Кои фактори ще са решаващи при избора на БГ еврокомисар?

Баланс между половете, география и политика са едни от тях
2 сеп 2024 19:23, Инна Ангелова
7
Кои фактори ще са решаващи при избора на БГ еврокомисар?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съставът на новата Европейска комисия ще бъде напълно ясен в най-добрия случай до два месеца, тъй като след номинациите от страните членки, започва сложен и дълъг процес по изслушване и одобрение на кандидатите. Спекулации са, че българският еврокомисар ще поеме ресора за регионална политика; за момента няма официална информация по въпроса. От всички държави България единствена предложи мъж и жена като кандидати - Екатерина Захариева и Юлиан Попов. Това коментира д-р Борислав Мавров, програмен директор на Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Твърде рано е да се говори какво би могла да получи България [като ресор]... При определянето на това кой какво ще получи са намесени много фактори. Говорим за един изключително сложен за редене пъзел. Безспорно един от факторите, които определят разпределението на позициите, е значимостта на страната - нейното географско разположение, дали е стара страна членка, дали е от Централна и Източна Европа." Значение ще има и желанието на ЕК да разпредели позициите по-балансирано между мъже и жени, като се очаква страните, които са номинирали жени, да получат по-големи по тежест позиции, каза Мавров.

"Третият много важен фактор са политическите семейства. Номинациите се правят от правителствата на страните членки, но процедурата е дълга и най-ключовият момент са изслушванията на бъдещите комисари пред ресорните комисии в Европейския парламент, а после от цялата пленарна зала в Страсбург."

И двамата български представители са много солидни номинации, каза Мавров.

Процедурата по излъчване на кандидати затрудни изпълнението на идеята всяка държава от ЕС да излъчи по двама кандидати - мъж и жена. Някои страни членки твърдо заявиха какво портфолио искат да получат и са излъчили най-силния си кандидат, който често е мъж; в други случаи комисари от първата комисия на Урсула фон дер Лайен са предложени отново.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Политика
Не може да има две регистрации на една и съща партия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
партията която го подкрепя да е член на енп това е условието така че кандидатътна герб без да е специалист ще стане еврокомисар по полит назначение
6
0
 
0
 
! Отговори
МИТРОФАНОВА преди 1 седмица
ПОЛУЧИТЕ ТО ЧТО Я ХАЧУ. ЗАДУНАЙКАЯ ТАКАЯ.
5
1
 
0
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Да приветства неспирната мигрантска вълна, да подкрепя украйна и раздаване на кинти и оръжия, да мрази путин и всичко руско, а също така опърничава Унгария воглаве с Орбан, да спре да ползва кола, да замезва с червейчета, да не се топли зимъска, за да не трови въздуха, винаги да подкрепя каквото си наумят началниците, дори когато това е в ущърб на страната му, но в полза например на германия. С една дума, безгръбначно.
4
1
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 седмица
Той трябва да е хилядапроцентов евроатлантик, да се събужда и заспива, благославяйки гениалния Зеленски и ругаейки гадния Путин. Трябва внимателно да попива всяка дума на Урсула и останалите по-заслужили от него урсули и ежеминутно да благодари на съдбата, че му е дала шанса да се докосне до подобни величествени политически фигури.
3
1
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 седмица
Българският еврокомисар в никакъв случай не трябва да има собствено мнение. Той трябва да е анонимно винтче в добре смазаната евроатлантическа машина. Той има правото да си отваря устата, само ако е готов да повтори всяко клише, спуснато от Брюксел и/или Вашингтон.
2
1
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 седмица
Българският еврокомисар няма да бъде човек. Това ще е празен съд, в който евроначалниците ще наливат каквото си искат съдържание. Затова казвам, че няма никакво значение как ще се казва българският еврокомисар. Няма значение дали ще бъде мъж, жена или xepмафродит. Говорим за субект без всякаква субектност, както би се изразил почетният председател на ДПС Може да знае десет чужди езика, а може и нито един да не владее. Може да има петнайсет дипломи, а може и нито една да няма - без значение. Единственото, което има значение, е да бъде верен на шаблоните, спуснати от началниците.
1
1
 
0
 
! Отговори
цитат преди 1 седмица
Българският еврокомисар няма да бъде човек. Това ще е празен съд, в който евроначалниците ще наливат каквото си искат съдържание. Затова казвам, че няма никакво значение как ще се казва българският еврокомисар. Няма значение дали ще бъде мъж, жена или ***. Говорим за субект без всякаква субектност, както би се изразил почетният председател на ДПС Може да знае десет чужди езика, а може и нито един да не владее. Може да има петнайсет дипломи, а може и нито една да няма - без значение. Единственото, което има значение, е да бъде верен на шаблоните, спуснати от началниците.