Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия

Стойността на дарението е 75 милиона евро
25 май 2021 16:52, Елка Василева
310
Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Още по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
11
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Скрап. Тези машини са от времето на Наполеон :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
218
7
 
8
 
! Отговори
До сатаНато преди 3 години
Ми къде е бил Волен Сидеров ??!Да залегнат с Чуколов пред конвоя и със свещенните си тела да спрат танковете.Танкове на Русия,която ни обяви за неприятели!
217
10
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всичко това е минало през България по времето на Борисов и ГЕРБ. После да не се чудите с какво ви убиват.
216
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Веселинъ 7112136860......Подлите бомбандировки над Белград....... пспряха и предотвратиха операция "Подкова" на Милошевич, целяща етническо прочистване на Косово. И щяха да са с мандат на ООН, ако не беше съпротивата на Китай и Русия. Милошевич беше изверг, комуниситчески извратеняк, който окървави балканите и съсипа народа си. Ако не беше намесата на западните сили, конфликтът така можеше да ескалира, че сега да не си пишем пред екраните, а да си комуникираме с димни сигнали.
215
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правят ги на колония.Няма безплатен обяд
214
8
 
16
 
! Отговори
Съветските болни преди 3 години
Заплатите в Мордор 150 долара руснаците гинат от глад ама Таваришч Жужин раздава стара съветска техника тип скрап на Сърбетата само и само на не влезнат в НАТО и ЕС, ама нейсе като влязат скоро всичката ,,безаналогова,, съветска техника отива за скрап.Пълен абсурд и трагедия
213
16
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Подлите бомбандировки над Белград не бяха единственните извършени от американската армия. Не забравяйте,че Българите бяхме в готовност да помогнем на сърбия и бяхме възпрепятствувани от бомбандировка в близост до София. Колко имежду нас си спомнят как бе заплатено на едно семейство с бомбандирана къща да млъкне. Успяхме да помогнем на сърбите с петрол и други база суровини и мои приятели сърби никога не са отричали това. Мястото на цивилизована Сърбия е в цивилизована Европа!
212
15
 
10
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Братя сърби, моля Ви да престанете да се подавате на шантаж от Русия. Руснаците правят с Вас и нас това,което някога направи Хитлер. Сърби и Българи носим една кръв.Тази кръв е тракийска и няма нищо общо с хазаро-викингската на руснаците. Именно Русия е основната причина за нашите военни сблъсъци. Спомнете си как Вас освободиха нарочно първи,а нас последни от османското зло. Така те Ви подариха Ниш, за да е винаги това повод за конфликти. НАТО не може да бъде победено. Русия е окръжена !
211
12
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
а кои пусна ам самолети да прелетят над българия за да бомбят мостовете набелград това предателство ще се забрави ли
210
12
 
3
 
! Отговори
За питащите преди 3 години
От къде е минала доставката - минала е през България без разрешение. Вече нямаме техника и ресурс за охрана на въздушното пространство, в момента сме разграден двор, единствената ни охрана са няколко камери и телена ограда на границата с Турция. Който не е решил - той не е преминал през нашата територия, дори не съм сигурен че имаме и радари, с които можем да следим поне.
209
10
 
13
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Тия подаръци ги знаем, хахаха! ПС: мисля, че 99-та им беше малко, не е лошо няколко седмици НАТО да ги раздруса пак.
208
8
 
30
 
! Отговори
бг преди 3 години
Русия въоръжава Сърбия срещу Балгария.Русия знае че сърбите предизвикаха няколко войни след разпаденота на империята Сърбославия и въпреки това ги въоръжават.Ето какви са братските руски чувства. в къото ни убеждават койпековците.
207
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работата е като със Спутника: "подаряват" нещо, което никой не иска.
206
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самолетите с тия товари минават от тука. Кво пречи да им се пусне по една АН2, да се принудят да се приземят на летище София, щото АЗИС пратил мейл, че има бомба, от вътре да се извади 50 гр. хероин и да се конфискуват и самолетите и танковете и екипажа. Одма си решаваме въпроса с превъоръжаването, без нито един лев.
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е , нема що. За какво са им ?
204
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО оня с байрактаря. тези ги сваляме за секунди с "направи си сам" чаралъци от махленския магазин. я не се излагай с дрончета сглобени с електроника на детски играчи. Даже вече ги спряха от производство а байрактарчетата още не са видяли бял ден.Само гледай следващия път как падат като круши или хващат обратния път от където са излетели.
203
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конвоят е минал през задният ти двор, толкоз е разграден, че не си разбрал кога са та минали. Няколко пъти. Тол такси ли щеше да им събираш. Е пропусна.
202
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ний пък харизахме 4 милиарда за 8 музейни експоната, които ще се произведат следващата петилетка, *** първо ша сколасат завода, че още не са го парцелирали.
201
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно какво ще изфъфли онзи фикус В.Сидеров по въпроса,.
200
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега поне на това старо желязо ще има кой да му плаща ремонтите