Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа

Има недоверие към политиците и цинизъм към политиката
21 сеп 2024 20:15, Инна Ангелова
187
Стив Ханке: Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа
Снимка: Стопкадър Нова тв

Стив Ханке, наричан още “баща” на българския валутен борд, удостоен с осем почетни докторски степени, три от тях в България. Ханке е икономически съветник на президента Петър Стоянов, старши икономист при президента на САЩ Роналд Рейгън, бил е съветник и на пет чуждестранни държавни глави. През 2018 година е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора в света от World Trade Magazine. Къде се намира България в "Индекса на мизерията според Ханке" коментира самият професор пред Нова тв.

"Миналата година изследвах 157 държави и България беше доста нещастна. Тя е класирана на 117 място. Най-тежко е положението в Аржентина, Венецуела и Ливан. Най-добре са Китай, Малта, Швейцария, Япония и Тайланд. “Индексът на мизерията според Ханке" взима процента на безработица и аз му давам двойна тежест. Другият фактор на мизерията е инфлацията, така че я добавяме към удвоената безработица. Добавяме и лихвения процент по банковите заеми", обясни Ханке.

"Като гледам текущите числа за тази година позицията на България ще се подобрява". По думите му основната причина за това поведение е резкият спад на инфлацията. "Мисля, че България ще се класира по-добре, отколкото през 2023 година", отчете професорът.

Как ще се отрази еврозоната на България?

Според Ханке влизането на България в еврозоната би било равно на катастрофа, а една от причините е “разделението между политиците и елитите, които настояват за еврозоната, и от друга страна населението на България. Общественото мнение иска да запазим лева и валутния борд, защото той работи, би било глупаво да го промените", добави той.

"Има недоверие към политиците и дълбок цинизъм към политиката. Очаква се само около 30% от имащите право на глас да гласуват на следващите избори. Гласуват за хора, които не познават – никой не е гласувал за тях наистина. Те настояват да се махне левът и да вземете еврото", смята професорът.

"Няма никаква полза от еврото, защото със системата на валутния борд, която както знаете проектирах и помогнах да се създаде през 1997 година, левът наистина е клонинг на еврото. Защо формално да сте в капана на еврозоната и да се откажете от формалностите, които имате? Левът е същото като еврото”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: леввалутен бордевро
Още от Избори 2024
Балабанов, ИТН: Ще сме незаобиколим фактор в следващия парламент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Народа не го иска това евро. Англичаните като бяха в ЕС защо не си замениха лирата. Валутата е идентичност на страната, а нашия лев /лъв/ си е супер. Политиците ни искат да заминат следите май. В Сицилия още не могат да се освестят след еврото.
51
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Еврото е втората от петте световни валути! Лева е ваучер за храна!
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Не ни дадоха да гласуваме на референдума. Но все още не са ни отменили изборите! Октомври мислете как ще гласувате!
49
1
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
И НАКРАЯ ! ЕВРЕЯ ВИ Е ТУРИЛ У СРЕДАТА НА ТИГАНА !
48
4
 
12
 
! Отговори
Хърватия преди 3 часа
Нещо ни спестяват новините от Хърватия и ни замазват очите с някакви розово приказки от време на време. Ама скоро бях там. Положението хич не е розово. И хората реват и са много недоволни. Твърдят,че по-голямо дърво не били яли.
47
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
53178 ... Пробваме нещо.... Ако фракталът с ограничено действие си е свършил работата би трябвало да няма пречки да запалим замърсяването в Четвъртия резонанс. Север пали ... Изток втори, юг трети, запад четвърти, североизток, югоизток, югозапад, северозапад...
46
16
 
4
 
! Отговори
Стив Ханке преди 3 часа
май е с деменция вече. Що не го изхвърлят вече от медиите. Доста изкуфял. В еврозоната има дисциплина и контрол, а нашите мутри от сивата икономика имат доста пари в левчето, които трябва да обменят легално. Използват изкуфелници като този да плащат българите.
45
2
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
ТОЯ ДЕДО ПОЛУЧИ ПРОБЛЕСАК И ВЕЧЕ ЗНАИЕ ЧЕ ИМА ГОСПОД !
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За над 50 000 пенсионери у нас, Путин трябва да превежда Евро! Сега плаща с рубли, тук се обменят по негов курс!
43
3
 
17
 
! Отговори
Мда преди 3 часа
То че ще е катастрофа в ясно на повечето хора. Добре че и такъв умен и известен човек го заявява публично. Явно не е ясно само на нашите прррооодажжжни управници дето неистово напират да приемаме еврото и не приемат мнението на народа по голямата част от който не иска евро. Но хората са поели поръчка и ще им опъват ушите ако не я изпълнят. И румънци к други ни се смеят за тези неистово напъни и казват че ще си запазят собств е ите валути. Едва ли са по неумни от нас. Далеч по напред са!
42
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Днеска е един от тия дни дето ще се редуваме на ринга....
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Еврото ще понижи благосъстоянието на хората с пари в чували. Хлъзнаха ги пак мутраците, дадоха им по нЕкой лев да си мислят, че са на далавера и сега ще им го кръцнат... Гениално, дано стане по-скоро!
40
3
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
НОВАТА ВАЛУТА ШЕ СЕ ПОЯВИ У КРАЯ НА 2025 !
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ЕЗ = Еврозона селянино, гласуващ за ППДБ и Кики Парапетков.
38
3
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 3 часа
Един приятел каза да ви предам Хайме, Ханке или къвто си там... То сред Симеон - Алфред-Алфонс - Франсис - Гифърд не се знае какви точно са имената ви по Рождение ...и какви към ЦРУ .... Че щом не приемаш офертата да висиш на въжето по своя воля въпреки , че доказахме точно каква глупост е твоя борд и колко щети нанесе ще се наложат други мерки....
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Кой го пита? Но има право на мнение!
36
2
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
УРСУЛКА ШЕ СИ СМЕНЯ ПОЛА !
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
4 хилядниците, ще се осребряват по-трудно!
34
5
 
7
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 3 часа
Влизането на България в еврозоната би било пълна катастрофа.....КАКТО И В НАТО И Е С ! НЕШТАТА СА СВАРЗАНИ ! БУЛГАРИЯ Е ЗАДЕН ДВОР НА УКРИИНЯ ! М А ОТКАДЕ ДА ЗНАЕТЕ !
33
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Никой не можа да даде аргументи с какво еврото ще повиши благосъстоянието на българина освен че компании като кауфланд метро и лидъл няма да плащат милиони за превалутиране като изнасят пепалбата