Битката на доброволеца: Тежко пострадалият Светльо борил огъня с водоноска

Състоянието на момчето остава критично
19 юли 2024 14:27, Красимир Ангелов
85

Критично остава състоянието на 19-годишния доброволец Светослав Димитров, пострадал при гасенето на пожара в Сакар.

Лекарите полагат всички усилия да спасят живота му, като към настоящия момент са осигурени необходимите количества кръв и кръвна плазма. 

Кореспондентът на БГНЕС и БНТ Иван Янев става свидетел на тежкия инцидент.

"Бях там в качеството си на журналист, отразяващ един от най-големите пожари през последните 20 години у нас. Пожар, който се разпростираше на над 120 000 дка. Инцидентът се случи между село Щит и Райкова могила, когато нашият екип преминаваше през този район. Точно в този момент огънят излизаше на пътя. Имаше доброволци от селото, които със собствената си техника бяха излезли да помагат на пожарникарите. На едната водоноска беше качено това момче, което поливаше с един маркуч и следеше огънят да не прехвърли пътя", разказа Янев за "България сутрин".

По думите, когато огънят е бил вече нависоко, момчето е започнало да маха на екипа да минава по-бързо.

"Ставаше опасно и за нас, ние преминахме и явно след това се е случило това нещо. Вдигнал се е висок пламък, обгорил го е, паднал е от водоноската и за съжаление, е с много изгаряния. Те са трудно съвместими с живота, но се надяваме, че ще има сили да се справи. Той е на 19 години, младо момче е. Той е доброволец, дядо му живее в село Щит, а самото момче живее в Свиленград", поясни журналистът за Bulgaria ON AIR.

Иван Янев смята, че държавата е длъжна да се погрижи за живота на пострадалото момче.

"Главчев заяви, че е говорил с министъра на здравеопазването и има неговото уверение, че ако се наложи, ще бъде преместен в "Пирогов". Най-вероятно и аз дължа живота и здравето си на това момче, защото той ми даде сигнал, че трябва много бързо да премина. Ако се бях забавил, можеше и аз да бъда в болницата", призна журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Преобладаващата част от "младежите" и не само се водят само живи ,в действителност са в "будна кома" и техният живот е безсмислен и много често убиват същите светлите деца на България.Едно рядко срещано явление в скотското съществуване на хората ,като това светло момче ,което носи точното си име Светослав рискува собствения си живот ,спасявайки други хора и се намира в критично състояние.Защо и тук доброто е наказано?!А ,може би това дете е родено да дава светлина,която липсва в душите на хората
73
0
 
1
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Ами на 19 са деца без житейски опит.По зрелите хора трябва да им охлаждат поривите на мъжественост. А те му дали водоноска и ако оцелее ,добре...В нормалните страни доброволците се обучават дълго време,не се юрват кой с каквото намери подръка да дества по собствено осмотрение.А и другите 40 годишни минали покрай него и си спасили г.за а не се сетили да го махнат от там.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички жълтоватеници от ППДБ да ги пратят да гасят , а не да лежат по жълтите паввета. А кмета им Васко ухото прави изложба на пожарникарска техника вместо да я прати да гаси пожарите.
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ няма армия. Младежите отказват да служат. Когато се въведе задължителна военна повинност от поне една година ще имаме армия от около 25 000 души, което е един набор момчета.
70
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а армията къде е. да не са я пратили в украйна, че до доброволците опряхте... бемти държавата
69
7
 
5
 
! Отговори
ядосан преди 1 месец
Пожарникаря Тиквун да излезе от зайчарника и да го видим колко струва. Проклет да е, той ни доунищожи!!!
68
3
 
