Лена атакува Диона: Ще сезираме компетентни институции!

Тя отбелязва, че енергийните напитки никак не са безопасни
28 авг 2024 13:53, Нели Христова
55
Лена атакува Диона: Ще сезираме компетентни институции!
Снимка: БГНЕС

Докато "Възраждане" създават несъществуващи проблеми и спират неслучваща се в училище пропаганда, родни “инфлуенсъри" пропагандират по особено безотговорен начин “шмъркане" на нова енергийна напитка като “напълно безопасна и здравословна". Това написа във Фейсбук Лена Бориславова от "Продължаваме промяната", след като рекламата на певицата Диона предизвика бурни обществени коментари.

Още по темата

"Рекламата очевидно е успешна, защото всички социални мрежи са залята с нея.

Само че енергийните напитки не са здравословни, нито безопасни, особено за деца и подрастващи. Проучванията сочат, че консумацията на енергийни напитки води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8 до 12 клас приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода.

Заедно с колегата Васил Пандов веднага ще изпратим следните въпроси към компетентни институции, за да разберем дали и какви са съществуващите рискове за подрастващите във връзка с този нов продукт, рекламиран по меко казано спорен и безотговорен начин:

- към МВР: Спазва ли се забраната за продажба на енергийни напитки, включително на този нов продукт, на непълнолетни (въведена в 49ото Народно събрание)? Как се контролира продажбата им в интернет?

Кои са каналите за разпространение на този продукт и съвпадат ли с такива на наркотични и други забранени вещества?

- към БАБХ: проверена ли е безопасността на този продукт? Какви съставки съдържа и има ли риск от тяхната употреба чрез вдишване през носа?

- към Министерство на здравеопазването: какви рискове крие употребата на този иновативен продукт? Специфичният начин за приемането му може ли да допринесе към насърчаване на употребата на забранени наркотични вещества и на развити зависимости?

Мярка в борбата със зависимостите минава и през правилно здравно образование в училище.

Това са темите и проблемите, на които трябва да търсим решения, ако искаме да предпазим децата на България", пише още Бориславова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Общество
Променят Закона за банковата несъстоятелност заради пропуските при КТБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
енергийните напитки водят и до окосмяване, явно жиЛена не е пила енерг. напитки, а е лочила като невидяла, като и гледам мустака
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сори, ама не се интересувам от енергийна напитка на прах,чакам лимонада на пръчици.
19
1
 
6
 
! Отговори
Те много неща преди 2 седмици
не са безопасни но са разрешени от закона. Ако направят наркотиците свободни за продажба и евтини качествени всички бандюги ще фалират набързо а разрешеното няма да е привлекателно. Дядо ми ми е разправял, че 25-26 година лекарите са изписвали хероин за лечение на кашлица.
18
1
 
20
 
! Отговори
правете си сметка преди 2 седмици
Ленче,внимавай да не сезират прокуратурата за пиците с "кристали" в Министерски съвет посред нощ Записите от камерите са в прокуратурата ,нали знаеш?
17
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Субектите и обектите на ЛГ и сниф манията са едни и същи! Къде има противоречие.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Диона си е направо като девица и ангелче пред кака си Лена!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Браво на Лена. Сега да иде са си купи сутиен с обли чашки, че ми омръзна да й гледам малките лисичи муцуни :) дето им вика ци*ци :)
14
3
 
8
 
! Отговори
Кукуруку вафла чудна преди 2 седмици
В апартаментчето където се шлякaхте с Киро бяха намерени анфети, бомбони, бял прах и пици със специални добавки в тях. Ти за енергийните напитки си се загрижила.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Киро канадеца, Ицо хазарта и Манол Пенков са ходеща реклама за употреба на субстанции . Защо гласувахте против да се проверяват депутатите за алкохол и наркотици г-це Лена
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде и Ленчето захапа въдицата. Лоша реклама няма (отнася се както за недоразумението Диона, така и на "политичката" Лена).
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ленче кажи еднополовата любов между малолетни полезна ли е ? Щот Диона поне е хетеро за разлика от вас и *** около вас.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ленче, пиците с кристали също
9
3
 
15
 
! Отговори
Gilette преди 2 седмици
Каним ви за рекламен мустак. Свържете се с представител за безплатни самобръснсчки
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще има женски бой..
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напротив, Възраждане много ясно показаха какви сте и ви спряха джендъриите. Засега. По другата тема вашият Ицо Хазарта е същият наркоман. Прокуратурата я овладяхте и спи и не го привика да си изпее дилърите. Честно казано вас трябва да ви разстрелват, заедно с носещите стълби "компетентни ви органи", да видим тогава кой ще "сезирате". 100% ще искате американска войска да се разправя с българите поискали нормалност и справедливост. Само че грешно си правите сметките, малко сте
6
2
 
20
 
! Отговори
тая циг преди 2 седмици
Тая Диона, защо не е в затвора с отнета книжка, а продължава да дава лош пример. Орева света по медиите, ама не си взе поука. Наглото и тъпo си остава наглo и тъпo. И кой е тоя малoyмник, който ги измисли тези неща. Да накара младежите да свикнат със шмъркането ли.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Реално погледнато и кафето е енергийна напитка и може да се купи от вендинг автомат. Мисля,че и напитките в кенчета могат да се купят от такива автомати на някои места. А това значи, че и малък ученик има достъп до тях. Какво да направи МВР по този въпрос? Иначе е ясна и старата система, при която лице на или над 18 години пазарува за по-малки.
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ленда, защо няма информация за скоростта на джипа , с които бащата на дъщетя ти уби човек ?
3
6
 
5
 
! Отговори
Х преди 2 седмици
колкото повече го атакувате, по-популярно ще става. Това си е редбул, който се приема като кока и това радва младите. Коката е бая скъпа, все пак.
2
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Лена оправи политиката и сега се зае с напушената чалга!