Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия

Стойността на дарението е 75 милиона евро
25 май 2021 16:52, Елка Василева
310
Русия подари 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини на Сърбия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия предаде на Сърбия 30 танка T-72MС и 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС на стойност 75 милиона евро, заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович на церемония по прехвърляне на техника на територията на 3-та механизирана бригада на сръбските Сухопътни войски в Ниш.

На събитието в неделя присъстваха заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, руският посланик в Сърбия Александър Ботан-Харченко и висшето военно командване на сръбската армия, предаде БНР.

Още по темата

„Това е дарение от Руската федерация за сръбската армия на стойност 75 милиона евро, което се състои от 30 бронетранспортьора БРДМ-2MС и 30 модернизирани танка T-72MС, въз основа на споразумение между двамата президенти - Александър Вучич и ВладимирПутин, които в Сочи (4 декември 2019 г. – бел. ред.) се споразумяха за тази помощ. Много сме благодарни на Руската федерация, тъй като това е значително укрепване за сръбската армия, " каза Стефанович.

Той припомни, че през ноември 2020 г. първата партида техника е прехвърлена в Ниш - 11 танка Т-72 и 10 бронетранспортьора.

От 2018 г. до февруари 2020 г. Русия дари четири хеликоптера Ми-35М, шест изтребителя МиГ-29, 10 изтребителя БРДМ-2, три транспортни хеликоптера Ми-17В-5, както и зенитно-ракетни и оръдейни системи на Сърбия като военни техническа помощ.

При проведеното преди няколко дни тактическото учение „Съвместен отговор 2021“ на руски и сръбски специални части руският зам.-министър на отбраната Николай Панков отбеляза достигнатото високо ниво на сътрудничеството във военната сфера между Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... че с едни терористи не може да се справи...Ама разбира се, избили да и индианците, още бият *** и прочее..
178
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за СърбияНе забравяй, че живееш в 21-ви век.
177
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До за СърбияНе можеш да ги шамариш. Нямаш вече шамари.
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката - Крачун и Малчо.И България навремето подари на Македония едни танкове.
175
6
 
12
 
! Отговори
за Сърбия преди 3 години
Сърбите хич не са стока..............знаем си ги тях...............................много сме ги били в историята и пак ще ги шамарим, ако трябва!!!Няма вече империята Югославия................да командват няколко народи............хич не с стока братята - сърби.............там има много крайни националисти и шовинисти!!!!
174
4
 
7
 
! Отговори
за Сърбия преди 3 години
Братята сърби сме ги били и пак ще ги бием...............ако се наложи.................Сърбия и Влашко стотици години са били управлявани от търновските царе!!!!!!!!!!!Ако и 1000 танка да имат...............само запасняците ще е съберем и ще ги ошамарим сърбите.............нямам нищо против тях, даже слушам сръбска музика, но да си знаят мястото!!!
173
10
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 212 преди 3 години
НАТО е една паразитна организация....................Доналд Тръмп неслучайно искаше да спре финасирането на паразитни организации като НАТО и СЗО!!!!
172
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мощта на НАТО е колосална. Който иска да смята, но да не забрави да вкара в кюпа и държавите, които не са членки, но други имат с тях съюзни договори или приемат такъв цивилизационен модел - Австралия, Н.Зеландия, Япония, Мексико, Израел, Пакистан, разни бивши колонии и др., няма смисъл да се изброяват. И много моля, заеевете ги механичните сумирания Китай+Русия+Индия. Важни са не железориите, а кой къде произвежда дронове, процесори, спътници, а не анимирани военни клипове.
171
3
 
0
 
! Отговори
До 208 преди 3 години
Така е.За кво са ни тея камънаци.Който иска да е българин и се чувствува такъв ,да идва и да му даваме пасоши...и готово.
170
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 206 преди 3 години
Германия и Япония...................хаха.......................много си зле, братчед................България беше съюзник на Германия през ПСВ и ВСВ.........все губим войните заради швабите.............Япония е на майната си, на другия край на света...........на японците им е през оная работа за България!!!
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе верно,бе...Тези танкове през територията на кои държави са минали докато стигнат до Сръбия???Да питаме тримата останали атакисти на Бялата Златка, що не са започнали да се въргалят пред конвоя.Ако са минали през наша територия,де.А и самата Белка,що мълчи??? На западната ни граница дрънка руско оръжие.Макар и вехто..А Русия ни обяви за неприятели.Хм.
168
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Как така думата "бЪ - лгА-роубиец" се оказа под цензура съветско-турска и еврейска в пространството на коментарите? Нямаме ли право като БЪЛГАРИ да кажем как световната история нарича ония наакан грък юдейски с име Василий,който ослепява 14 000 Български Юнака?
167
3
 
12
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Забравете за Западните покрайнини и Македония...............те никога няма да бъдат български пак!!!Не разбирам защо ламтите за територии................България има достатъчно други проблеми.............с турците, ромите(***)............висока смъртност, ниска раждаемост и т.н.!!!!
166
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СССР -------------Русия подарява най-модерна военна техника от времето на Хрушчов на приятелите си!! защото най-модерната техника на Русия в момента е от времето на човека Брежнев който го крепяха по трима души на трибуната за да си чете докладите.
165
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да сме добре с традиционните съюзници Германия и Япония, да строят автомобилни и електронни заводи в родината за да има *** от къде да краде.
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аналитик -Неотдавна ли излезе от кома ?
163
2
 
5
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Сърбите хич не са стока...............знаем си ги тях.................въпреки, че са ни най-близкия народ на Балканите...............но тях винаги сме ги били...........ако трябва пак ще ги бием!!!Сърбия и Влашко........днешна Румъния векове наред са били командвани от българските царе !!!
162
5
 
1
 
! Отговори
до 183 преди 3 години
Наглосаксонците по скоро ще спретнат една независима държава - Северна Република Западни Покрайнини отколкото да ги върнат на България.
161
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
Стар номер,който вече не действува. Русия прави подарък,за да създаде предтекст да си мислим,че Сърбия свенливо е приела с едно "Мъ нямаши нуждъ". Това е ход. Един вид сърбите не са искали танковете,тоест те са миролюбиви. Сърбия обаче е виновна в случая,защото и комарите могат да се сетят,че формата "подарък" е нелеп опит да се предпази държавата на Сава *** от критики на ЕС и САЩ. Сърбия е виновна,защото танковете означават бой по суша и това е декларация на война с всички съседи.
160
3
 
4
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Вечните врагове на България са Великобритания, Франция, Турция и Гърция.........България трябва да е в добри отношения с Русия и САЩ...........доколкото е възможно, трудна, но не и невъзможна мисия!!!!