Калин Стоянов: Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали

BG Alert не се е задействала, тъй като нямало мобилно покритие
19 юли 2024 19:58, Нели Христова
26
Калин Стоянов: Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с пожарите постепенно започва да се подобрява. Това каза в ефира на БНТ вътрешният министър Калин Стоянов. "Към момента, както и през целия ден, на територията на пожарите работиха изключително много служители от различни инстититуции", уточни той.

27 екипа на пожарната са били на територията на пожарите, жандармерия със 7 екипа, много техника, както и водометни машини, уточни той.

"Освен това, много служители от "Гранична полиция", Министерството на отбраната (МО) бяха със 150 служители, работихме и с двата хеликоптера на МО, както и с двата на колегите от Чехия. Работим също с 4 булдозера, както и с водоносни машини, които бяха осигурени от МРРБ. Към момента няма опасност за населените места, предотвратихме това, че нямаме жертви, нямаме и пострадали хора и ситуацията постепенно се нормализира", каза още Стоянов.

"Действително има щети, но приоритет за нас е, че няма жертви и пострадали. На първо място са животът и здравето, а след това е имуществото", отвърна вътрешният министър на въпрос за изгорелите домове на някои от хората в ямболското с. Воден. И добави, че опитни пожарникари му казали, че такова нещо не са виждали.

Ще направим всички анализи, но ми бе докладвано, че в деня, в който пламъците обхващат село Воден, то от всички страни е било заобиколено от пламъци. Много жители отказаха да се евакуират и бяха изведени принудително, напомни пак Стоянов.

И коментира, че дори системата за ранно оповестяване BG Alert да е сработила, то много хора не са искали да напускат домовете си. Тя обаче не се задейства.

"Тук, на място, на пожара, реално няма покритие на мобилните оператори", каза Стоянов за проблема. И напомни, че нямало и ток. Обясни, че е убеден, че в бъдеще със системата няма да има проблеми.

Помощта по Механизма за гражданска защита от ЕС бе поискана навреме, но е тромава процедура. Това не става с едно телефонно обаждане. Задействахме я навреме. В първите дни владеехме положението, каза вътрешният министър по повод коментарите, че късно сме поискали хеликоптери и самолети от страните членки на ЕС.

За последното денонощие е имало над 300 сигнала за пожари. А в момента евакуация не се налагала никъде. По-сериозен е пожарът в района на Беклемето, но той е далеч от населените места, добави министърът.

И каза, че на терен има и множество доброволци. Апелира да спазват правилата и инструкциите на пожарникарите. Стоянов бе категоричен, че за МВР е приоритет да се вземат самолети или хеликоптери за гасене. Той припомни колко е тежка процедурата с обществените поръчки. И посочи, че в МВР има много направления, в които трябва да има обновления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Вижте техниката на колко години е . Иначе си попълнихте парка със скъпи автомобили, сигурно комисионните са добри а господин Стоянов
24
1
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
С БМВ може ли да се гаси пожар?Няма ли кой да пита какво мерки против пожари са взети предварително?Според мен по селата няма вода по чешмите,камо ли да има някаква подготовка за борба с огъня.Журналистите и те са съучастници,като не задават правилните въпроси.
23
1
 
5
 
! Отговори
Калинке преди 1 месец
Какъв е тоя ланец на нежното ти вратле?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 18 Той не е член на ГЕРБ. Дали му дърпа конците Буци е отделен въпрос. Той си има "герберчета" които са му лоялни без да са. Факт е, че Калин Стоянов беше назначен първо от ПП/ДБ, а после Гламчев го остави и в неговия кабинет, въпреки очевидното несправяне още тогава със задачите си! Не мисля, че е член на ГЕРБ, но пък може и да го контролира някой от ГЕРБ. Все тая общо взето!
21
1
 
14
 
! Отговори
до 18 преди 1 месец
Точно от ГЕРБ е - лична протекция на Тиквата. Както и Главчев, колкото и да се прави на независим. Конците им се дърпат от Зайчарника.
20
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
То е ясно, че може да има щети. Въпросът е дали е могло да се предотвратят. Всички видяхме кадрите, когато хората бягаха сами, а държавата я няма. И в момента репортер разказва точно това по една от телевизиите, че е могло да се предотврати. Вместо това Главчев ни увещаваше, че проблем няма. Типично поведение на политик.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такива пожари, щети, разрушения да излезе мвр министъра и да изтърси, че нямало пострадали и все едно всичко било "ток и жица". Ама те преди малко съобщиха за друг пламнал пожар!
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ами той не е в ГЕРБ, но и без да е в ГЕРБ е мазен и неприятен.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с това "нямало пострадали". Пострадали има много! Тези си живеят в собствен свят. Нали заплатката им върви. Автомобилите там. Ходи на кино.. Май е попрекалил с филмите! Идва време за изтрезняване.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо всички неприятни и мазньори са в ГЕРБ ?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че могат да избягат, защото не са в небостъргачи!
14
1
 
15
 
! Отговори
Друг път преди 1 месец
Калинков, хванахте ли кой подпали Родопите? Това не е.от високите температури!! Стига сте лъгали! Оставка за несвършена работа!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка бе, герберастко-депесарски слуга.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Базите няма ли да помогнат с хора и техника? Нали бяхме "партньори"? Да ни имам партньорите ...
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бгто алерт няма да задейства никога, това беше парлама за да се присвоят парите, ганйовски тарикатлък
10
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искаме да гледаме интервюта, искаме да видим едно - ОСТАВКА!
9
3
 
21
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Преди малко ГлаВОЧЕВ,сега и другата калинка на Суджука! Отбор нагли плиткоумници!
8
3
 
22
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Нема ток, нема вода, нема мобилни оператори... Колония, не от третият а от четвъртият свят е юрохейтелажка майка България... ===)))
7
4
 
14
 
! Отговори
башибозука запали бг преди 1 месец
А толкова животни дето изгоряха.След пъкленото си дело в подпалването на страната младежкото ДПС днес победоносно влязоха и в столицата.А глуповатите медии даже не виждат какво стана и смятат това за Пеевски опорки.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приоритет ми е амкането , нe cpaнe..o , така си е де .