Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война

Според изданието, Източна Европа иска нови пакети от мерки
3 апр 2022 20:02, Петя Славова
107
Politico: Санкциите не са ограничили възможността на Путин да води война
Снимка: БГНЕС

Санкциите, наложени от ЕС на Русия, не успяха да сложат край на войната в Украйна. Затова страните от Източна Европа настояват за пакет нови санкции, които да ударят по-сериозно руската икономика. Това пише в свой анализ в. Politico.

Въпреки че Брюксел обмисля как да наложи мерки за спазване на досегашните санкции, това не е достатъчно за Полша и Балтийските страни. Те предлагат нови наказателни мерки срещу руската икономика, като твърдят, че първоначалните пакети от санкции на ЕС са се провалили в основната си цел - да ограничат възможностите на Путин да води войната в Украйна.

Още по темата
В дните след инвазията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да „осакати способността на Путин да финансира своята военна машина“ и да съсипе руската икономика. Но разочарованието, че руският лидер все още държи главата си над водата във финансово отношение, нараства; Европа все още плаща на Русия стотици милиони евро на ден за доставка на горива, а рублата се върна до предвоенните си нива.

„Някои лидери на ЕС третират санкциите като димна завеса, която да прикрие бездействието им“, написа в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки. "Санкциите трябва да донесат мир в Украйна, а не да успокоят гузната съвест на Европа".

За да ожесточи санкциите, Полша предлага въвеждането на непосилно висока тарифа за руските горива, а Естония предлага специална ескроу сметка, която ще задържи част от плащанията за руската енергия докато руските сили не се изтеглят от Украйна.

За разлика от Източна Европа, Западна иска да избегне подобни драстични стъпки. Единственият начин това да стане е да се гарантиран мерки за спазване на досегашните санкции - нещо, върху което в момента работят чиновниците от Брюксел. Миналата седмица европейските лидери се съгласиха само да се съсредоточат върху прилагането на настоящите санкции и затварянето на вратичките, с които могат да бъдат заобиколени. "Всичките ни усилия трябва да бъдат насочени към прилагане на тези санкции и предотвратяване на заобикаляне и укриване", каза фон дер Лайен миналата седмица.

Полша и Балтийските държави, обаче, не само не виждат спиране на огъня, ами задълбочаване на хуманитарната ситуация. "Русия продължава да бомбардира украински градове и да убива цивилни, затова санкциите трябва да се засилят допълнително", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред френския си колега тази седмица.

Призивите от Полша и Балтийските страни за пълна забрана на руската енергия, или поне въвеждането на ембарго на руския петрол, са блокирани от Германия в ЕС. Така че в момента се обмислят други варианти, предава БГНЕС .

"Дългосрочните санкции като забрана на вноса засега остават замразени. Няма единство, за да продължим напред. Но това не означава, че не можем да продължим напред с други неща", съобщи високопоставен служител на ЕС.

До края на годината Полша ще прекрати вноса на руски газ и петрол, закани се премиерът Моравецки. Полша също така призова Европейската комисия да въведе мита върху руските изкопаеми горива, тъй като Брюксел има изключителни компетенции върху търговската политика на ЕС. „Бихме искали да направим вноса на руски изкопаеми горива нерентабилен. Но и въпреки това ще продължим да убеждаваме нашите партньори да подкрепят ембаргото върху руските изкопаеми горива“, добави служителят.

Естония настоява за компромисно решение, призовавайки Брюксел да задържи част от плащанията за руския газ в специална сметка, до която Москва може да получи достъп само след като Русия изтегли армията си. Само за месец от началото на войната ЕС е платила на Русия 22 милиарда евро за доставки на газ и петрол. Това принуди естонският премиер Кая Калас да напише писмо до фон дер Лайен с предложение за специалната сметка тип ескроу. Идеята на премиера на Естония бе неуспешно лансирана на срещата на Европейския съвет миналата седмица.

Въпреки този нарастващ натиск от различни страни за налагане на нови санкции, фокусът в Брюксел остава върху затварянето на вратичките във вече действащите санкции.

