Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции

Здравето на пациента не ги интересува, а усвояването на средствата
31 юли 2024 16:00, Елка Василева
112
Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции
Снимка: архив, БГНЕС

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена.

За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса.

Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът.

Идват пациенти, които повече от 2 години се лекуват в различни медицински звена или в едно, като през това време дълго време се усвояват клиничните пътеки и се издърпват парите от Касата, разказва проф. Шишков. Така, попадайки в неговата клиника, подобен пациент "вече трудно може да бъде опериран или лекуван радикално".

По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Болни с рак, при които е можело да бъде направена операция за смяна на пикочния мехур, са били лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт, изтъква проф. Димитър Шишков.

У нас операции за смяна се извършават единствено в ръководената от него клиника, като вече има над 700 оперирани – успех, който е на световно ниво, подчертава той.

Урологът смята, че вместо това се правят "осакатяващи операции".

"Когато дойдат тези пациенти, вече оперирани, те задават въпроса – а сега може ли да ми направите нов мехур? Не, не може."

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция, смята урологът.

"Явно здравето на пациента не ги интересува. Интересува ги усвояването на средствата", прави равносметка проф. Шишков и обобщава - наблюдава се като тенденция печалбарството.

Системата на клиничните пътеки, делегираният бюджет и постоянното разкриване на нови болници води до голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена, коментира специалистът.

"Делегираният бюджет, тези т.нар. клинични пътеки, които са единствени в целия свят – защо всички се отърваха, а ние не? Защото само оттук може да се контролира потокът от пари. Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът", казва проф. Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
Largo преди 1 месец
Тоя от Пловдивската клиника да не приказва много защото преди време срещнах един човек където хем му взели сума ти пари за операция на тестиси и на края му казали , че имал разсейки и ще мре , демек много добре са знаели , че няма изход ама са му взели сума ти пари за операция и на края ама ти имаш разсейки като преди това се правят изследвания и знаят много добре ще го бъде ли или не мръсни гадове крадливи .Защо не каже колко пари струват тия операции и дали хората могат да си ги позволят ?
93
1
 
2
 
! Отговори
баба Кера преди 1 месец
Добре, че в Пловдив не източване здравната каса и не дръпвате паричките по всички възможни клинични пътеки. Ако в другите градове ги лекуват по 2 години "неправилно" , в Пловдив за по-малко от година ги пращате на оня свят
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отвратително е да си правиш реклама и да правиш антиреклама на други за сметка на пациетнти. Това виждам в тази статия.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такива "лекари" ще имат резервирани места в Ада, гарантирано!:/
90
0
 
5
 
! Отговори
Добродушен преди 1 месец
Според мене парите от пътеката трябва да се отпускат след пълното възстановяване на пациента.
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че има такива които да го кажат , защото повечето си мълчат.Цялата система с личните лекари е сбъркана и излишна .Медицина в България няма тя е търговия, истински лекари са малко, защото няма закони няма осъдени не им се търси сметка.Затова се лекуват в Турция -който има пари, който няма ще си мре тук.
88
0
 
8
 
! Отговори
ВАРНА преди 1 месец
НЯМА КОНТРОЛ ВЪРХУ ТЯХ, ВСИЧКО ЖИВО КРАДЕ И КРАДЕ, НЯМА ХОРА , ХОРА ИМА, ЧОВЕЩИНА НЯМА, АЛЧНИ И ЗЛОБНИ И ЕГОИСТИ.
87
6
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Всичко е възможно плащате си и слагаме нов пикочен мехур. Държавата няма пари обаче и не покрива Ние не сме благотворителни дружества. Какво трябва може до утре да дискутираме ,колега ,*** в МЗ да 95% от ТЕЛК са фалшиви.10% от стигат да спрете и ще има добро лечение и комфорт за всички истински болни.
86
3
 
9
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Абсолютно вярно казано
85
2
 
24
 
! Отговори
Пациент преди 1 месец
За съжаление е точно така. Ужасно е да гледат на теб като на поредната пътека. Назначават ти възможно най-много химиотерапии, лъчетерапия и процедури....Никой не ме е питал: Как си?Как се справяш?...А диагнозата е ужасен бич както за мен, така и за всичките ми близки.Все по-трудно е да ВЯРВАШ в доктора и екипа му.
84
12
 
8
 
! Отговори
az преди 1 месец
Не СДС шайката, а шайката на ДС и КГБ, която управлява тази kocina.
83
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо пациента плаща за алчността на простотията??? Да ги махнат тези пътеки,да ги видим колко са велики.....
82
6
 
32
 
! Отговори
Дано има Господ! преди 1 месец
СДС-Шайката ни наложи англо-краварската здравна система, даваща възможност безнаказано да се краде от народа чрез т.н. "Здравна каса" и в същото време прокуди най-кадърните,най-опитните и най-сърцати медици чрез обезценяване на труда им, ниските заплати и пенсии.Голяма част от сегашните ни медици са жалки търгаши. За жалост, по- голямата част от СДС-идеолозите все още са живи и охолно си живеят като злокачествен тумор в именията в България и по света, и харчат откраднатата народна пара
81
6
 
20
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
СДС-Шайката, разпространител на СДС-Чумата прокуди най-образованите и най-кадърните ни специалисти, включително и лекари, чрез унищожаване на материалната база и унижавайки ги с ниски заплати , и пенсии, за да краде и безчинства безнаказаното, превръщайки ги в роби по света: келнери, болногледачи, земеделски работници във "великия" и"прогресивен "Запад ".
80
3
 
41
 
! Отговори
От лошите преди 1 месец
Храни и напитки все по-често хората се разболяват от рак! НО ТАЗИ СТАТИСТИКА НЯМА ДА Я КАЖЕТЕ НАЛИ?
79
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да си лекар трябва сърце, все пак са там за да помагат на хората. Миналата година направиха жестока операция на роднина, знаейки, че прогнозите са зле и няма смисъл от операцията. След тази операция не стана, след 10 дни почина, а можеше да има поне още 6 месеца със семейството си.
78
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега на доктор Шишков колегите от докторската мафия ще го разсипят и изкарат некомпетентен.
77
3
 
11
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
До Емигрантза съжаление точно така - народа изобщо не мисли и си заслужава съдбата !
76
2
 
32
 
! Отговори
Изроди преди 1 месец
Някои "лекари" са такива. Преди 13 години в клиниката по изгаряне на Пирогов искаха да правят операция на сина ми, тогава на 1 годинка и 8 месеца, която беше абсолютно излишна. Искаха ни 2000 лв. и после щяха да ни обречат на години ходене по мъките. Това не са лекари, а из.... Роди. Е има и лекари, които са хора, на които съм безкрайно благодарен.
75
0
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Между другото, хабилитираните медици- професори, доценти,началник отделения почти не работят към НЗОК. Кеш, Кеш. Мъни.... Мъни...!