Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение

Конвоите вече са на 25 километра от центъра на града
Обновена: 13 мар 2022 08:50 | 13 мар 2022 07:30, Камелия Цветанова
369
Руските сили затягат обръча около Киев, готвят мащабно нападение
Снимка: БГНЕС

В 18-ия ден от войната в Украйна руските сили се прегрупираха на северозапад от Киев и се приближиха към столицата, като продължават артилерийския обстрел. Планираните за днес хуманитарни коридори се провалиха.
По-голямата част от руските сили се намират на 25 километра от центъра на града, по данни на британското разузнаване, съобщи Нова телевизия. Украинските власти се опасяват, че руснаците може да се готвят за мащабно нападение в опит да бъде превзета голямата цел – украинската столица. Продължава обсадата на ключови украински градове, като обстановката в много от тях става все по-отчайваща. Харков, Мариупол, Николаев и Суми понасят тежки удари, в условията на минусови температури, без ток и отопление, на места и без вода и с привършващи запаси от храна.

Още по темата

Стотици излязоха по улиците на югоизточния град Мелитопол, за да протестират срещу отвличането на кмета му от руски войници. Президентът Зеленски обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор".

„Вчера нашествениците заловиха кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Жителите на града настояват за освобождаването му. Благодарен съм на всеки от тях за тази съпротива. Нашествениците трябва да видят, че са чужди на нашата земя, на Украйна и никога няма да бъдат приети”, каза Зеленски.

Руските атаки продължават и на места, където е била договорена евакуация на цивилни, включително от Мариупол, Суми и населени райони около Киев. А президентът Зеленски заяви, че Русия изпраща нови сили в Украйна, заради претърпените от нея тежки загуби.

„Загубите на руските войски са огромни. Със сигурност може да се каже, че това е най-големият удар за руската армия от десетилетия. Никога не са губили повече от това за такъв период от време. От началото на инвазията 31 батальонни тактически групи на противника загубиха своята боеспособност. Руски военни са пленявани не само един по един, а на групи”, каза украинският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западнярският номер за цветна революция мина, но сега Путин им разби носовете! Дерзайте руски войни!
173
3
 
19
 
! Отговори
Православните преди 2 години
Руската православна църква подкрепя операцията в Украйна. Сайтове и теле-канали на Руската православна църква са блокирани в ЕС.
172
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано в най-скоро време здравите сили на Путин да превземат Украйна!
171
29
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
ЕС и НАТО са най-доброто за България, но рисофилите пречат на ЕС и НАТО да се развива в България. Фейскбук трябва да разреши призиви за убийство на русофилите, както разреши призиви за убийства на руснаците.
170
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 Путинофилите/русофили повтаряте само опорките на Кремъл, но така само помагате да ви различаваме по-лесно.
169
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52, нормално е да сме в кофти положение след 30 години така наречен преход. През този период руското влияние в държавата продължи да властва и макар в ЕС повече приличахме на Русия. Позитива от тази война е, че след като свърши ще разгромим всякакви връзки с блатото и ще арестуваме всички проводници на руски интереси, които спомагаха в България също както в Русия да се установят олигархичха Клептокраци и Мутризация. След като Русия бъде тотално обезвредена България ще започне своето развитие!
168
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Злеленски, "Хубу де" Цинизма няма да ти донесе резултатите на които се надяваш. Търси си нови господари, Русия е пътник, независимо дали Украйна ще падне или не.
167
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е много голяма варварщина за този век. Да разрушаваш градове и да избиваш мирното население!
166
9
 
20
 
! Отговори
52 преди 2 години
До 220Коя е правилната страна? Тази, която мачка народите в собствените им страни, за сметка на малцинствата, която ни пропагандира цветни паради и ни натрапва управление на тъмни и полово неориентирани, за сметка на белите, нормални хора. Тази, която ни наложи даже да нямаме армия, да се води здравен, социален, икономичрски и правосъден геноцод срещу българите. Това ли ти е прехваленият Запад?
165
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 220 "Желязната завеса пада! Добре, че този път сме от правилната страна и няма да бъдем изолирани от останалия свят както по време на комунизма!" Руснаците всеки момент ще бъдат отрязани напълно. Горките. Върнаха ги в детската градина. СЕга ще гледат иззад телената ограда как живее нормалния свят.
164
10
 
13
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 2 години
Някой знае ли защо за руснака воденето на война означава изтребване до крак, а не както в останалия свят да са битки само между военни?
163
13
 
32
 
! Отговори
Двойните стандарти преди 2 години
Някой знаели защо когато сащ нападна Ирак и изби милиони,беше операция а сега е война?!
162
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желязната завеса пада! Добре, че този път сме от правилната страна и няма да бъдем изолирани от останалия свят както по време на комунизма!
161
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52, точно обратното е, но както и да е. За всички нормални е видно, че си пропутинистки *** с елементарно образование и никакви познания.
160
28
 
11
 
! Отговори
БРАТЯ УКРАИН... преди 2 години
ИЗБИВАЙТЕ РУСКИТЕ СВИ НЕ, АГРЕСОР СКИ....
159
24
 
13
 
! Отговори
КРЕМЪЛСКИ САТРАП преди 2 години
Палачът на народи и унищожителят на нации таварищ путкинчовски - скоро ще реве в Хага!
158
27
 
11
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА РУСИЯ преди 2 години
СЛАВА ЗА УКРАЙНА!!!
157
6
 
28
 
! Отговори
Злеленски, преди 2 години
Хубу де, щом руснаците "търпят все по-тежки загуби и ги пленявате на групи", к'ъв ти е проблемът да изчакаш още 2-3 седмици и цялата руска армия ще падне разгромена? След месец навлизаш с непобедимите си воини в Москва и Украйна става най-могъщата държава. А ти вместо това предаваш от бункерчето като уплашено мишуенце? Някой май разправя фланелки. Зелени.
156
26
 
12
 
! Отговори
Русомраз преди 2 години
Слава Укаiнi !!! Руските opки ще горят в Ада !!! Путин и всичките му тpoлoве - Господ ще ви накаже !!!
155
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 192 "това е най големия успех на краваршингтон - раздели един народ" Мхм, Вашингтонските танкове и ракети стрелят по укрианци и разрушават украински градове.