Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
4
 
11
 
! Отговори
Юлиян до 264 преди 1 месец
На мен историята не ми е най-слабата страна и залагам 10 към 1,че нашият Освободител е армията на негово величество Александър Втори,Император Всерусийски,цар Полски,Великий княз Финландски ...и т.н.За Украйна никъде не става дума.Тогава тя е просто руска провинция и географска област,каквато е до идването на власт на болшевиките и Ленин.
242
5
 
18
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Още ще клякат уккрите. Да видим къде ще са техните западни господари когато дойде време разделно? Да не стане като в Кабул, бягство с писъци и прибрани опашлета между краката...... само помммиярите бягат така.... марш обратно в западните дупки, марш марш марш :))))
241
4
 
10
 
! Отговори
Украйна преди 1 месец
значи на края на Русия, но част от Русия..............четете историята, бе.............такава държава Украйна няма на старите карти, както няма и държава Македония............има държави Русия и България.............не сте ли чували за Киевска Рус............а Кий е бил българин, брат на хан Кубрат, бащата на Аспарух...........Украйна е създадена от българи!!!
240
4
 
22
 
! Отговори
Западните държави преди 1 месец
измамиха украинците да вдигнат оръжие срещу братята си-руснаци.............ясно е, скоро украинците ще съжаляват много, че се подлъгаха по обещанията на колективния Запад, а не са приети нито в НАТО, нито в ЕС...........Русия води войната с минимум цивилни жертви, защото всеки украинец има роднини и близки в Русия..........да не забравяме и колко руснаци загинаха на фронта и оставиха деца без бащи!!!
239
3
 
22
 
! Отговори
Една преди 1 месец
жестока братоубийствена война, която е в полза само на Запада............САЩ, Англия и Франция..............хиляди украинци и руснаци загинаха за да може Западът да си оправи икономиката и да запази господството си в света и да се забави фалитът на САЩ, с дълг 26 трилиона долара!!!
238
5
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Русия има и произвежда повече ракети отколкото блокове има в украйна
237
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Не не е късно защото не можем да заспим от кеф от новината че ИСКАНДЕР прати в небитието 50 продажника в укроландия
236
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашисти, не ви ли е малко късно да спамите и да възхвалявате тези, чийто прадядовци избиха нашите освободители? Или историята не ви е силната страна?
235
17
 
7
 
! Отговори
Историка преди 1 месец
Русия ще загуби тази кървава война.Ще видите. Едно време и за разпада на СССР не ми вярваха другарите.
234
6
 
8
 
! Отговори
Забележете случайнос преди 1 месец
Почва ковид от лаб. В Ухан със началник оня дзвер дето се подхилкваше, веднага започва продажба на юс ваксини за цял свят парите от цял свят се наливат в юс чрез ваксини. След което започва веднага война с Русия през прокси Украйна и яко селл на оръжие , взривиха на Европа газовите доставки-преките и обещаха нещо което няма как да стане. Кой печели от слаба Европа?!? Само един.
233
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците не искат да умират за НАТО... Русофобите още ли си мислите, че украинците ще водят Вашата измислена война, за да пазят Вашата комфортна зона? Украинците дойдоха в ЕС, видяха, че измират за да поддържат фалшивия ореол на един отпадъчен "съюз", който поддържа корумпирани политици и третира източна Европа като хора втора ръка, а ресурсите й като своя бащиния и се отърсиха от илюзиите, че за запада източна Европа е нещо повече от колония за шепа олигарси.
232
4
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Русия не свърши ракетите, ама америка ги свърши ;)
231
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А продавачите на оръжие и муниции готови ли са за спиране на пазара - Украйна?!? Това ще стане на кукуво лято. Става въпрос за пари, много пари. Никой не го интересува украйнците, ако се интересуваха нямаше да има война.
230
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ето така трябва да си денацифицираме и нашите макета. Сега един процент казват, че са българи. След една денацификация ще ги накараме всички да се опомнят, че и те са българи като нас.
229
7
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
След две години украинците ще вземат да си спомнят че и те били руснаци, но видиш ли Запада ги измамил! По това време и нашите евро-педалатлантици ще си спомнят че са русофили по родова линия!
228
6
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Хайде лека нощ и утре дано ПАК четем хубави новини за ликвидирани НАТО-вци, докато си пием кафето!
227
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не окачихте по стълбовете наркоманчето ренегат и кликата му и да си карате живота по живо по здраво,ами взехте че се вързахте на акъла му-ще побеждавате Русия,е как е сега напобеждавахте ли се всеки?
226
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що бе,направите някое майданче пак,кво взехте за се размеквате като пластелин,нали голям го вадехте,голям,голям,ама май се оказа меk!
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Общоприето е, че хетите са дошли в Анадола известно време преди 2000 г. пр. н. ера. Макар по-ранното им местоположение да е оспорвано, за повече от век има убедителни доказателства, че домът на индоевропейците през четвъртото и трето хилядолетие преди новата ера е била България и днешна Украйна." //en.wikipedia.org/wiki/Hittite_Empire
224
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки първи украинец е по белия свят, а всеки втори свършил на фронта

Спонсорирани публикации