава хората вече децата си не могат да нахранят с тия сглобкаджии - вчера една майка отказа на детето си дьвкиЩото нямало да има парички за хлябЕдин мьж зад нея и даде -7 лв за дьвкитв на детвто тя се почувства толкова обидно
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва нови и неевро и неатлантически партии да поемат управлението.
139
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко си мисли, че унищожава ПП-ДБ, не осъзнавайки, че това е края за Герб.
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПП и ГЕРБ трябва да се расцепат или други партии влезнат в НС. А затова трябва нови избори и нова конституция.
137
5
 
3
 
! Отговори
Цайтнот преди 5 месеца
Планът е ясен, да сядат и да подписват, а не да хвърлят държавата на рулетката. Василев да намери формата да си вземе думите назад, въпреки че и от записа на Сачева се разбира, че за него Габриел не е авторитет, което не е без основание, но както се примири със шапката на химика, да преглътне егото си и да спре авантюрата. Да, Василев е умен и му се полага, ама реда е на Герб, а те предложиха Габриел, което е разбираемо-ново лице от Брюксел на фона на поваления авторитет на Герб заради Борисов.