Конституционният съд хем овласти президента, хем оряза правомощията му

Няма доволни от решенията му, смята Екатерина Михайлова
28 юли 2024 12:25, Петър Бойчев
76
Конституционният съд хем овласти президента, хем оряза правомощията му
Снимка БГНЕС

Измененията в основния закон не бяха само по отношение на съдебната система, а и на служебната власт. Конституционният съд (КС) възстанови някои от правомощията на президента - остави това за служебното правителство, но му възстановиха права да връща назначения в съдебната власт. Но реално се случва отнемане на правомощия от президента с оставането на измененията за служебното правителство.

Това коментира бившият депутат и преподавател по конституционно право Екатерина Михайлова пред Нова ТВ. Очаквано бе решението на КС, защото много от въпроси, когато бяха дискутирани в конституционната комисия, се говореше, че могат да отпаднат. Разочароващо е и, защото по много малко от нещата съдиите имат единно мнение, посочи тя.

Най-общо можем да разделим възраженията в две групи. Едното е, че текстовете не са прецизни, създават възможност за различно тълкуване. Второто обаче е свързано с това, че КС ни казва, че част от тези промени не могат да бъдат извършени от обикновен парламент, а от Велико народно събрание, и се базират на едно решение от 2009 г. на съда.

Аз въпреки това смятам, че дали мандатът на главния прокурор е не 7, а 5 г., не е драматично и не е промяна във формата на държавното управление. В общи линии няма доволни, освен прокурорите, поне по това, което съм прочела, каза Михайлова.

Ако може да няма Велико народно събрание, ще е по-добре. Не знаем какво ще излезе. Ако има добронамереност сред политиците, по решението на КС, което е разписано като пътна карта - по нея могат да се направят тези промени, посочи тя.

Решенията на КС засягат политическите институции и няма как да няма отговор от политиците. Съдиите там се назначават от политици и президент, има само 1/3, която е от независимата съдебна власт, напомни бившият депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
азггжжттт преди 1 месец
Реформата в Съдебната система категорично може да се случи само при едно условие най-напред да се разследва всеки един магистрат следовател прокурор съдия по какъв начин са станали такива
46
0
 
0
 
! Отговори
Лгжжъгожтттчфгжо преди 1 месец
Ясно е за всеки здраво мислещ че президента за когото са гласували мажоритарно повече от 50% от гласоподавателите е категорично по-демократично да съставя служебно правителство в сравнение с безпаметната промяна на американските *** да управлява служебната власт човек за когото въобще не са гласували хората а е монтиран на някаква служба от шепа продажни политици с нищожна подкрепа от гласоподавателите В случая с Главчев кадър на ГЕРБ и управляван от Бойко Борисов
45
0
 
0
 
! Отговори
Фют е трол преди 1 месец
Точка!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голяма наглост и простащина едва ли можем да видим от някой наричащ се съдия. Съдиите не са законодателен орган, но очевидно с ниво на грамотност на *** им е трудно да го осъзнаят. Когато правиш редакция на закон, кое "да" и кое"не" ти по същество създаваш нов закон. Та в този ред на мисли е недопустимо разни *** да си позволяват подобна волност, но да не забравяме, че онова подобие на жено - Деса Тъпеса е внедрена точно затова.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 40, ПП-ДБ не са измамени, те се надяваха че ще овладеят всичко и ще управляват чрез служебните правителства докогато си искат, по думите на Василев от записите, ще папкат и после по островите, но човек предполага, Господ разполага, излязоха неблагодарници
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вместо да му извадят очи му изписаха вежди, сега не отговаря за никакви служебни премиери и правителства, организира приеми, прави заявления, критикува, а борисов непрекъснато се обяснява за служебния си премиер главчев, пеевски също, ходи на официални посещения в президентски дворци и резиденции, изобщо си живее живота
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долния правилно са те изтррили защото май не гласуваш. Иначе си прав.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От пръв поглед се вижда че всичко е нагласено. Вкл. и това че високото заплащане в обществения сектор е вид зле прикрита форма на корупция на всички нива по принцип.
39
1
 
4
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 месец
Абе защо ми изтривате коментарийте !?!?!?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко стана да е изгодно за Герб и ДПС. В тяхна полза е решението. ППДБ са измамени , останалите разочаровани а суверена потуррчилянчен/поробен без право на мнение и глас .
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този съд трябва да се премахне или да се избира от народа. Сега хем е назначен хем командори.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неможачката не е ли и тя професуратка. Или е само пррост член неакадемичен .
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма смисъл изобщо да се коментира въпросния КС! Разглеждат едни и същи въпроси,позовавайки се на едни и същи членове от Конституцията! Накрая шестима решили ЗА,а другите шестима НЕ! А уж по правило всичките трябва изхождат от закона! От решението на КС е видно,че не законите,не доброто за БЪЛГАРИЯ и НАРОДА ни е водещо при вземането на решения,а политическите пристрастия на съдиите! Този съд е напълно ненужен и безполезен,напълно напразно ни струват огромни средства за нищоправене! Да се махат!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравих Атанас Атанасов хахахахаха
33
0
 
7
 
! Отговори
До тутанкамон преди 1 месец
Промените в конституцията бяха приети с гласовете на ГЕРБ и ДПС.ПП-ДБ не можеха да прокарат нищо сами.
32
2
 
7
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 34. Само да припомня, че времето на ДС службите отдавна мина и като свободен човек мога да изразя мнението си гласно, без да ми е през *** за твоето. А дали е трябвало или не е трябвало да се раждам, не виждам да си новия месия, който раздава живот или смърт......
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В активната политика са най-ниско образованите политици от бившия СДС. Те са Надежда Михайлова, Йордан Цонев и Александър Йорданов (не Екатерина Михайлова)
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сметките на Депелян са прозрачни - като се махне Радев ще променят пак правомощията. Но Депелян не знаеше, че в скоро време Доган ще го занули
29
3
 
10
 
! Отговори
Тутанкамон преди 1 месец
С орязването правомощията на президента и създаването не ,, безотговорност,, и некомпетентност на служебните правителства ПП доказа колко са вредни и слаби управляващи . Черешката на тортата беше техни министър председател излагаш ни пред цял свят и личност без характер....
28
5
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 41. А останалите партии приеха ли с достойнство мястото си на изборите? Или с менталните си мечти да бъдат първи, сринаха всичко. Избираме ги да съставят правителство, а после нека бъдат опозиция. Скоро няма да имаме правителство и ще продължим да губим евросредства. И ще си мечтаем да ги стигнем румънците.