Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
19
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
В кол центровете се борят 20 човека за едно работно място. За програмисти - 40 човека за едно работно място.
9
4
 
17
 
! Отговори
КАДРИТЕ ИЗБЯГАХА преди 3 седмици
ОСТАНАХА САМО КАДРОВИЦИТЕ. СЕГА Е ЛОШО ЩЕ СТАВА ПО ЛОШО. ДАНО НЕЩАТА СЕ ОТРАВЯТ СЪС ВИЕТНАМЦИ ПАКИСТАНЦИ ИЛИ В КРАЕН СЛУЧАЙ ИНДИАНЦИ
8
0
 
11
 
! Отговори
Васко преди 3 седмици
Ей, *** майна, що триеш коментари бе? Не са полит-коректни ли
7
4
 
29
 
! Отговори
Задъхан преди 3 седмици
Тези сектори, които се задъхват, защо не вдигнат заплатите и да привличат кадри, от секторите, които не се задъхват? В ресторанта ако дават по 500 лв на ден с лекота ще привличат млади лекари, икономисти или учители и няма да се задъхват толкова.
6
0
 
12
 
! Отговори
оффф! преди 3 седмици
тъпите журналистки така и не разбраха, че се сравняват средноаритметични заплати между мъже и жени. В професии като спортисти, артисти, певци, музиканти и т.н. се гледат приходи от зрители, рекламодатели, абонамент, продадени стоки.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо жените взимат повече пари от джендерите, ама ха ведната да смъкнат заплатите на жените за да се изравнят с джендерите.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евтино решение е финансовото стимулиране на пенсионерите които да продължат да работят още 4-5 год в пенсионна възраст.
3
0
 
51
 
! Отговори
ParisSG1970 преди 3 седмици
Правете си изводите защо и непалците и индийците побегнаха от място с 200! Какви кадри искате? Половината от този смешен доход заминава за данъци с неясно предназначение. Цели прослойки от обществото живеят с какви ли не отстъпки и безплатни придобивки. Пък баламите нека да си бъхтим по 8-10 часа...
2
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мъжете взимат повече пари понеже вършат повече работа и имат повече умения.
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ем то държава от ченгета и секретарки, кво да е!?