Европейските чиновници подготвят и по-нататъшни санкции в случай, че ЕС трябва да действа бързо, например като реакция на химическа атака от Русия. Но как ще протече такъв по-широк пакет от санкции зависи от преговорите и реакцията на страните от ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
A преди 2 години
Санкциите са причина за започване.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа,само за месец от Европа,Русия печели 22млр от износ на газ.
73
2
 
11
 
! Отговори
Путин преди 2 години
Путин има собствена разплащателна система от три години, в.която аджеба гуггъл приема плащания... А нашите храбри европейци и просто киро налагат ли, налагат санкции. Байдън си каза преди 5 дена в интервю "Това, че сме наложили санкции не значи, че те ще бъдат ефективни". Само нашия Ганко говори пълни глупости..
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите, Русия ще усети в бъдеще! Нали се сещате, че Путин не се е събудил една сутрин и е решил да нападне Украйна? Та той е подготвял тази война с години.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възможността няма как да бъде ограничена със санкции, без значение за кого
70
4
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кой е тоя Politico??? Да не е някакъв важен, надежден експерт от световна класа???
69
3
 
7
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
До 97- Въпросът е, кой им е осигурил месото на тия породисти кучета? Нали? Не е момента точно сега, да разберем истината. Нали? Жал ме е за украйнския народ, защото всичко това можеше да избегне. Дано виновните за зверствата да бъдат наказани. Които и да са те!
68
1
 
13
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 2 години
Искам да видя след като приключи войната в Украйна и Путин си вземе каквито територии му трябват от Украйна, за да се подсигури срещу нови атаки на новия световен ред , коя държава от ЕС първа ще пусне СП2 ? И кой държави ще са против продължаване санкции срещу Русия? Жалко за украинския народ и "победата " му. Престъпно нечовешко лицемерие!
67
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотни предложенния на Литва и Полша... Господата от тия страни искат да затрият икономиката на Германия, единствената страна от ЕС която може успешно да се конкурира в икономическата сфера с Китай а донякъде и Индия (лекарства, химическа промишленост). А след това като съсипят германия, от къде ще взимат евро-субсидии за да подържат мизерните си държавици, акъла не ми го побира.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само куха лейка може да си въобразява че някакви санкции могат да спрат нещо. От това само ни се вдигат цените.
65
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е икономическо джудже (като нискочелото си царче) и не може да води дълга война, много скоро ще се сгромоляса пак. Но този пък едва ли ще може да се изправи като след разпада на ссср: ще бъде разкъсана от вътрените си центробежни сили и китай.
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия до кога ще слушат кравария. Всички санкции обричат ЕС, как смятат че народа ще издържи на тези цени. Те са откраднали милиони и не ги е страх, но на една заплата е трудно.
63
6
 
20
 
! Отговори
Никой преди 2 години
САЩ натискат Европа да си праща оръжията с един коршум два заека. Хен руснаците ще си хабят ракетите за да ги унищожат, хем Европа после ще си купи от американците нови въоръжения!
62
16
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Абе пичове, гледам че повечето искате да живеете в тоталитарен режим. Ами направете един преврат, свалете демократично избраното правителство, излезте от Е
61
4
 
16
 
! Отговори
Teo преди 2 години
Първия рунд санкции, след анексията на Крим, вкара Русия в подем. За 8 години направиха десет пъти повече оръжие, отколкото са загубили в Украйна. Отделно там се използват като цяло по-стара техника съветско производство. Ресурси си имат, разработки също, чиповете от Китай а суровините са си техни - така, че продължават да произвеждат. Нищо чудно за месец да са произвели толкова, колкото са похабили. Да му мисли ЕС - реагират тип седнахме върху таралежа с гол г..з, ама нали го заболя!
60
5
 
22
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Прави ли ви впечатления, че поддържащите западната пропаганда не сочат никакви аргументи, нито логични съждения, а само емоциални изблици, едни и същи опорни точки и груб език. Обратно, обективно мислещите хора сочат аргументи, различни източници на информация, ползват нормален език и очевидно са по-интелигентни и инфоормирани от първите!
59
2
 
33
 
! Отговори
Приказни неадеквати преди 2 години
Пълен провал на брюкселските неадеквати, а цената плащаме обикновените граждани.
58
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма грешка е да си мислят ЕС или страните от Източна Европа, че санкциите ще действат. Напротив ефекта ще е точно обратен. С Русия по този начин със заплахи и санкции няма да стане.
57
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално Путин да бави операцията.Целта му е украинците да напускат масово страната и да залеят Европа с емигранти.Санкциите може да ударят руската икономика ама издръжката на ден на милиони украинци колко струва на Европа ако не стотици милиони евро.Не случайно е кадър на КГБ,бивш агент който премисля ходовете си по няколко пъти.
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула искала да осакати Путин, мазохистка.