Проф. Антоанета Христова: Политическите партии са нелегитимни и в процес на падане

В момента времето е в ползва на президента Радев, смята тя
17 юни 2024 11:00, Инна Ангелова
121
Проф. Антоанета Христова: Политическите партии са нелегитимни и в процес на падане
Снимка: БГНЕС

Политическите партии в момента са в процес на падане и срив. Политическите партии в голяма степен са и нелегитимни, катетгоричен е политическият психолог проф. Антоанета Христова. По думите ѝ Борисов няма да има успешен ход за каквато и да е конфигурация в парламента.


Дори да се направи експертно правителство, то ще изглежда слабо, скрило се зад експерти. Кабинет ГЕРБ плюс ДПС ще бъде "абсолютно възстановяване на това, срещу което по-голямата част от избирателите отрицават", посочи проф. Христова пред БНР. По думите ѝ, "всичко, което ще се случва оттук нататък е непопулярно", а реформи ще ги направят "още по-нехаресвани и нелегитимни".

ИТН все още се колебае и обмисля капана, в който се намира, отбеляза политическият психолог.

Експертът допълни, че в момента БСП ще поиска спокойствие, тъй като няма лидер и е възможно да подкрепи дадена политическа формула.

Патриотичните партии ще вземат повече на евентуален вот наесен. Ще има размествания, които вече започнаха, прогнозира проф. Антоанета Христова. ПП-ДБ не могат да си върнат избиратели, защото хората, които си тръгнаха, си тръгнаха, защото са разочаровани от ПП-ДБ, не защото са с ГЕРБ, изрази мнение тя.

"Останаха тези, които могат да понесат всичко. Ако се разделят, може би повече няма да влязат в парламента. ДБ вече се пакетираха с ПП и без тях вече нямат бъдеще."

По думите на Христова всеки ден е в полза на президента Радев, докато не се получи превъртане и партиите не се сетят, че трябва да “седнат и да изиграят вземането на решение за бъдещето на държавата без неговото генерално участие. В момента политическите лидери имат усещането, че ще могат поне за кратко да управляват системата. В това време и Радев може да оттече. За Радев ще гласуват много хора, той може пак да бъде първи, но не е и харесван достатъчно от десницата. Тогава дали ще направи голямата вълна, а той иска голяма вълна."

Същевременно тя отчита, че развитието при държавния глава му дава възможност да изиграе ролята на инициатор на кръгла маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от Политика
Радев свика първото заседание на НС за сряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Ние вече сме колония. И аз съм гласувала, но не мога да кажа за кой.
91
1
 
2
 
! Отговори
ЕL Politico преди 2 седмици
90 Моето разбиране за политика е демократично и почива на древногръцките и немски философи и техните принципи за постигане на икономически технологически и културен прогрес.Какъвто не виждам в България!
90
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
И кое не е истина, което писах по-долу? Че само колонизаторите просперират или това, че след като не си гласувал, чий го дириш тук, да ни обясняваш как всички са маскари?
89
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако Радев направи партия никой няма гласува за него , ще случи това което се случи със Желю Желев..
88
2
 
9
 
! Отговори
От Балкана преди 2 седмици
Ние Харвардиите решихме- поемаме курс на въоръжена нелегална партизанска съпротива срещу задаващия се мутренски режим на Баце и Шиши!Днес Нестимир спешно докара първия камион с провизии-30 щайги пици и кристали, 35 кила кашкавал Маджаров, 25 щафетки шпек салам майстор Цветко, 2000 одеяла презервативи и манерки....няма да идваме на преговорите с трите красавици на Бацко...
87
2
 
1
 
! Отговори
EL Politico преди 2 седмици
89 Не аз ви ограмотявам политически такива като теб
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не познавам политическия психолог проф. Антоанета Христова, но съм съгласен, че политическите партии в голяма степен са нелегитимни. При 1/3 избирателна активност и при 23% от 1/3 няма как да искаш обществено доверие. И още нещо важно. Някой може ли да каже на какъв % от гласувалите са заплатили, за да гласуват?
85
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Твоето разбиране за "политика" явно е в това, да се самолайкваш и самоизтъкваш. Ами така няма да стане, колкото и лайкове да си даваш.
84
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
А ти като разбираш от политика, какво правиш? Анархист линси, какъв си? Или си се кандидатирал за парламента, ама са гласували само от махалата за теб?
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вие си мислехте, че българските бизнесмени ще ви вдигат заплатите, защото сте европейци ли? Не, ще вкарат азиатци на минимална заплата, от която ще им удържат наем и храна, за да бъдете като европейците на Запад.
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От статията става ясно че ще бъдат Герб+Дпс+Бсп , тоест пак същите.С други думи целта винаги са били парите по ПВУ и старите играчи няма да допуснат друг .
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
*Сътрудничехме с Япония.
80
0
 
3
 
! Отговори
EL Politico преди 2 седмици
82 това е защото не разбираш от политика
79
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Относно това, че не сме Белгия...всички така наречени "бели" държави, са имали колонии навремето и продължават да имат. България не е най-бедната страна, има много по-бедни от нас, но проблемът е, че ние също се превръщаме в колония и обедняваме! Това е проблема, не че българина бил такъв и онакъв. Дай му поле на действие на българина и той не се отличава по работоспособност и акъл от тия в "белите" държави!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Ние си сътрудничичнихме с Япония много успешно преди 1989 г.
77
3
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 седмици
Аз не разбирам някои хора. Не гласуват, но пълнят статиите за политика с коментари.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Основата на нещата е : политика и политици в България не съществуват. Има обръчи и кръгове ереждащи хора в Парламент и правителство, които да работят за тях. Тоест да обират каквото има за крадене от програми и кредити. Изхождайки от тая база разсъждавайте ще гласувате ли за кого и за какво. Може би по сметка...
75
0
 
7
 
! Отговори
MAFFIA BG GOVERNMENT преди 2 седмици
76 Разбира се!Сега когато събират големи групи че р нилки просто ще им кажат получавате бг гражданство обаче искаме да гласувате за нас или ще имате проблеми.И така става схемата!
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Падението на така наречена политическа система е пълно.Наесен България отива към нови избори ,защото Бойко отново няма да може да състави правителство.Това означава ново служебно правителство ,излъчено от ГЕРБ,теглене на нови заеми,невъзможност да се приеме бюджета за 2025 година.Кражбите на ГЕРБ ще продължават,криейки се зад едно безлично служебно правителство. България ще бъде напълно фалирана,
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А.ХРИСТОВА ВСЕ ПАК Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ "ПОЛИТОЛОшКАТА" РУМЯНА КУЛАРУВА.