Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение

Конвоите вече са на 25 километра от центъра на града
Обновена: 13 мар 2022 08:50 | 13 мар 2022 07:30, Камелия Цветанова
369
Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение
Снимка: БГНЕС

В 18-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.
По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване, съобщи Нова телевизия. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Още по темата

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
10
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Първата седмица руснаците някак си се стареха да минат без жертив ,без разрушения ..все пак са съседи и говорят език и има и много руснаци ..но видимо това им изигра лоша шега с жертви ..което накара украинците да си помислят,че на 9 май ще маршаруват на Червения площад и си повярваха,че ще победя..но вече има заповед да се "работи" както трябва с минимални жертви,но този път откъм руските военни части.Засега воюва тази армия която е започнала осовобождението от нацистите..резервите чакат на ..
193
24
 
8
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
За 2 седмици 3 болшевишки генерала убити със снайпер. Още много руски офицери пияндypници избити като кучета. Браво на Уоли снайпериста и на украинците мачкайте болшевишката гад.
192
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви са загубите на руските военни, но те само напредват. Уж армията им била малка и недостатъчна да окупират Украйна, само около 150 000 души. Ако се вярва на Украйна, всеки ден им нанасят огромни загуби и от тази малка армия не трябваше да е останало нищо.
191
2
 
16
 
! Отговори
Алеле! преди 2 години
Още месец война и европа ще стане лява! Закъсало се е!
190
1
 
14
 
! Отговори
Пропаганда на ВОЙНА преди 2 години
:) :) - "Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия." Русия участва със 20% от армията си. Русия троши "втората по сила армия в европа (Потрошенко)" и то за срокове дето НАТО още не може да вдене. За неслужилите в армия: На голямо армейско учение (над 40 000) се дава до 1% смъртност - изчислявайте сравнявайте мислете!
189
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще разсипе Русия.
188
19
 
6
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Айде бе не го ли затегнахте тоя обръч? Айде че нашите *** са вече в истерия.Кремълският наркозависим комедиант сътвори най голямата комедия във военната история на красная.Позор.
187
8
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше изпукат от глад урките и сами ше линчуват Еврея :)))
186
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе, тоя обръч се затяга от една седмица. Накрая ще се скъса от пренатягане.
185
17
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Руската православна-кагабейска църква проповядва убийства и агресия,подкрепя рамзан кадироООФ и сирийски наемници. Голямо православие кирилско,маладец направо този Кирил бря,и отСад маладец, в устата също
184
5
 
30
 
! Отговори
АНДРЕШКО преди 2 години
21 век да стреляш с ракети било немислимо!!! Абе, 5-те войни на САЩ с 1 МИЛИОН жертви, как бяха проведени, с карамфили?! Къде бяхте тогава, ве, 'европейци' мамини. Говорехме дълго, че тези безпричинни война ще рефлектират върху нас, ама, не, американските бомби били демократични... Утре да не квичите, като Ердоган реши, че Южна България е нелегитимно отделена от Османската империя! Щом подкрепяте нелегитимни войни ще си носите последствията. Сетила се Петранка да се ... издокара!
183
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДобре, че едно време бяхме от неправилната страна, че ни остана АЕЦ-а... Нефтохим и т.н...
182
7
 
10
 
! Отговори
Този път преди 2 години
ако Русия не рухне за 2-3 месеца, с ЕС е свършено. Ще Рухне ли Русия, или?
181
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да взема обективно отношение, поради спиране на достъпа до редица руски медии.
180
7
 
20
 
! Отговори
пътник за олио преди 2 години
Тя Русия е пъчник вече от 8 години, а в членката на ЕС и НАТО България умират на опашки за олио.
179
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да бъде присъединена към Русия!
178
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще победи. Бандеровците ще бъдат неутрализирани. И на просто Киро идва реда.
177
11
 
19
 
! Отговори
Другарят Путин преди 2 години
Цяла Украйна ще бъде превзета! Ще унищожим всички фашаги и западни под'логи!
176
7
 
2
 
! Отговори
пи ti лелина преди 2 години
До Русомраз
175
16
 
3
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Скоро НАТО няма да затегне рашняците около Киев? Е,резултата ще е ясен,бързо затягане и на Кремъл, друг е въпроса къде ще е путин,голямо търсене ще падне