Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?

Особена е ситуацията във всички партии
1 юли 2024 07:00, Нели Христова
82
Росен Желязков днес взима първия мандат, ще успее ли да състави кабинет?
Снимка: БГНЕС

Росен Желязков в понеделник ще се яви в нова роля - той ще е кандидатът за министър-председател в първия мандат на ГЕРБ.

В самата партия на Бойко Борисов обаче все още не е ясно дали един от най-успешните и диалогични политици, какъвто е бившият председател на парламента, ще съумее да намери формула за кабинет.

Особена е ситуацията във всички партии, затова и в ГЕРБ никой не се наема да прави прогноза как ще завърши седмицата, в която ще се търсят гласове в парламента за правителство, пишат от "24 часа".

Павела Митова от “Има такъв народ” даде лек знак в събота, казвайки, че харесва Росен Желязков, но не се разбра дали симпатии към него има и лидерът ѝ Слави Трифонов.

Промените в ДПС също не помагат на ГЕРБ в сметките, защото хората на Бойко Борисов нямат информация какво точно се случва в движението и дали с появата на независими депутати от редиците на Делян Пеевски няма да направи задачата за правителство още по-сложна.

Съобщението откъм ДБ, че ще предоговарят рамката на сътрудничество с “Продължаваме промяната”, също носи въпросителни за посоката на този съюз. И БСП затруднява сметките, защото там не се знае кой на кого влияе и кого ще слуша при вземането на важните решения.

За “Възраждане” е предизвестен отказът да участват. При “Величие” въпросът е искат ли нови избори, които може да не повторят неочаквания им пробив в НС, но отговорът за кабинет засега е твърдо отрицателен.

Ясно е, че Росен Желязков ще опита да прави правителство, за да не отидем в края на септември отново на избори. Колегите му очакват той да предложи консултации с всички партии в парламента, за да обясни своя подход при съставяне на кабинет. А бившият председател знае как да разговаря с останалите. Една от политическите фигури в момента с най-голям опит като администратори. В бурните 372 дни начело на парламента, родил сглобката, Желязков балансираше и между партньорите, и между тях и опозицията.

Самият Борисов не даде никакъв знак за обсъжданите имена за премиер

в кабинет на малцинството, което ще предложи. Но името на Желязков бе назовано в неделя от депутата Любен Дилов и бившия финансов министър Симеон Дянков. Според Дилов формулата “правителство на малцинството” е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата.

Моята прогноза е, че Росен Желязков ще е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Ще има и лица от последните няколко правителства, които са показали дадености и резултати, каза пък Дянков пред БНТ. Неофициално, както “24 часа”писа, излизат имената на служебната финансова министърка Людмила Петкова (посочена и от Дянков), транспортния Георги Гвоздейков, който си вършел работата професионално, Евтим Милошев, който правел смислени неща в туризма и ги обяснявал на хората така, че да го разберат, икономическия Петко Николов, образователния Галин Цоков. Атанас Запрянов - твърдо за отбраната. Любен Дилов пък добави маестро Найден Тодоров да продължи да води културата.

Не е ясно засега и дали ГЕРБ ще се придържат към 7- дневния срок по конституция, в който да опитат да изпълнят мандата, от което пък зависи с каква скорост рулетката ще се завърти към вторите - ДПС, ако той се окаже провален. След почти пълното съвпадение на приоритетите на ГЕРБ и ДПС при предварителните консултации на ГЕРБ с партиите за кабинет с първия мандат липсваха само шест гласа. Но това при първата оферта - експертно правителство, за което

Борисов постави условие само премиерът, външният и вътрешният министър да са на ГЕРБ

А и от два месеца лидерът е категоричен, че само с ДПС коалиция не иска, което накара отделни медии да описват него и Делян Пеевски като “скарани”.

На фона на всички тези въпросителни през седмицата парламентът трябва да си гласува новия правилник и да сформира комисии, иначе не може да започне работа по същество и нито законите, които са условие за парите по плана за възстановяване, нито други спешни действия могат да стартират.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Политика
Атанас Запрянов: България ще продължи да оказва военнотехническа помощ за Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
1
 
! Отговори
Сглобка 2.0 преди 4 дни
Айде всички атлантички,като малки нощни птички,разкършеееете снагички и вдигнееееете полички...Посолството каза:Да се сглоби! Украин Джилязк0ФФ,Греб-ДъПъСъ +Малкото ДъПъСъ на СлавчУ + генерал-ппдполоковника от Двуличие! Амин! Колонията БългЕрия е важен доставчик на ресурси,пушечно месо за Уссрайна и щедър донор за хамерикански чертежи и експериментални ядрени реактори.А също и удобно място за хамериканските "демократични" бази за защита на "демокрацията"...
22
2
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 4 дни
Как реши, че съм от ГЕРБ бе будала ?
21
1
 
3
 
! Отговори
Wsi4koznaj преди 4 дни
Ще го вземе... Как ще го върне е въпроса...
20
3
 
4
 
! Отговори
Х преди 4 дни
за 6 гласа ще игнорират вота на стотици хиляди хора.
19
3
 
7
 
! Отговори
Ром'с преди 4 дни
Не зная дали ще има ново правительство,но "Днес" ни поднася статията как всички други са лошите,а ГЕРБ шлавният "герой" във филма и те же спасят България (по Ходивудски ...там във всички филми извънземни....нападат САЩ и президента и героя спасяват света,та и тук така)
18
2
 
6
 
! Отговори
До TheGreatest преди 4 дни
Браво неграмотнико, точно така се пише председател като теб - предЦедател ! Макак неграмотен, ето какви слабоумници определят съдбата на държавата !
17
2
 
7
 
! Отговори
Ами за да се преди 4 дни
затвърди реалността, че сме държава на корупцията мафията си предлага за Министър-председател човек от фамилията на Митю Очите ! "Браво" Борисов, така се прави, никога не се поддавай на почтеността и честността, мафиотският символ е КОРУПЦИЯ !
16
2
 
5
 
! Отговори
Диагноза българин преди 4 дни
Герб не е вече на Бойче мандатотрошачката. Лили я притежава, тази политическа крадлива блудница
15
1
 
8
 
! Отговори
Всичко си има край! преди 4 дни
Боричкането на мутрите във властта ще продължи до края на войната, когато те ще трябва да се укриват от ударите на закона...
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тиквата пак на сянка и друг ще опере пешкира, че няма да има правителство.
13
7
 
4
 
! Отговори
Мента Глог и Валерян преди 4 дни
Да се изфащат сички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А Габриелът къде отиде? Нещо я няма никаква.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Избори до дупка
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Шишо че го натири и его кабинета, ко не тоя оня къдравкия от ИТН
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
да-а, от самото начало много Ентелигентни ругатни у псувни, подходящи на русофилите!
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Изритаха го като мръсно коте от председателския пост, ама наглият костинбродски цъ..рул се стяга за премиер. Да си нахлупва паницата и право в синагогата, На нас украински предатели не ни трябват
7
1
 
5
 
! Отговори
4 преди 4 дни
Моркова ще се пъне само една неделя!Нема шанс!
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Правителство на ГЕРБ Няма да има!!! Анатема !!! Никога повече!!
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Лесно се разпознават русофилите по интелигентните коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ни знам маНелу що мене питаш :)))