БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"

Социалистите внесоха проект за решение в парламента
28 юни 2024 11:01, Красимир Ангелов
167
БСП иска край на преговорите с Украйна за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".  

Това обяви на брифинг пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание.

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

От изслушването на министъра на енергетиката стана ясно, че засега има две становища на НЕК, че оборудването за АЕЦ Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй. “Считаме, че ще бъде национално предателство ако продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна”, смята Стойнев.

Той предложи експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване може да се използва. “Ако оборудването на Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй, не виждаме защо трябва да се продава на Украйна. Един парогенератор за АЕЦ Козлодуй ще отнеме пет години да се изработи или да бъде намерен”, подчерта Драгомир Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Политика
Борисов: Не знам защо Радев се отказа от срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И веднага да се започнат преговори с Росатом за поддръжка и обслужване и обратно изкупуване на отработеното гориво. В малка България с красивата и природа няма място за съхранението му
125
6
 
6
 
! Отговори
бузлуджански ятак преди 4 дни
искам бсп да говори само за войната , как сме щели са изпращаме българска войска на заколение , как не трябва да подкрепяме Украйна , как сме застрашени от какво ли не , как е по добре да вдигнем бяло знаме и да посрещнем великата червена армия с хляб и сол , и т.н
124
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никаква продажба - оборудването от Белене се консервира и се пази като резерв на блокове 5 и 6. Когато изтече техният ресурс се заменят с новите блокове - това е най евтиният безопасен вариант за България гарантиращ енергия за още минимум 50 години
123
3
 
6
 
! Отговори
До 120 преди 4 дни
Точно така беше първо Байдън после Маккейн и южен поток приключи още на масата после *** разоравай че не се месели САЩ в други страни.
122
3
 
4
 
! Отговори
бсп да вземат властт преди 4 дни
БСП трябва да направят както прави БМБ онзи ден. Ако имал 80 гласа, ще направим правителство, ще теглим майна на санкциите, бг индустрия тръгне отраз, фондове не ни трябват, трябва производство и пазари. Излизаме от нато и оставаме в ес докато го има, свободното движение на хора и капитали ни стигат, джендарията и фондовете са си за тях. искаме азиатски и африкански пазари, за храни и всичко което можем да произведем с руски ресурси
121
2
 
1
 
! Отговори
Спукан балон преди 4 дни
Предишните избори показаха, че когато започнат да бъркат лай на в септична яма с пръчка, нищо не се променя по същество в ямата, само вонята става по-голяма! Това важи за 50-то анти-народното събрание, което буксува още от първият си ден. Нови избори пак ще бъдат провални, ако не променят правилата на избори за да реално привлекат липсващи 70% хората да дат своя глас. Това ще бъде катастрофа за гербанки, дъпъсанки и пепетки. Президентската република също е изход от властовата криза.
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По времето на бившите комунисти се построи Козлодуй,сега тече демократична разпродажба и дарения на общото!
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По времето на бившите комунисти си изстудявах бирата и ракията под течаща вода и сметките за ток,вода и парно бяха смешни в сравнение със сега!!!
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами такава е истината! Извиват ни ръцете във връзка с реакторите! Подкрепям БСП в случая!
117
1
 
4
 
! Отговори
До 114 преди 4 дни
Жълто-ценатджиите като дето нямат мозък за две стотинки тъгнали да дъвчат някакви рубли дето никой българин не е виждал
116
1
 
9
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 4 дни
кой за каквото е гласувал това ще получи, ето ви атлантизма, ще го излапате целия и на тъмно! БСП винаги е била българска партия все още има и други. Българите на избори гласуват както вършат всичко всеки ден ,БЕЗ ГРАМ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА, и после ко стана? ей това стана сметката от прозтия бг офффчи мозък дойде!
115
2
 
6
 
! Отговори
Горноница преди 4 дни
Да ама не : Стига с тез американски опорки бе човек,отвори очи и сени да гледаш Лорето и Светльо с Бтв и Нова -американска пропаганда. Тез реактори знаеш ли до каква степен на земетресение издържат ,знаеш ли ? Съмнявам се в твойте знания.Вранча епицентьра на земетрьсеата зона и до Белене ще че изгубят -2-3 степени. Дойде Хиларито и на другият Ден затвориха Белене.Пристигнаха Байден,Маккейн...и на следващият Ден "затвориха" Южен поток.Блажени са вярващите на БГ медии,тоест на САЩ!
114
9
 
7
 
! Отговори
БСП са гадове преди 4 дни
Тия пък с това национално предателство вече стават банални и смешни. А всъщност "бившите" комунисти са най-големите национални предатели и са готови да ни харижат на една източна държава.
113
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
6-и блок на АЕЦ Козлодуй има нужда от нов парогенератор и може да се замени с един от парогенераторите на спрения проект за АЕЦ Белене, които обаче България обеща да изпрати на Украйна. Това заяви по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той беше извикан от депутатите заради преговорите за продажбата на реакторите и оборудването на Белене на Украйна, както и заради разлива на радиоактивна вода в 6-и блок АЕЦ Козлодуй.
112
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
БСП сигурно ще иска да се присъединим и към Русия, но едва ли ще стане! Видяхме на какво ниво бяхме с тях!
111
11
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 4 дни
абе неразумни и юродиви рубладжии национално предателство беше да се поръчват реактори без решение на народносто събрание и да ес платят три милиарда лева от бъджета на руснаците за тях.,при положение че няма решение за площадка и белене е цеметръсна област.Трбва накра да ви направим един народен съд и на вас за всичките ви престъпления против българския народ иза нацонално предателство че рпешшихте за ставнев шестнайста република на СССР
110
4
 
7
 
! Отговори
vale_karo преди 4 дни
До Зозо Ех Зозо , то Бай ти Тошо щеше да построи "Белене " , но разни новопръкнали се "демократи " решиха , че не ни е нужен този проект. На всичкото отгоре ликвидираха изправни и работещи четири блока на АЕЦ " Козлодуй" .Да пребъде Евро-гейският съюз.
109
3
 
10
 
! Отговори
Ром'с преди 4 дни
Да ама от посолството не дават,та Бойко и Кирчо с Асенчо няма да посмеят да се прлтивопоставят ..едните от лпкейство,другия от подмазване и да не забравяме и Делян Магнитики който е готов на всичко само и само да му разблокират сметките при изваждане от списъка на Магнитики.Абе патниоти мамини и то баш българи...
108
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Скоро пак ще има Народен съд, ама предишният песен ще ви се види!
107
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От вчерашните изявления на герберастката под-лога министър на енергетиката разбрах, че дефектиралият парогенератор може да бъде заменен с такъв от площадката в Белене, но нямало, защото ще го подарим на бандеровците. Да изсъхнат ръцете на всички, гласували за Сглобката! Анатема!