Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение

Конвоите вече са на 25 километра от центъра на града
Обновена: 13 мар 2022 08:50 | 13 мар 2022 07:30, Камелия Цветанова
369
Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение
Снимка: БГНЕС

В 18-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.
По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване, съобщи Нова телевизия. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Още по темата

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
20
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
затягат разтягат тва го слушаме от миналия месец. истината е, че в момента на шойгу кликата изписва едни колосални количества крадени пари като "бойни загуби". толкоз за прехваленото превъоръжаване без аналогов в мире, парите са окрадени, като парите за новия космодрум и сега за да не пият мездренско, пращат наборници да натегат редовна армия с квото има по складовете. щом като почнаха да обстрелват военни обекти с учебни ракети, работата не е добре. само оpкска масовка ще ги извади от ***
213
29
 
11
 
! Отговори
Ми555 преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е ПРЯКО ЗАСТРАШЕНА ОТ РУСКАТА АГРЕСИЯ! БГ Е НАЙ- СЛАБАТА И НАЙ- УЯЗВИМА ЗА РУСИЯ, държава! В момента САМО УКРАИНЦИТЕ СА НИ ЩИТ И САМО ТЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ РУСКА ИНВАЗИЯ У НАС!
212
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Майна Имайки предвид слуховете, че вагнер варди лукойл, и десетките хиляди "бежанци" с невалидни на територията на ЕС банкови карти, може да е по-скоро от колкото ни се иска
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кмета да успял да се промуши през Азовските постове? Сори,ама да дойдат да го отвличат точно си е Уолт Дисни,ако ме разбирате..
210
30
 
16
 
! Отговори
Майна преди 2 години
МОЛЕТЕ СЕ ЗА УКРАЙНА! ТЕ СЕ БИЯТ И ЗА НАШАТА СВОБОДА. УТРЕ ПУТИН ЩЕ НИ СПРЕТНЕ ЕДНА ЗАПАДНОЧЕРНОВОРСКА РЕХУБЛИКА И ЩЕ ОРГАНИЗИРА " РЕФЕРЕНДУМ" ЗА ТОВА. БГ Е ПРЯКО ЗАСТРАШЕНА!
209
4
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До РейгънРазбира се че е възможно. в руската кампания на Вермахта немците за три месеца взеха територия от СССР почти колкото на ЕС и взеха 4млн. пленници.
208
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските фашисти продължават да избиват от далеч цивилните, да бомбардират градовете на свободна страна. Тези изверги ще си платят за престъпленията срещу човечеството!
207
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До обективеняпонците имат пет самолетоносача до границата им, ама на многоходовия баш му се не занимава със самурайски ф-35. коги кучето е умрело всеки е ножар
206
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Рейгън абе то добре са ти казали така да пишеш, ама явно не си бил осъзнат човек по тва време. шварцкопф го изигра прекрасно, не като нашия шахматист. явно едни са чели за военна тактика, другите са били добронадеждни. всъщност какво да се очаква от военен министър - филолог. той си мисли че тва е като да пуснеш 3 бат шата по фланга. от 45 процентов толкоз
205
2
 
7
 
! Отговори
До 254 преди 2 години
ТО И СЕГА РУСИЯ ГРАНИЧИ С НАТО ПРИ БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ. ТАКА ЧЕ ОПОРКАТА ТИ Е ФАЛШИВА.
204
11
 
25
 
! Отговори
Рейгън преди 2 години
Виждам, че разни ясновидци тука провиждат грандиозен провал, защото Украйна не била завладяна за 2 седмици. Държава по-голяма от Франция, 40 милиона - за 15 дни, ами то, значи ЕС трябва да бъде превзет за 3 месеца! Това са бълнувания на безказармените пубери зад комп-а!Когато САЩ навлезе сухопътно в Ирак добре си спомням, как 100 талибана в едно изоставено село с 10 къщи ги държаха над 10 дни. Цивилните жертви в Ирак са 664 000, а жертвите в Украйна са 500. Сравнението оставям на вас.
203
1
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
На 17 ден от полската кампания на Вермахта, немските войници пиеха кафето си в центъра на Варшава, а полското правителство беше в Лондон.
202
12
 
10
 
! Отговори
Смях! преди 2 години
Браво на Днес.Ру!! Цензурирали "Пyтлep", миличките ми те дупедавчетa, изчадието Мутрафонова ли така ви заръча другари?!
201
10
 
16
 
! Отговори
анонимен64264 преди 2 години
този малък гном продължава да сипе лъжи , защо не седне на масата за преговори и да не съсипва държавата си, но явно подбудителите от вашингтон така му диктуват, това нещо нямаше да се случи, ако онези мерзавци от щатите не се бяха набъркали, но това е далече от тях и те гледат само своя интерес ,тези янки са най долната и нагла *** а що се отнася до жертвите ,то актьорчето много вече прекалява, ако бяха толкова досега всичко да е свършило, но той не е в украйна и как да знае
200
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубите на руските фашистки окупационни сили към 13.03: 12000+ убити, 74 самолета, 86 хеликоптера, 374 танка, 1226 БТР, 140 артилерия, 34 ПВО, 62 зенитни системи, 60 цистерни за гориво, 7 дрона, 3 кораба, 600 автомобила.
199
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете бе четете Нашите предци са казвали,, Дядо Иван ще дойде той ще ни освободи,,
198
5
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
До Solar..Прав си, Украйна не е искала ...да така е ,но Украйна(законият преезидент Янокович и Рада) също не е искала американците да направят преврат("арабска пролет"),но Нюланд и Псаки ходеха и раздаваха бисквитки .. ТЕ имах ли правО,някой да им "бил покана" от правителството , да отидат на Майдана да подържат преврата и да свалят законно избраният президент и законно избраните депутати!? А каков направиха американците в Чили спрез 1971 ..същото като в Украйна през 2014 ...Нещата са глобални
197
6
 
17
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Уж големи загуби за Русия 31 батальона и атаките продължават с пълна сила. Армията им била слаба, а никой от силните армии на САЩ и НАТО не иска да излезе срещу тях. Украйна стои и чака да бъде превзета това виждам, а по новините само лъжат.
196
12
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Ром"с: Ти забравяш ,че Украйна не е искала никой да ги освобождава от нищо. Ще получат същото което получи Хитлер. Да , въпрос на време е ... може да са 4-5 години. Лошото е ,че ще умрат още невинни. Надявам се поне като свърши всичко целия свободен свят да се обедини и да разкара всякакви руски , соц, ком утре пки да живеят в хубавия соц/ком строй някъде в Русия, С.Корея или Венецуела. Нали е по хубаво там :)
195
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Жоро Сороса: 2 полеви генерала срещу 10 уркаински пълни щаба....