Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?

Особена е ситуацията във всички партии
1 юли 2024 07:00, Нели Христова
82
Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?
Снимка: БГНЕС

Росен Желязков в понеделник ще се яви в нова роля - той ще е кандидатът за министър-председател в първия мандат на ГЕРБ.

В самата партия на Бойко Борисов обаче все още не е ясно дали един от най-успешните и диалогични политици, какъвто е бившият председател на парламента, ще съумее да намери формула за кабинет.

Особена е ситуацията във всички партии, затова и в ГЕРБ никой не се наема да прави прогноза как ще завърши седмицата, в която ще се търсят гласове в парламента за правителство, пишат от "24 часа".

Павела Митова от “Има такъв народ” даде лек знак в събота, казвайки, че харесва Росен Желязков, но не се разбра дали симпатии към него има и лидерът ѝ Слави Трифонов.

Промените в ДПС също не помагат на ГЕРБ в сметките, защото хората на Бойко Борисов нямат информация какво точно се случва в движението и дали с появата на независими депутати от редиците на Делян Пеевски няма да направи задачата за правителство още по-сложна.

Съобщението откъм ДБ, че ще предоговарят рамката на сътрудничество с “Продължаваме промяната”, също носи въпросителни за посоката на този съюз. И БСП затруднява сметките, защото там не се знае кой на кого влияе и кого ще слуша при вземането на важните решения.

За “Възраждане” е предизвестен отказът да участват. При “Величие” въпросът е искат ли нови избори, които може да не повторят неочаквания им пробив в НС, но отговорът за кабинет засега е твърдо отрицателен.

Ясно е, че Росен Желязков ще опита да прави правителство, за да не отидем в края на септември отново на избори. Колегите му очакват той да предложи консултации с всички партии в парламента, за да обясни своя подход при съставяне на кабинет. А бившият председател знае как да разговаря с останалите. Една от политическите фигури в момента с най-голям опит като администратори. В бурните 372 дни начело на парламента, родил сглобката, Желязков балансираше и между партньорите, и между тях и опозицията.

Самият Борисов не даде никакъв знак за обсъжданите имена за премиер

в кабинет на малцинството, което ще предложи. Но името на Желязков бе назовано в неделя от депутата Любен Дилов и бившия финансов министър Симеон Дянков. Според Дилов формулата “правителство на малцинството” е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата.

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко правителства, които са показали дадености и резултати, каза пък Дянков пред БНТ. Неофициално, както “24 часа”писа, излизат имената на служебната финансова министърка Людмила Петкова (посочена и от Дянков), транспортния Георги Гвоздейков, който си вършел работата професионално, Евтим Милошев, който правел смислени неща в туризма и ги обяснявал на хората така, че да го разберат, икономическия Петко Николов, образователния Галин Цоков. Атанас Запрянов - твърдо за отбраната. Любен Дилов пък добави маестро Найден Тодоров да продължи да води културата.

Не е ясно засега и дали ГЕРБ ще се придържат към 7- дневния срок по конституция, в който да опитат да изпълнят мандата, от което пък зависи с каква скорост рулетката ще се завърти към вторите - ДПС, ако той се окаже провален. След почти пълното съвпадение на приоритетите на ГЕРБ и ДПС при предварителните консултации на ГЕРБ с партиите за кабинет с първия мандат липсваха само шест гласа. Но това при първата оферта - експертно правителство, за което

Борисов постави условие само премиерът, външният и вътрешният министър да са на ГЕРБ

А и от два месеца лидерът е категоричен, че само с ДПС коалиция не иска, което накара отделни медии да описват него и Делян Пеевски като “скарани”.