3
 
! Отговори
питам преди 1 месец
кога ще влезат в затвора тези, които ни оставиха без тежка техника? Да се молим за момчето!!!!!
67
1
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 1 месец
Няма сърце по-силно, от това на доброволеца. Нека всички лентяи на държавна хранилка се замислят. Дано Господ бди над тази душа!
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДАЛИ ТЕЗИ ЖУРНАЛИСТИ, СИЕРДЖИИ НЕ СА ОТВЛЕКЛИ ВНИМАНИЕТО НА МОМЧЕТО И НЕ СА ГО ЗАБАВИЛИ В РЕАКЦИЯТА.
65
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Сьгласен сьм с христо за което е прав е прав
64
6
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Какво ревете, че няма техника бе? Нали ВИЕ гласувате за ЕС и НАТО и евроатлантизъм? И преди години имаше проблеми, но нали уж сега трябваше да сем 35 години напред? ПП. Когато преди много години имаше горски пожари, Русия прати самолет да гаси. След като кабинентът Борисов оплю помощта и ПАК имаше горски пожари, Русия не прати самолет, а от ЕС ни казаха да чакаме да изгори, пък щели да пратят експерти да оценят щетите. Факти.
63
1
 
16
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
И да отцелее силно обгорял , какьв живот ще има това младо момчеНе вкусил още животаСтрашна трагедия - изгорелите имоти на хората , все някак може до -20 г може да си вьзтановят евентуално хората с работа на 2 места помощ от роднини за строителство кредитиАма на това момче кой ще вьрне живота и младостта
62
3
 
21
 
! Отговори
гражданка преди 1 месец
......""Главчев заяви, че е говорил с министъра на здравеопазването и има неговото уверение, че ако се наложи, ще бъде преместен в "Пирогов"..... АМИ ХАЙДЕ ДЕЕЕ, РАЗМЪРДАЙТЕ СЕ И ПРЕМЕСТЕТЕ ДЕТЕТО, И ГО СПАСЕТЕ....***, ако беше някой от ония 240...мале мале, досега щяха да се юрнат всички. Горкото момче, дете още, дано оцелее, ...
61
2
 
9
 
! Отговори
жалко преди 1 месец
Но това е истината.Щом вършиш опасна работа,трябва да си готов и за най-лошото.Не искам и да си представям ужаса на това момче ,щом се събуди и види изгорената си плът.Е това е герой който се брани и бори,а не тея които се запалиха по политически причини-те са чисти откачалки на Баци електората.
60
2
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Помня заради пожарите ни вдигаха по тренировачни тревоги - примерно в -1 през ноща , завиват сирените и по високо говорителите на плацаКомандира сьобщава - учебна тревога - пожар в склад -1 за боеприпаси - кофпомпи , пожарогасители , ония дьрпат шланговете - другите търчат с чували пяськ да гасят -запалено масло , бензинСлужилите в триьгьлника помнятРотния засича с хронометараАко си под нормата - другата вечер наново
59
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма я вече онази България,подготвена във всяко отношение!Всичко разпродадоха,подариха,разрушиха.Проклети да са!
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е противовъздушната отбрана на София?Питам,но отговор не искам!
57
1
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Стига бе всички - мтлб та ли са раздали в моето поделение бяха - 40 броя и танкове около - 30 в ход и -10 май стояха за части брак Самоходнкте артилерииски установки на бронирани машини май бяха -20 нови от ссср - бмп -2 , 3 и -23 , бетеери , брдм , кщм - на колела не помня колко са били но поне -20 е имало+ 5 цистерниГоворя за елхово незнам колко са били в грудово и средец
56
0
 
16
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Жалко за момчето ще му отиде живота - за нищо , че е опитал да спаси нещо да помогне на хората
55
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90 бронертанспортьора подарихме на Македония преди години с резервни части и гориво и те ги продадоха на африканска страна.Те вършат страхотна работа при наводнени,защото са високопроходими и по суша и по вода..Другите ги подарихме на Украйна.Сигурно вече са скраб.Емтелбетата обаче с монтираме на гребла можеше да се използват за направата на просеки и изолиране на огъна.И тях подарихме.Сега чакаме помощ ,ама няма.Само чехите и турците помагат.Извода за вас!