Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?

Гръцки медии: Според лингвистиката той не можел да се нарече самостоятелен
4 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
143
Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?
Снимка БГНЕС

Славяноезичния народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", цитиран от БГНЕС.

Публикацията е озаглавена „Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски“. В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си „Le probleme du Slave Macedonien” (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: „Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens” („Българи е точното етническо име на македонските славяни”). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен „Български народни песни“.

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от „Македонски речник“ от XVI в., речник от 301 славянски думи и изрази от района на Костур, издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти. Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Политика
Парламентът ще изслуша Главчев и Запрянов за срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ПО ТОЧНО АНОНИМЕН ЗАД МАКЕДОНИЯ СТОЯТ ВСЕЛЕНСКИТЕ СИЛИ, ЗА МОЖЕШ ДА СЕ ПЪЧИШ КАТО ВЕЛИК ПО МАКЕДОНСКИ...
125
0
 
1
 
! Отговори
ДО Саше Македонецот преди 1 ден
САШЕ, САШКО МАКЕДОНЕЦОТ Е УЧИЛ ПРИ НАЙ-УНИВЕРСАЛНАТА ГЛАВА НА НЕГОВОТО ВРЕМЕ - АРИСТОТЕЛ. Я МУ ШРАКНИ ЕДНО АРИСТОТЕЛ МАКЕДОНЕЦОТ, ТА ДА ИЗГЛЕЖДА ПО-ФИЛОСОФСКИ ПО МАКЕДОНСКИ!!!...
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сръбският крал Стефан Душан 14 век след Хр., чиито майка и баба са български принцеси, не е завоювал България и Гърция, а е получил днешните български и гръцки земи доброволно от населението им. Българи и гърци са го избрали за цар, дори българският патриарх е поставил короната на главата му. Голямото царство е траело само 15 години. Стефан Душан отслабва голямото царство и то бързо, и лесно пада под османска власт.
123
1
 
5
 
! Отговори
Тетово преди 2 дни
За да е жив един език, не зависи от академии и лингвисти. Имаме нужда от добра демографска структура, нарастваща раждаемост, ниско ниво на диаспора, икономически силна държава, добра реклама по света. В противен случай сме свидетели как езиците, чиито говорещи са останали до 1000 души, измират ежедневно в Азия.
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
.... Езикът се променя през вековете и диалектите в отделните райони на етническата територия са доказателството как той се мени по естествен път. На литературния език периодично му правят реформа и промените се налагат по официален път. Но това не означава, че се създава някакъв друг език!
121
1
 
2
 
! Отговори
Прочетете написаното преди 2 дни
от "Историк" /93/. Това е жив пример как в БАН ще ти донесат вода от 99 кладенеца, само за да развият теория, която да е изгодна за силните на деня. Тогава на учЕния ще му кажат "Браво!", ще му дадат още една научна степен, даже и някой лев може да вземе. На основата на български диалект се бил развил сегашният македонски, затова бил самостоятелен език! Ами българските диалекти да не би да са останали непроменени цели 1 100 години?!Вземете някой старобългарски текст и нправете извод! Езикът се
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Много лесно изглежда
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако сърбия даде македония,турция ще вземе родопия...
118
1
 
2
 
! Отговори
Тетово преди 2 дни
Ще направим непалци срещу непалци. Там непалците ще учат български, тук македонски. Ще дойдат на работа, като нашите бягат в ЕС
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Ако открият работни места за маке историци н филолози, за да иследват езика и мизторията. Но трябва много бг пара и да им плаща заплати.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Всички ще учат бг езика ако има работа и заплати в бг. Няма как да ги убедим и даже и бг бегат.
115
2
 
5
 
! Отговори
теляк преди 2 дни
какъв става македонец, като се изкъпе?Чист българин
114
2
 
7
 
! Отговори
Само питам... преди 2 дни
Ако аз учил недоучил английски, например започна да го говоря с граматически грешки и объркан правопис, дали и аз като "македонския" ще мога да го регистрирам като самостоятелен език ? Ватс дъ проблем?
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Македонците са лъгани и заблуждавани.
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Бгер, нова, канал 7, европа са 4-5 тв канала бесплатно. Отиваш на сайта им и ги гледаш в интеернет. бтв и бнт имат гео блокаж и не може през интернет. Единствено през някой кабелар или мобилен оператор да плащаш, но през сателит трябва да се провери. Нямам идея за сателита. защото нямам.
111
1
 
1
 
! Отговори
Тетово преди 2 дни
Това е проблемът на правителството, те сами не биха го направили. За признаването на едно малцинство тук трябва да се търси подкрепата на други малцинства. Албанското малцинство ще даде подкрепа, това видяхме от ДСИ преди изборите. Сръбски, влашки, босненски и останалите също могат да бъдат убедени да подкрепят, в името на подкрепата на България за техните родни страни. Но от македонците нищо не може да се очаква
110
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 2 дни
МАКЕТА - ДРЕБНИ И ВРЕДНИ
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Сърбия има сериозни проблеми с почти всички съседи така че рано или късно ще отстъпи.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Тетово Идеята беше ако се признае бг народ там да може да имате депутати както албанците и да може децата да учат бг език. А за официалния език и бг трябва да стане официален и без референдум. И тогава вече ще може и тв и вестници и книги да се издават и хората ще сравнат кое е.
107
0
 
1
 
! Отговори
Тетово преди 2 дни
Сърбия има пари, стига Путин да й помага. След 1999 г. спадна много, но оттогава се увеличава. Въпреки че загуби Косово, нейното влияние все още може да се види тук, в Северна Македония.