Христо Панчугов: Радев е заел позицията на спасител

Смята, че само той може да спаси политическата система
Обновена: 19 авг 2024 13:31 | 19 авг 2024 13:31, Гергана Попова
14
Христо Панчугов: Радев е заел позицията на спасител
Снимка: БГНЕС

Сивата зона на отношенията парламент - президент по време на периода между редовни избори и служебен кабинет очевидно продължава. Това каза за БНР политологът Христо Панчугов, след като номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева предложи състав на служебен кабинет, а заради присъствието в него на Калин Стоянов отново като вътрешен министър президентът обяви, че няма да подпише указа, а изборите се отлагат.

"Ремонтите на Конституцията не са успели да подредят този и без това достатъчно неясен текст, което отваря огромно пространство за отиграване и от двете страни. Имаме очевидно вземане на позиции, обслужване на лични интереси на всяка една от институциите и личностите вътре, които са част от тези отношения, вместо истински опит да се подреди процесът и в крайна сметка да мине безпроблемно и някаква будещо доверие у българските граждани процедура по избиране на следващия парламент".

"Очевидната причина, която е най на повърхността, е необходимостта да се отбележи малка победа. Президентът отдавна е заел позицията, в която в България не се провеждат честни и свободни избори, според която българската партийна и политическа система са в разпад и съответно той е единственият, който може да я спаси. От тази гледна точка - да се поддържа усещането за откраднати избори, за манипулиран вот, който идва по линия на държавната власт, обслужва изцяло и единствено президентската институция. Който и да е назначен за служебен министър в рамките на следващите 2 месеца в МВР - една от най-закостенелите, нереформирани и дълбоко потънали в свои собствени правила на поведение системи, може да обърне ситуацията така, че всъщност - ако някой до този момент е манипулирал изборите, той да не може да ги манипулира в рамките на следващите 2 месеца, е трогателна сама по себе си", каза Панчугов в отговор на въпрос защо в толкова важен Калин Стоянов.

По думите му, най-големият губещ накрая е самият изборен процес и българските граждани.
Панчугов е категоричен, че системата на вътрешните работи трябва да бъде реформирана и истински да се стигне до дъното на зависимостите. За се случи това, е необходим както системен подход, така и стабилно управление.

Според него, в този парламент като че ли липсва кондицията да се противопостави истински на президентската институция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Политика
Калин Стоянов: Категорично няма да отстъпя!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Ами само той може да е спасител в момента... други няма засега....
11
3
 
5
 
! Отговори
митко преди 3 седмици
Герб и Дпс са престъпни групировки.Първо съд и затвор.След това всичко останало.
10
13
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 седмици
Нищо подобно Панчугов, президентът показва на практика колко "ефективни" и "полезни" са поправките на Деса магистратска, Ат. Славов и титанът на юридическата мисъл брадат Ристьо! Да не забравяме обаче, че всичко това се случи и с любезното съдействие на харвардските парапети измамници! А Радев...той остава единствения, който брани България и националните й интереси от всички останали национални предатели!
9
11
 
17
 
! Отговори
Стига бе, преди 3 седмици
...Разединителят на нацията можел да спаси системата, щото изборите не били "честни"??? Всички ли трябва да забравим "Алла-балата " с Президента ? Повелителят на машинките на Мадуро бил честен? Особено , когато кешът не спира по Пътя на Копринката!
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички са спасители, даже и Ленчето..
7
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако РР ще ни спасява да си връзваме камък на шията направо.----На кой адрес да изпратя въжето? Без пари!
6
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако РР ще ни спасява да си връзваме камък на шията направо. Рундьо е вредител, но сега настъпи мотичката.
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БОРИСОВ ВМЕСТО ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ ГРАДЕШЕ РУСКИ ПРОЕКТИ
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кое спасява на никои не е ясно :)
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
15 години хората чакаха герб и борисов да ги спасят, но борисов предпочиташе да пълни чекмеджета и да издига некадърници
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
а борисов е заел мястото на конспиративен мишок диверсант
1
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПРАВИЛНО Е ПОСТЪПИЛ!