Радев се срещна с партриарх Даниил: Обществото ни разчита на БПЦ

Наша обща мисия е да обединяваме, каза президентът
11 юли 2024 17:15, Нели Христова
55
Радев се срещна с партриарх Даниил: Обществото ни разчита на БПЦ
Снимка: БГНЕС

За нашия народ Българската православна църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго. Някога фактор за постигане на националното ни освобождение, днес обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовните ни устои, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, проведе среща днес с Негово светейшество Българския патриарх Даниил, в която участваха и членове на Светия синод на БПЦ.

Във времена на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът Радев и поздрави патриарх Даниил с избора му за предстоятел на БПЦ. "Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи", каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на Българската православна църква и отстоява нейната независимост.

Обща бе позицията, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, подчертаха и президентът Радев, и патриарх Даниил. Държавният глава отбеляза също така значимия принос на БПЦ за съхраняване и пренасяне през поколенията на българските национални традиции, език и култура, за опазване на националната ни идентичност и историческото ни наследство.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет "Религия" като част от задължителната подготовка в българското училище. Бяха откроени позитивни примери от подобна практика в съседни на страната ни държави. Румен Радев и Илияна Йотова откроиха също така значението на сътрудничеството на институциите с Българската православна църква за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница, за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език.

Негово Светейшество патриарх Даниил открои голямото значение на Българската православна църква за българския народ както в исторически план, така и за укрепване на нравствените устои на обществото ни днес. Като институция, посветена на спасението на човешката душа, Българската православна църква има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал.

След края на срещата патриарх Даниил подари на президента Румен Радев колекция сребърни медали „Манастирите на България“, а той от своя страна дари на Негово Светейшество иконата „Добрият Пастир“.

Интегрирането на нови и модерни технологии в начините за популяризиране на българското духовно наследство, църковната дипломация, както и ролята на държавата в намирането на успешни модели за финансиране и опазване на собственост, която принадлежи на БПЦ, също бяха обсъдени по време на срещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Общество
ГЕРБ-СДС предлага две години отпуск по бащинство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
3
 
! Отговори
Дедоти преди 2 седмици
Слава Богу, че имаме млад и деен Патриарх, който за няма и две седмици показа такава активност, каквато при безвремието на предишния немощен Патриарх се вършеше за месеци. Българинът е без духовни ориентири и отчаян, и мрази юнашки, ако това му е юначеството. Жътвата е богата, дай Боже млади и дейни жътвари на Божията нива - човешките души!
32
2
 
6
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Добре ,че в България все още има поне трима достойни хора ,като тези на снимката по - горе.След като патриарх на България най- накрая стана духовен човек с божията промисъл. Дано такъв стане и министър - председател,защото не икономиката ,а възродената духовност ,ще извади честните хора в държавата от "блатото" ,в което се намират.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обществото разчита БПЦ да ви заклейми като Народни предатели! Ти и онова главчестото, дето вчера е подписал въвличането ни в конфликт на НАТО и "необратимия път" на България в НАТО.
30
1
 
1
 
! Отговори
ДОГАН ГОТВИ ПРОТЕСТИ преди 2 седмици
....ЗА ДА ПРЕВЪРНЕ ВЪТРЕШНИЯ ПРОБЛЕМ НА ДПС ---В ЕТНИЧЕСКИ И ДА ПРОТИВОПОСТАВИ БЪЛГАРИ НА ТУРСКИЯ ЕТНОС , ЗА ВРЪЩАНЕТО МУ В ЛЕВИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЕКТОР В ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!
29
2
 
1
 
! Отговори
Лека жена преди 2 седмици
Не му отива на човек, който знае, да говори такива неща.
28
5
 
1
 
! Отговори
УБЕДЕН СЪМ: преди 2 седмици
...РАДЕВ , ПАТР. СТАНАИЛ , ВЪЗРАЖДАНЕ И ДОГАН , ПОДГОТВЯТ НОВ "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС" СЪС ДЕМОНСТРАЦИИ ПРЕД НС , ЗА ДА ПРЕВЪРНАТ ВЪТРЕШНИЯ ПРОБЛЕМ НА ДПС --В ЕТНИЧЕСКИ И ПРОТИВОПОСТАВЯТ БЪЛГАРИ И ТУРСКИЯ ЕТНОС!
27
4
 
