Колко може да се отлагат предсрочните избори?

Проф. Екатерина Михайлова: Дотук няма нарушение на Конституцията
19 авг 2024 15:27, Гергана Попова
43
Колко може да се отлагат предсрочните избори?
Снимка: БГНЕС

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това каза за БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.

"Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, са тези, които трябва да вземат решение", добави още тя.

По думите на проф. Михайлова дотук няма нарушение на Конституцията.

"Все пак трябва да се намери изход от тази задънена улица", добави тя.

"Безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е! Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции", коментира още Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Политика
Първан Симеонов: Главната въпросителна в кризата е Борисов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
до 16-ка преди 4 седмици
Много си бил зле в училище ,щом не знаеш ,че ние българите не правим нито революции, нито граждански войни и барбар Петко магерето и той тръгнал акъл да дава с мъжете))
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има нарушение на Конституцията, извършено от руския агент Радев - Рундьо, ама не ви стиска да му го кажете и да го импийчнете...
15
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 4 седмици
Може да се отлага до 31 декември и всички под строй на избори..в новата2025 с нов кабинет и министър..тъй трябва да стане.
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, на практика сме в гражданска война вече.Тече един период, в който самозабравилия се Радев (тип чеушеску) може да бъде арестуван като изменник на родината от МВР.Доган също трябва да го хванат.Иначе почва война до седмица две.То не случайно и Доган подпали страната, младежите талибани палеха селата и горите, докато гражданите си почивали на море.Доган каза:Аз Косово като детска градина си я мисля, ако реша да ви подпаля Бг, от 20 г го казва.Проклятието на България.Радев е просто б...к.
13
0
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 4 седмици
Е, все пак тя стана това в последните десет години. Със сигурност е правила грешки да тича по ъкъла на бракоразводника от Пловдив. Ама спомни си и ти какви мизерии си правил като млад.
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев запали война в бг! С какво толкова му пречи Този човек?! Че не се кланя на ДС Рашко и КГБ решетников ли?!?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 7,Там е работата - като каква се изказва в момента като застъпник за върховенството на правото ли или като бивш лидер на партия. Всеки може да проследи къде и стоят интересите!
10
4
 
6
 
! Отговори
силно притСнена преди 4 седмици
А колко пъти подред, може да има предсрочни избори?Или ще има, дотогава, докато Баце не натамани бройката?!
9
0
 
0
 
! Отговори
Кукумявка преди 4 седмици
;))) ...
8
0
 
6
 
! Отговори
Дам... преди 4 седмици
Екатерино, колко според теб са отговорни и разумни днешните ни пишман политици???Защото според мен процента не просто клони към нула, той е с вече с отрицателна стойност!
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проф Михайлова е много много много много добър български застъпник за върховенството на правото. Не я обиждайте, като не я познавате. Тази жена е сериозна, истински ерудирана и пак да повторя добър българин. Не я бъркайте с Близнашки, Герджика или хомосексуалиста Плевнелиев . Ако не Ви харесва мнението й, просто подминете
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ех, проф. Михайлова ако бяхте обективна, щяхте да видите и очевидното решение - отмяна на промените в конституцията и връщането на властта на президента, който е избран пряко от народа и който утре може да не е Румен Радев, а някой от вашите хора. Но уви, за вас образованието е само работа, не кауза!
5
1
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
Щом Казваш, Верваме ти, Ша Знаеш, ама аз по-друг Начин ги Четем - Промените в Конституцията!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
имам чувството ,че скоро ще гръмнат някой.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога коко..о стана върла Путинистка, че защитаваш Радев, я кажи?Кога?Когато свършиха парите от окрадената държава от приватизацията, съсипана по руски модел , заедно с Доган и вълци и чакали.Радев бутна не просто конституция, а законовия ред като в ефир ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИЗНУДВАШЕ една жена.Всички видяха какво е Радев, и ющом пред България го прави, представете си на саме какво прави.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
щом протежетата на заврения зет Пепеляшко взеха да кудкудякат значи има голямо нарушение на конституцията.
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще се забавят докато Борисов, Пеевски, Цацаров и Мавродиев не поемат към румънския затвор на ЦРУ като агенти на Путин