ГЕРБ предлага да се отложат с три години промените за битовите отпадъци

Партията на Борисов ще се регистрира утре на изборите
10 сеп 2024 16:27, Нели Христова
27
ГЕРБ предлага да се отложат с три години промените за битовите отпадъци
Снимка: БГНЕС

Промените, които трябва да променят начина за изчисление на такса битови отпадъци от 1 януари 2025 г., да бъдат отложени с 3 години. Такива промени са предложили депутатите от ГЕРБ в Закона за местните данъци и такси.

"Вчера внесохме изменения в Закона за местните данъци и такси по искане на колегите от Националното сдружение на общините. Такъв ангажимент бе поет от г-н Борисов преди 3 седмици. Промените касаят отлагане на новата методика за изчисляване на такси за битови отпадъци с 3 г.", обясни пред журналисти Николай Нанков.

"Какво означава тава за българските граждани? Че от 1 януари при сега действащите текстове на закона, такса битови отпадъци щеше да поскъпне между 3 и 10 пъти във всяка българска община, тъй като има нова методика на изчисляване - не на база данъчните оценки на имотите, а на база на обитаващите жилищата. Мисля, че това решение е справедливо и ще даде възможност нормативната база по отношение на процедури, свързани с НАП, НОИ, ГРАО, агенциите по кадастър и картография да бъдат синхронизирани с колегите от местната власт, за да може от следващата година тези текстове да бъдат прецизирани и да се извършат необходимите нормативни промени, за да може българските граждани да получат справедливо изчисление на таксата за битовите отпадъци", допълни Нанков.

"Наред с тези промени, предлагаме и промяна, която е свързана с отчисленията по Закона за управление на отпадъците. Тези средства към настоящият момент се събират от общините и се превеждат към регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и целогодишно общините не могат да оперират и да разполагат с тези средства. Това, което предлагаме, е този ресурс да остава в общинските администрации и те да използват тези средства. Така ще се намали административната тежест по отношение на този публичен ресурс. Смятаме, че това е една добра промяна, тя отново е по желание на колегите от НСОРБ", подчерта пък Теменужка Петкова.

ГЕРБ ще се регистрират на 11 септември, обясни още Петкова. "Нас ни интересува това, което се случва в ГЕРБ, а не в другите партии", отвърна тя, помолена да коментира политическата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Избори 2024
Експерти: Политиците страдат от властохолизъм
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 дни
Що за шмекерии?Аз предлагам държавата да я поеме ,да я изплаща през следващите 10 години .Щом като може да плаща тока на милионерите хотелиери и фирмаджий може и това !
25
2
 
1
 
! Отговори
До десен избирател преди 6 дни
Защото те отвикнаха да работят. Дай им само приказки, взаимни обвинения, интриги. А този проблем изисква добро познаване и решение, което да удовлетворява хората. Не просто да вземат едни пари и всичко си е както преди, или да отлагат с години. Зарината е страната с отпадъци по улиците, плащането трябва да се прецени и регулира. Ама, най-лесно да плашим с повече плащане и ляво решение да го отложим. Що ни трябва на баир лозе. Герб все повече разочароват.
24
0
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 6 дни
Да първо ще изхвърлим "битовите отпадъци" от НС и по местните парламенти и след това ,ще определим справедливото плащане за изхвърлените ***- битови сред, които може да има много по- полезни от тях и на които някои креативни личности ,да дадат "нов живот".
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Цитат: ... от 1 януари при сега действащите текстове на закона, такса битови отпадъци щеше да поскъпне между 3 и 10 пъти във всяка българска община ... " --- С други думи ще плащаме на разни вълци и мечки между 3 и 10 пъти повече за същата услуга. Интересен начин са намерили да пълнят джобовете на мафията.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен Е как да не са във властта? Нали Гламчев е човек на Борисов?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не да се отложат, а направо да се премахнат!! Коя партия иска да премахне тези промени?
20
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХУРКОВЦИ ОТ ГЕРБ преди 6 дни
Баничарници, дюнержийници, фаст-фуд, кебабчийници, които наемат 30-40м2 плащат смешни суми, а двама пенсионери, в жилище 80-90м2, плащат много повече. За няколко опаковки...На всеки имот, даже и без жилище, има такса смет, на всяко необитаемо жилище също - добре организиран грабеж. Къде е логиката за това отлагане?
19
1
 
4
 
! Отговори
десен избирател преди 6 дни
Герб ме загуби като избирател с тези леви политики. Първо хазната да плаща за "безплатното" саниране на частни имоти - абсолщтно лява политика. А сега вместо всеки да плаща колкото *** изхвърля, отново някаква лява политика прокарват.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Плащам данък смет за две празни места които са в регулацията на едно село, както и за още два имота които не се ползват, това си е обирджийство, но всички знаем, че мафията държи този бизнес.
17
0
 
5
 
! Отговори
Краси преди 6 дни
Трътлата Теменужка намери ли пътната карта на Турски поток?
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
преди 2 г и техническите паспорти на блоковете отложихте до 1 януари 2025 щото идваха избори
15
0
 
2
 
! Отговори
Чист популизъм преди 6 дни
Иначе нямат против да крадат от ***
14
10
 
2
 
! Отговори
А,бе преди 6 дни
Андрешковци,ще плащате толкова,колкото изхвърляте.А не да си трупате старите мебели и строителни отпадъци до кофите със смет.
13
1
 
10
 
! Отговори
Ха,ха преди 6 дни
Теменужка,защо аз,която живея сама,трябва да плащам повече такса смет от катуна с десетина души на адрес?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Приемаме едно нещо, дето не сме го домидлили и ще навреди на хората и после почваме да го отлагаме от избори на избори, за да се правим на добри. Интересна стратегия имат ГЕРБ.
11
2
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 дни
Не да се отложат , а да се откажат от тях. Това няма как да стане у нас. Сегашното положение е просто и работещо. Не го пипайте.
10
0
 
11
 
! Отговори
Гер преди 6 дни
Ааааа....демек, отложена смърт, с три годинки!
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е изискване на ЕС. Не е ясно дали ще им разрешат отлагането
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Имаше едно предаване преди няколко месеца в което казаха, че сега на апартамент се плаща стотина лева средно за такса смет. След като започне да се плаща на човек, ще стане около 250 лева за един живущ, за двама 500.... Четирима 1000 лева
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ще видите вие каква промяна само ви чака. От януари 2026 година тока за битовите потребители ще се увеличи 2 пъти. 60 стотинки за киловат. Всички го знаят и се спотайват. Такса смет същата работа. Ако сега плащате 100 лева на година за четиричленно семейство, ако не се отложи решението ще плащате 1000 лева. Найс ааа