Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
5
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Сара Ащън-Чирило укроговорителката какъв пол е питам?)
222
7
 
13
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
Баси мазната статия: "войната, причинена от руската инвазия", "Въпреки че е малцинство", "55% от интервюираните в последното проучване са против тях." ит.н..А всъщност просто да си бяха казали: войната отива към своят нежелан от Запада край и ние се примиряваме...
221
3
 
0
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Големия човек иска да им смени поспортите с червени и след това като евреи в концлагер да ги заличи все едно ги е нямало, и това не е мир, а тотален мир след като изчезнат безследно. Нада ли са единствените на които иска да смени паспортите това остава загадка.
220
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе то вече и 100% да станат готови, тоя влак замина. Предложението само за териториални отстъпки и отказ от НАТО беше вчера. Оня ви каза, че следващото ще е по-лошо. Май ще е много по-лошо и май и него ще отхвърлите, а после пак ще се вайкате. Да бяхте помислили 2013, 2004 и по-рано. Никой не ви заплашваше, но си въобразихте много и се вързахте на чужди глyпocти.
219
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой нормален човек ще иска война.
218
5
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
А снимката е толкова фейкска,че се насълзявам,но не от мъка,а от омраза към украинците,защото украинците,драги ,не са в Украина ,а ни узурпираха държавите и освен ,че ни узурпираха държавите го направиха инв качеството си на съветски руснаци,защото понятието "Украина" е чиста проба географско,докато етническата им принадлежност е руска. Вече Ви предупредих за това,че ще се обединят отново. Вече предупредих за съветската руско-украинска шизофрения. Правете разлика между сефаради и Ашкенази !!!
217
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анкетата е имала предвид териториалните отстъпки от Русия.
216
5
 
8
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Тая тъжната укровдовица с очилата на снимката раздава ласки за баничка и боза) Ако се отучи да ходи по нужда по мазите ,може да и предложа и пакет семки)
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами които са готови, да си дадат сралнята и кухнята на руснаци и ето ти мир с териториални отстъпки.
214
8
 
4
 
! Отговори
До Споко преди 1 месец
50 баровци отидоха при своя отходен продукт само днеска ,заедно с багажериите
213
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изглежда, че масата българи са готови да се нагъъзят на Володя, само защото са учили в училище как руснаците са ни освободили от турско робство. Питам се, как идолопоклонничеството към един очевиден авторитарен комунистически режим е нещо по-добро от турското робство!? Падението на България е трагично!
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В социалните мрежи вече под български публикации се карат по между си.Как ще живеят заедно?Трябва една Берлинска стена докато се осъзнат.
211
12
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, Украйна не бърза, времето работи за Украйна. ВСУ бавно и систематично унищожава военната сила и техниката на Русия останала от СССР, това може да продължи няколко години, но Русия вече е рухнала, а зад Украйна стоят НАТО целия цивилизован свят с 80% БВП, Русия с икономика колкото Португалия и БВП 3% няма абсолютно никакъв шанс за победа.
210
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време хазарите са прогонили синовете на хан Кубрат и така хан Аспарух идва тук и създава България.Сега правят същото само че по хитър начин като чрез пропаганда ги настройват да се бият по между си и така да разчистват територията.Дрязгите им ги правят такива като Виктория Ню Ленд,която си е хазарка или хора,които са наети от такива хазарски фирми.Ако не се бяха карали по между си за руския език,който всъщност е бъларски война нямаше да има.
209
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още една година бъхтане по kухите празни тиkви и процентът ще скочи от 32% на 100% е малко бавно увират украинските kратуни,ама нейсе!
208
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 229:Така се влиза в ядрена държава...а бре що не се лекуваш?!
207
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЕСЕН КАМИЛАТА ЩЕ ОТВЕЕ СЕНИЛНИЯ СТАРЕЦ ТРЪМП КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТ, И ДО ДНИ, ДОРИ ДО ЧАСОВЕ УКРАИНСКАТА АРМИЯ МИНАВА В КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ И ВЛИЗА В МОСКВА, И ПУТИН ОТИВА НА СЪД В ХАГА, А РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ РАЗЧЛЕНЕНА НА МАЛКИ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ КОИТО ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО НАШИТЕ ЦИВИЛИЗОВАНИ ПРАВИЛА И ЩЕ НИ ДОСТАВЯТ ЕВТИНО СУРОВИНИ И ЕНЕРГИИ ДА СИ РАЗВИВАМЕ ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ БОГАТО КАТО САМОДОВОЛНИ И ОЯДЕНИ ЗАПАДНЯЦИ.
206
5
 
11
 
! Отговори
российская федерация преди 1 месец
укропия ще падне
205
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мирът е химера. Дори украинците да се предадат, веднага ще бъдат мобилизирани в руската армия и изпратени на фронта в следващата нападната от путин страна.
204
5
 
2
 
! Отговори
Е то преди 1 месец
Такива във всяка нация ги има ! Но по-важни са другите 2/3 !

Спонсорирани публикации