8
 
! Отговори
Между редовете преди 2 седмици
"Обществото ни разчита на БПЦ" да се разбира като "Кремъл разчита на своите агенти в БПЦ".
26
5
 
5
 
! Отговори
?!? преди 2 седмици
И върви на по зле! Непрезидетът на България да говори мазни баници с други новоизлюпилия се русофил патриарха.
25
0
 
0
 
! Отговори
Ех преди 2 седмици
На кого да вярвам, в общ.тервел,обл Добрич,отец Вълчо,се прослави с нарко лаборатория,трови деца,хора и това ли е човек изповядващ 10 божи заповеди.на тия не вярвам,вярвам на мене си.срам са тия за църквата.
24
7
 
11
 
! Отговори
до 27 преди 2 седмици
Невероятен цинизъм! Руснаците най-редовно удрят по цивилни обекти. Украинците не разполагат с достатъчно пво системи, за да свалят всичко. Нали точно това обяснява и Зеленски? То е ясно, че вие не обръщате никакво внимание на думите му, защото в това време сте заети да му се подигравате, но просто е адски цинично хем да му се присмивате, че иска отбранителни оръжия, хем да обвинявате украинците, че не могат да се защитят. А Путин е доказан терорист по всички норми на международното право!
23
9
 
5
 
! Отговори
do 25 преди 2 седмици
Ако по болницата беше стреляно, някъде там щеше да има кратер, голяма дупка, влъбнатина в земята. Такова нещо не се видя на никои кадри от произшествието. сградата е засеганата странично и има купчина отлкомки. Сградата е засеганата от дефектирала ракета, много вероятно, от "защитата". не е първият случай. Руснаците всеки ден гръмват някъде нещо. Защо украинците мълчат за жертви?
22
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оглушително мълчат за руските удари по детската болница в Киев. Иначе говорят за морал и ценности... Потресаващо лицемерие. Гнус ме е и от двамата.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дядо Влайчо, истиннски свят човек, мъченик за вярата и провидец (1894-1981), е казал, че България БЛАГОДАРЕНИЕ на религиозните, на православните общества, няма да влезе яъв война, въпреки големите катаклизми, които ще настъпят. Обърнете внимание: Той говори за основната роля на религията през време, когато църквата в страната ни е умишлено изтикана на абсолютно заден план (меко казано). Хората трябва да знаят за дядо Влайчо, а църквата е добре да хо канинизира за светец.
20
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трима слуги на Русия,трима иббрикчии. --- Само една е слугинята, но е много вярна.
19
6
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 седмици
ДОГАН ЗАПЛАШВА БЪЛГАРИТЕ С ВОЙНА И ЕТНИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ!
18
10
 
14
 
! Отговори
БОГ Е В МЕН.... преди 2 седмици
....И ИЗОБЩО НЕ Е НУЖНО ТОЯ САТАНАИЛ , ДА МИ ГО ПРОПОВЯДВА С РУСКАТА СИ ЛЪЖЛИВА УСТА....ХАХАХА
17
3
 
7
 
! Отговори
до преди 2 седмици
Най - голямата секта е на ислямистите на Доган.Заплашиха с война днес.
16
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЯМА ДА СТЪПЯ В БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА, ДОКАТО ТОЯ "САТАНАИЛ" Е В НЕЯ....ХАХАХАААА
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обществото е проядено от Секти - Сектата на Сциантологията на Партия Величие
14
11
 
15
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
ОПАЗИЛ МЕ БОГ--- ДА РАЗЧИТАМ НА ТИЯ ДВАМАТ ЯВНИ РУСКИ ДУПЕДАВЦИ И ЛИЦЕМЕРИ!!!!....НЕ НАМ....НЕ НАМ.....ХАХАХАААА