Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
Задъхан преди 3 седмици
До Анонимен 20 - Аз само им подсказвам решенията на наболялите проблеми на задъхващите се сектори, иначе ако болници и училища искат да си запазваткадрите могат да вдигнат мизата на 1000 на ден.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да уточния- и ЕВРАЗИЙСКИТЕ роби избягаха- защо...помня, как като дойдеше време да плащат заплати няколко работнички от Украйна бяха добре на тупвани и захвърлени в гората- това се случи няколко пъти на Слънчака....
28
2
 
16
 
! Отговори
ЗА СТОТЕН ПЪТ преди 3 седмици
КАЖЕТЕ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО РАБОТНО МЯСТО, където за едно и също работно време и една и съща като обем извършена работа, мъжете вземат повече от жените??? ПОНЕЖЕ ИНАЧЕ ИЗГЛЕЖДА ЧЕ ЛЪЖЕТЕ И МАНИПУЛИРАТЕ!
27
0
 
27
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 3 седмици
То свестни кадри наистина няма, ама кой да ги създаде. Излизат от училищата и университетие напълно неподготвени, да не кажа неграмотни, без всякакви практически умения. Имам лични наблюдения. От една страна младите имат претенции за заплати без покритие, от друга страна работодателите, които наистина могат/, не дават достатъчно пари и така проблемът се задълбочава!
26
2
 
18
 
! Отговори
gogo преди 3 седмици
Не им е проблем изкуствения интелект, ами липсата на интелект в управляващите. Защо унищожиха кръжоците към училищата, ТНТМ движението, клубовете по интереси към пионерските домове? В тях се откриваха и развиваха талантите на България. За ТНТМ четете на blog.beinsa.info/2019/05/22/tntm/
25
9
 
16
 
! Отговори
епа преди 3 седмици
простата истина е, че мъжа носи по-висока добавена стойност от жената. Освен в пор*но*то!!!
24
0
 
11
 
! Отговори
Много преди 3 седмици
Конфедерации малко трудоваци
23
0
 
15
 
! Отговори
ТИЯ ДЕТО преди 3 седмици
БУТАХА РЪЧНИ КОЛИЧКИ ИЗМРЯХА, СЕГА МАСОВО СЕ КАРАТ ТРОТИНЕТКИ
22
1
 
30
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Ко тана с тия индийците, непалците и бангладежците... Ценни кадри излязоха, мъ и те избягаха.... ===)))
21
3
 
16
 
! Отговори
ЦЕНЕН КАДЪР преди 3 седмици
НЕ ТЪРСЯ ПОСТОЯННА РАБОТА, ВРЕМЕНО СЪМ НА ЗЕМЯТА
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Гост 15 А пък комунистите и техните деца и внуци никога не са работили в реалния сектор. Всичките са на бюро и изобщо комунистическите отрочета се раждат със запазено място на бюро в някоя институция. Вече 30 год.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Задъхан - Голям си умник, докторите и учителите сервитьори, а в училище и болницата бившите напуснали сервитьори ще те умат и лекуват.
18
0
 
29
 
! Отговори
Ееее преди 3 седмици
Робите избегааааа
17
0
 
24
 
! Отговори
Hhh преди 3 седмици
Няма и да има, вместо да решат проблемите в редица сектори повтарят едно и също нещо като папагали, никой не мунсе губи вреюето и живота в работа за без пари
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нали наеха хора от Трети страни? Избягаха. Всички ще избягат. Работодателите да се научат да плащат! МРЗ трябва да е 1500 лв. сега, а не догодина. Минималната пенсия трябва да е 700 лв.
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До кога такива платени от мафията УТА-йки ще ни ги лансирате с тяхните глу-пости ! Ще наемали от третия свят индивиди тук да бачкат ? Само за това изказване -бесилото
14
11
 
19
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Основен проблем е, че младите не искат да си цапат дрешките и ръчичките. Предпочитат да стоят на климатичен и на столче цял ден. Не могат да работят като " простолюдие".
13
0
 
36
 
! Отговори
Пепката преди 3 седмици
Е поне напишете заглавието правилно: Кадри има, пари няма. Никой не иска да работи по 12 часа, 6 дена в седмицата.
12
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"няма кадри", реват цели сектори. Тези наподобяват умствено ограничения лентай от една българска народна приказка, който лежейки по гръб, викал Неволята да му реши гайлето.
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като не дават нормална заплата няма да има и кадри.БЪЛГАСКИЯТ РАБОТОДАТЕЛ - РАБОТОДАТЕЛ ИЗЗЕДНИК.