На фона на всички тези въпросителни през седмицата парламентът трябва да си гласува новия правилник и да сформира комисии, иначе не може да започне работа по същество и нито законите, които са условие за парите по плана за възстановяване, нито други спешни действия могат да стартират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Политика
Атанас Запрянов: България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 57: ПП нищо няма да си повиши
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Успех, Росене! Само напред!
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
РОСКО, МОМЧЕТО ПЛОСКО ЛИ ЩЕ СЪСТАВИ ПЛОСКИЯТ КАБИНЕТ??? А МИСТИЧНИЯТ ПИЯНИЦА ЩЯЛ ДА МУ БЪДЕ ПРЪВ МИНИСТЪР!!...
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има много ниско-интелегентен вид. Бойко не се научи. Няма да им мине номера. Томислав да беше пратил.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пак ли ще го пробват?
38
3
 
8
 
! Отговори
Public enemies преди 4 дни
Нови избори есента, ПП ще си повиши резултата, Величие също, и нови партии може да минат 4 % бариера, повече възможности за формиране на кабинет, на българина му писна от нови избори, но е по-добрия вариант отколкото партия на турци, р оми и прииждащи индуси да го управлява.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма стани
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 53 === Рядко отговарям и рядко се връщам във вече прочетена статия, но на теб ще ти отговоря. Аз съм милионер, изкарах си парите като точех банкомати в Перу. На дъното сте вие, комунистите и пенсионерите, дето още чакате соца да се върне и пишете от името на НАРОДА мизерни неща от рода на: "народа няма какво да яде, умира от глад и няма пари". Айде лек ден, наздраве и не ми пиши, няма да отговоря :)))))))))))))
35
3
 
12
 
! Отговори
Гробарите преди 4 дни
Гербераски постановки гласувахте за гробаджиите сега ще ви управлява дпс, л7мпени стрещели д0лу на герб см7рт на всички гербераси
34
2
 
4
 
! Отговори
До пияница мистик преди 4 дни
И поредния твой "сляп" и не особено интелигентен коментар. Явно си фен на крадеца и обичаш да си на дъното
33
2
 
1
 
! Отговори
Х преди 4 дни
До До 41 Х Умника ми той. :D Или си пенсионер или си безработен, или си с ниско платена работа, иначе си природно много умен. :D
32
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 дни
Ахахахахаха :))) Както винаги 98% cлабоумни коментари :))) Пишете си каквото искате, но това не променя факта, че Бойко Борисов е единствения политик, стоял на върха в политиката на България толкова дълго, колкото бай Тошо :))) И всички се съобразяват с него, че е фактор. Само 80 процентовите вярват, че има отключено нощно чекмедже с кюлчета и пачки по 500 еврака (изкупувани по 1,60лв., а не на нормален курс, защото не се приемат навсякъде) и че е чел само 1 книга Винету, въпреки че той каза, че му била любимата от детството
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сами си правят изборите, сами си определт заплатите .....фалш
30
3
 
2
 
! Отговори
До TheGreatest преди 4 дни
Аз не гласувам бе пингвин, нещо да ти проговори това ? SеляндYр неук !
29
2
 
2
 
! Отговори
До 41 Х преди 4 дни
Затова сме опростачена нация, защото такива умствено изостанали екземпляри като теб са учители на децата на България, такива като теб които до ден днешен не са разбрали кой сътвори ХАОСЪТ в България и защо сме най-бедни в ЕС ! Вземи един речник и научи какво означава думата "разум"за да разбереш, че ти липсва !
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бе няма да успее, но е длъжен да опита нали така? Защо да хвърля кърпата рано-рано?
27
2
 
4
 
! Отговори
До TheGreatest преди 4 дни
Ха ха ха "чалгаумнико" или копейка евтина, можеш ли да кажеш колко грешки допусна само в изписването на думата "председател" ?
26
6
 
3
 
! Отговори
Х преди 4 дни
До Нане Не само... Гласуват и такива като мен. Учили, работещи и искащи България да стане европейска страна. Искащи да се строят нови неща, да се използват еврофондовете адекватно и да няма хаос.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Де го жирафа с шалварите да не го пратиха да гледа тютюн на село.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гербавите май си пенсионираха Мария Габриел.